Annonce
Bolig og livsstil

Det skal du gøre for din privatøkonomi i maj

Det er en del af børneopdragelsen at lære sit barn om et ansvarligt forhold til økonomi. Konfirmationen kan være en god anledning til at komme i gang med den samtale, lyder opfordringen. Foto: Free/Colourbox

Hjælp din teenager med at forstå værdien af penge, og tag en grundig snak om opsparing og impulskøb i forbindelse med konfirmationspengene.

Mange teenagere får store pengebeløb i forbindelse med deres konfirmation eller nonfirmation.

Derfor er det oplagt i maj at tage en grundig samtale med sin teenager om, hvordan disse store pengebeløb skal forvaltes, råder Morten Holm Steinvig, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

- Teenagere er vant til at håndtere små dryp af penge, der falder i form af fritidsjob, pengegaver og lommepenge, men her er det jo virkelig mange penge, og det er de ikke vant til, og de brænder i bukselommen på dem, siger Morten Holm Steinvig.

Så hvordan de 10.000 til 20.000 kroner, som mange konfirmander indkasserer, skal forvaltes bedst muligt, kræver en samtale.

- Vi vil anbefale, at man sætter sig ned med sin teenager efter aftensmaden og tager en snak. Hvordan skal pengene håndteres, og hvordan skal de prioriteres, så de ikke bliver soldet væk på impulskøb, siger Morten Holm Steinvig.

Her kan det være en god idé som forældre at bruge sine egne erfaringer, foreslår specialkonsulenten.

- Man kan fortælle den gode historie om, hvordan man selv brugte penge, da man var i den alder. Hvad var smart, og hvad fortrød man. Der er nemlig god læring i det, man fortryder, siger han.

Inden blå mandag anbefaler Morten Holm Steinvig også, at man aftaler et fast beløb, som kan bruges på tøj og udskejelser den dag. For selvfølgelig skal teenageren have lov til at have det sjovt med sine kammerater, men der skal også gerne være nogle penge tilbage bagefter.

- Her må man prøve at lære dem om at holde lidt igen, så der også er penge til nogle andre store drømme, de kan have, siger han.

Man kan derfor hjælpe dem med at sætte nogle mål for, hvad de kunne tænke sig i fremtiden. Det kan være et udlandsophold i studietiden, indskud til en lejlighed eller møbler, til når de flytter hjemmefra.

En del unge ønsker sig også noget elektronik lige nu og her, og der kan man tale om fornuften i at se på forskellige mærker og prisklasser, anbefaler uvildig privatøkonomisk rådgiver Anders Valdemar Juul.

- Mange har jo et ønske om at købe en dyr smartphone eller dyr Macbook, og så kan man jo tale om, hvorvidt det er det værd at have et bestemt mærke. Måske kan man nøjes med en billigere computer, hvor der bare ikke er et æble på, siger han.

Hvis pengene ikke skal bruges lige med det samme, så skal man inddrage sin teenager i, hvad der så skal ske med dem. Det nytter ikke, at forældrene bare tager teten og opretter en konto eller investerer pengene. Det skal konfirmanden være med til at beslutte, for det er der værdifuld viden i.

- Det er sund fornuft at sætte barnet ind i de muligheder, der er, og fortælle om, at man lige nu ikke får så meget i rente ved at sætte dem ind på en kontantordning, der er man nødt til at påtage sig en investeringsrisiko for at få et afkast, siger Anders Valdemar Juul.

Man kan tage teenageren med i banken til rådgivning eller selv tale de forskellige muligheder omkring aktier, opsparing og investering igennem.

Mange banker har også særlige fordelagtige opsparingskonti til konfirmander, som kan være værd at undersøge. Og så kan man også hjælpe opsparingslysten på vej ved at foreslå en særlig ordning, foreslår Morten Holm Steinvig.

- Man kan for eksempel aftale, at nu sætter vi den her opsparing i gang, og så kan man sige til sin teenager, at hvis du sætter 100 kroner ind hver måned, så kan vi sætte et tilsvarende beløb ind, så man får en lille formue til at vokse, siger han.

Fakta: Konfirmation i Danmark

- Cirka 47.000 unge bliver konfirmeret, og 15.000 bliver nonfirmeret.

- I gennemsnit kan de sætte 15.000 kroner ind på en konfirmandkonto.

- Årets højeste rente på en konfirmandkonto er 10,5 procent ved et indskud på 10.000 kroner.

Kilder: Mybanker, Spar Nord.

/ritzau fokus/

  • COLOURBOX6946321
    Det er en del af børneopdragelsen at lære sit barn om et ansvarligt forhold til økonomi. Konfirmationen kan være en god anledning til at komme i gang med den samtale, lyder opfordringen. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
112

Mand gik amok og slog politibetjent

Guldborgsund

Havne-rådhuset: Direktør har 10 konkurser på CV’et

Sport

Direktør jubler: Den vildeste og største på Lolland-Falster

112

Korsør-sagen: 15-årig pige fundet med strips om hænderne

Lolland

Kommune på jagt efter drøvtyggende hjælp

Sport

Den voldsomt onde ånd kommer til Nykøbing

Guldborgsund

Lotte er paf over kommunen: - Det er så grotesk. De ved jo, det er farligt

Lolland

Tine sagde farvel til sosu-jobbet for at åbne egen klinik

Vejret

Weekendvejret på LF: Stort set tørt og varmest mod vest

Politik

Vil erstatte den danske krone med euroen

Kultur

Over 35 millioner afspilninger: Lokal musik-producerer har international succes

Lolland

Forsinket færge udløser nødplan

Guldborgsund

Kommune inviterer tusindvis af ansatte til kæmpe fest: Så meget koster det

Sport

Malte Ebert udgiver Danmarks officielle EM-sang

Indland

Slut med notifikationer i hobetal på Aula

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Butikslegende stopper efter 42 år:  - Alting har en ende

Sport

Tæt på udsolgt til finalebraget

Sport

Så er det officielt: René Holten Poulsen når sit store mål

Sport

Trods øretæve: Tror stadig på guld til NFH

112

Natten gemte på flere påvirkede bilister

Vejret

Regn på vej: Risikerer op til 50 millimeter på LF

Lolland

Alice lukker sin pølsebod efter 45 år: - Det har været en livsstil - ikke et arbejde