Annonce
Bolig og livsstil

Gør sommerhuset klar til vinteren

Kulden er for alvor på vej ind over Danmark, og har du planer om at lade dit sommerhus stå tomt i de kommende måneder, er der en række ting, du skal huske at gøre, inden du forlader huset. (Genrefoto) Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix

Tøm tagrenderne, sluk for vandet, og sæt en lille smule varme på, inden du sender sommerhuset på vinterferie.

Vinteren og frostgraderne nærmer sig med hastige skridt, og er du sommerhusejer, er det ved at være tid til at få huset gjort vinterklart.

Det gælder især, hvis du ikke har planer om at benytte sommerhuset i de kommende måneder.

- Det vigtigste er at få slukket for vandet, fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn og forsikringer hos Bolius.

- Hvis der sker en frostsprængning, så vil vandet stå og løbe - og så mister man en masse vand, ligesom man risikerer, at husets konstruktion bliver ødelagt, fortsætter hun.

Frostsprængninger opstår, hvis vandet i rørene fryser til is. Og forsikringsselskaberne dækker typisk kun skaderne, hvis man selv har taget en række nødvendige forholdsregler.

Det forklarer skadedirektør Brian Wahl Olsen fra Alm. Brand. Forsikringsselskabet sidder på cirka ti procent af forsikringskunderne i Danmark.

- Sommerhusforsikringen dækker ved skade på røranlæg, når skaden skyldes svigtende varmeforsyning i tilstrækkeligt opvarmede rum, siger han og uddyber:

- Det vil sige, at der skal være lidt varme på, når der er risiko for frostvejr, for at man er dækket for den type skader.

Tine R. Sode fra Bolius råder også til at holde radiatorerne tændt.

Hun forklarer, at man kan pumpe det meste af vand ud af rørene, hvis man har udstyret til det. Men det er svært at undgå, at der ligger en smule vand i for eksempel vandlåsen, toilettet og i små lunker rundt omkring i rørene.

- Og derfor er det bedste råd at holde en lille smule varme på i sommerhuset, så temperaturen ikke kommer under otte-ti grader, siger hun og medgiver, at det langt fra er den mest energivenlige metode.

Til gengæld er det effektivt.

- Det er bedst for sommerhuset. Ved at holde det en smule opvarmet, undgår man også den klassiske indelukkede sommerhuslugt, som er lugten af skimmelsvamp, siger hun.

I samme forbindelse nævner Tine R. Sode, at det er vigtigt at få gjort godt rent og støvet af, inden man forlader sommerhuset for vinteren.

- En ting er, at det er rarere at komme tilbage til, men det er også vigtigt, fordi skimmelsvamp trives i støv og nullermænd, siger hun.

Er sommerhuset ikke kloakeret, kan du med fordel tjekke, om toilet og lignende trænger til at blive tømt. Og også udendørs er der flere ting, du skal være opmærksom på, inden du forlader din sommerresidens.

- Gå rundt om huset og se, hvordan det ser ud. Tjek, om vinduerne kan lukkes ordentligt i, om dørene kan låses, og om der er revner i vinduer eller træværk, siger Tine R. Sode.

Små revner kan nemlig udvide sig og ende med at give store problemer ved regn eller sne, påpeger Bolius-eksperten.

Tøm også tagrender, nedløbsrør og tagbrønd, for ellers er der risiko for, at de knækker, når frosten rammer. Og har du mulighed for det, så tjek, om taget ser ordentligt ud.

- Man har ansvar for at vedligeholde sit eget hus, så hvis der sker noget, fordi man ikke har fået lappet huller i træværket, eller fordi tagpladerne ligger skævt, så står man ikke særlig godt hos forsikringsselskabet, siger Tine R. Sode.

Foruden sne og kraftig regn skal du også sikre, at huset er forberedt på kraftige vinde og storm.

Det anbefaler forsikringsselskabet Alm. Brand, hvor hver tredje skadesanmeldelse handler om stormskader. Og det skyldes blandt andet, at sommerhusejere ofte har træer tæt på ejendommen.

- Vi ser hvert år flere skader på sommerhuse, som skyldes store grene, der er revet af, eller træer, der er væltet. Derfor er det en god idé at beskære dem, så man undgår de værste skader, siger skadedirektør Brian Wahl Olsen.

Træer er mindre modstandsdygtige, hvis der er faldet meget regn i en periode, og jorden derfor er mættet af vand - eller hvis jorden i området er meget sandet.

Du skal være opmærksom på, at de fleste forsikringsselskaber kun dækker skader som følge af blæsevejr, hvis der er tale om vindstyrke på 17,4 meter i sekundet eller derover.

Hos Bolius anbefaler Tine R. Sode afslutningsvist, at du også sørger for at få læst op på dine pligter som grundejer - der kan nemlig være særlige regler for, hvordan du skal efterlade sommerhuset i din forening.

/ritzau fokus/

  • Sommerhuse
    Kulden er for alvor på vej ind over Danmark, og har du planer om at lade dit sommerhus stå tomt i de kommende måneder, er der en række ting, du skal huske at gøre, inden du forlader huset. (Genrefoto) Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

112

21-årig rasende efter afsløring: "Jeg slår jer ihjel"

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

Sport

Mark O. Madsen lancerer kæmpe event: Vil  være størst i Europa

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Femern

Kongen gav en helt særlig gave til Femern-forbindelsen

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Annonce
Annonce
112

Drama på vejen: Smed løbehjulet direkte ud foran bil

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

Erhverv

Fra ærter til frø: Nu er den store fabrik solgt

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg