Annonce
Grøn omstilling

VINDMØLLEPIONÉR: LF KAN LÆRE VERDEN OM GRØN OMSTILLING

Henrik Stiesdal ser et kæmpe potentiale i, at Lolland-Falster har både solceller, vindmøller, biogasanlæg og snart også en gasledning, power-to-x-anlæg og en række virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling. Den kombination kan noget helt særligt, mener han. Foto: Ingrid Riis
Lolland-Falster har et kæmpe potentiale som udstillingssted for komplette systemer, der kombinerer forskellige former for grøn energi, mener en af de førende eksperter i den grønne omstilling.

LOLLAND-FALSTER: I 1991 blev verdens første havvindmøllepark opført ud for Vindeby på Lolland. Og Lolland-Falster har potentialet til fortsat at være det sted i verden, man skal rejse til, hvis man skal lære, hvordan man gennemfører den grønne omstilling.

Det mener Henrik Stiesdal, der er verdensberømt for at have designet en af de første vindmøller, der dannede skole og lagde fundamentet til det danske vindmølleeventyr.

I en lille tale på en konference, som Business Lolland-Falster fredag var vært for hos Man Energy Solutions i Holeby, lagde han ud med at understrege, at Danmark nok er et lille land, men faktisk historisk har spillet en kæmpe rolle i den grønne omstilling.

Annonce

En nøglerolle

Men også fremover kan Danmark - og ikke mindst Lolland-Falster - få en nøglerolle i at vise vejen frem. Og det handler ikke så meget om enkeltteknologier - vindmøller, solceller, biogas, power-to-x og så videre - som om at vise, hvordan man kan bygge systemer, der kan håndtere kombinationen af de forskellige energiformer.

Hans erfaring er nemlig, at man ude omkring i verden fortsat bygger kulkraftværker, fordi man ikke ved, hvordan man skal håndtere at få strøm fra energikilder med mere svingende produktion - som eksempelvis vindmøller, der i sagens natur kun leverer strøm, når vinden blæser.

Men det at kombinere energikilderne er noget af det, vi er verdensmestre i i Danmark.

Annonce

Gode til biogas og brint

- Vi er gode til biogas og brint. Vi kan blive gode til pyrolyse og ammoniak, og i Danmark har vi et stærkt elnet. Men hvordan kombinerer man energiformerne? Ude i verden mangler man system-løsninger. Det mener jeg skal være vores rolle fremover. Og det kunne være godt, hvis man havde et sted, hvor man kan afprøve systemerne. Et velafgrænset område med overskud af biomasse, med overskud af vedvarende energi, med et elnet, der ikke bare kan tage, at man tilføjer og tilføjer, med energikrævende virksomheder, der ikke bare kan elektrificeres ... Det kunne være rart at have sådan et sted, sagde han, velvidende at de nævnte forhold netop gælder for Lolland-Falster.

Hans vision er derfor, at Lolland-Falster bliver et sådant område, som folk fra hele verden vil rejse til for at lære, hvordan man skal gøre.

- Jeg synes bare, vi skal se at komme i gang! opfordrede han.

Jeg synes bare, vi skal se at komme i gang!

Henrik Stiesdal
Publikum på konferencen om den grønne omstilling lyttede opmærksomt til Henrik Stiesdals visioner. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Annonce
Gasledning

200 LODSEJERE BERØRES AF GASLEDNINGEN

Annonce
Sammenhold

GNISTEN OG SAMMENHOLDET LEVER STADIG

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- VI BLEV JO KASTET HOVEDKULDS UD I BESTYRELSESARBEJDET

Guldborgsund

HOS BRIAN BLOMSTRER DRØMMEN

Lolland

Milliondyr brand fortsætter endnu

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE SKUFFER HJEMME

Guldborgsund

SANGKRAFTCENTER ÅBNER

Lolland

NAKSKOV FJORDDAGE SKAL NYTÆNKES

112

STORT TYVERI FRA KÆLDER

112

UNGE MÆND DØMT FOR STRIBEVIS AF FORBRYDELSER

Guldborgsund

FÆNGSEL LAVER MAD UD AF HUSET

Kunst

VIGTIG UDSTILLING AF DEN LILLE STORE BILLEDHUGGER

112

BACON- OG PEPPERONI-TYV PÅ SPIL

Familie

NYT NETVÆRK FOR FAMILIER MANGLER EN MEGET VIGTIG ESSENS

112

33-ÅRIG DØMT FOR BEDRAGERI PÅ FACEBOOK

Annonce
Lolland

- DET ER ALVORLIGT

Kunst

KVINDELIG KUNSTNER MED HESTEKRÆFTER

112

PÅVIRKET KANLLERTKØRER PÅ NATLIG BRO-TUR

Fællesskab

STOR INTERESSE FOR SENIORBOFÆLLESSKAB

112

BRÆNDESTABEL VIL BRÆNDE HELE NATTEN

112

STORT TRÆPILLE-TYVERI FRA VILLA

Corona-virus

STIGENDE SMITTETAL

Lolland

ALPAKAER STAK AF

Annonce
Annonce