Annonce
Bolig og livsstil

Danmarks bedste barista: Disse trick gør kaffen bedre

En rund latte, en stærk espresso eller en stor balje jordemoderkaffe, der er sort som himlen på en måneløs nat. Uanset hvordan man elsker sin kaffe, kan smagen let blive endnu bedre med nogle simple råd. (Genrefoto) Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Danskerne er et af verdens mest kaffedrikkende folkefærd. Landets bedste kaffebrygger giver her et par gode råd, som løfter kaffen til nye højder.

Stempelkaffe, filterkaffe eller en espresso til at få benene ud af sengen.

Danskerne elsker kaffe og drikker i snit fire kopper om dagen.

Flest køber kaffen formalet, viser tal fra Dansk Kaffeinformation, som er sammenslutningen for landets største kaffeproducenter.

Men hvis du vil løfte smagen, så begynd at kværne den selv, råder Kian Lindblad Hickman, der er Danmarksmester i barista og souschef hos Coffee Collective.

- Man skal helst kværne bønnerne og brygge kaffen tættest muligt på hinanden. Ellers mister bønnerne smag og aroma, siger han.

Næste tip handler om mælken.

Mange varmer mælken for at forsøge sig med en latte eller cappuccino. Men vær vaks med termometret.

- Folk vil gerne have mælken rigtigt varm. Men så snart du kommer over 70 grader, begynder du at brænde mælken, siger han.

Stop i stedet, når mælken er mellem 55 og 65 grader.

- Det er synd at brygge en god kaffe og drukne det i risengrøds-mælk, konstaterer Kian Lindblad Hickman.

Overvej også, hvad for noget vand, du bruger. Hvis vandet er meget kalkholdigt, vil kaffen blive mere bitter.

- Derfor bruger man i professionel sammenhæng filtre til at trække hårdheden ud af vandet, forklarer Kian Lindblad Hickman.

Private kommer langt ved bare at købe en toliters kildevand til fire kroner i supermarkedet - til de morgener, hvor kaffen skal være ekstra god.

Her er kalkindholdet noget lavere.

- Og hvis man vil være ekstra nørdet, så vælg flasken med færrest bikarbonater, siger Kian Lindblad Hickman.

Den pointe gør han især meget ud af, når han underviser private.

Mange bruger nemlig en masse krudt på dyrt udstyr og prima kaffebønner, men bliver alligevel skuffet over, at det ikke smager som på kaffebaren.

- En kop kaffe består af cirka 98 procent vand, så det betyder ofte mere end dyre maskiner eller fancy bryggeteknik, siger Kian Lindblad Hickman.

Sidste råd handler om præcision.

Det er nemlig ikke krukkeri, at fagfolkene måler gram og tager tid.

- Tænk på en bager eller konditor: det er jo sjældent, at de tager tingene på slump, hvis de vil have et godt resultat. På samme måde vil mængder og trækketid også påvirke kaffen, siger Kian Lindblad Hickman.

Hvis det gælder stempelkaffe, så sæt en timer på fire minutter.

Brug herefter en ske til at fjerne det øverste skum, som er fuld af bitterstoffer.

Tryk stemplet ned, og hæld den færdige kaffe på en termokande.

- Alle ved, at den sidste tår i stempelkanden er bitter og stærk. Derfor kan det betale sig at sætte en timer, så man har styring med trækkeprocessen, siger Kian Lindblad Hickman.

/ritzau fokus/

  • DM i barista
    En rund latte, en stærk espresso eller en stor balje jordemoderkaffe, der er sort som himlen på en måneløs nat. Uanset hvordan man elsker sin kaffe, kan smagen let blive endnu bedre med nogle simple råd. (Genrefoto) Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Millionfremgang hos lokal brugs

Dølle

Kæmpe p-kaos på Dølle: - Har aldrig oplevet noget lignende

Dølle

Dølle-slagsmål skyld i flere sigtelser

Dølle

Lørdag på Dølle: Masser af mennesker og traktortræk

Guldborgsund

Præst til rørt familie: - Han kan stadig være jeres forbillede

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Bikerpiger og "bøndernes dødsdruk": Se billederne fra årets Damefrokost

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Nu ryster Dølle igen: 1600 damer går fest-amok!

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Ødelæggende vejr skaber problemer: Dølle kæmper for farbart marked

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Kunne ikke se sig selv fortsætte: Stopper efter træneruro

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag