Temperaturen skal holdes meget præcist på de anbefalede minus 18 grader, og fryseren skal afrimes jævnligt for at holde energiforbruget på et lavt niveau.
Hvis du er lidt sjusket med dine hårde hvidevarer, bruger du unødig meget strøm og spilder dine penge.
Det er derfor meget vigtigt at holde de anbefalede temperaturer i både køleskabet og fryseren, siger energirådgiver Benny Hebsgaard fra energiselskabet NRGi.
- Temperaturen i køleskabet skal være 5 grader, og i fryseren skal den være minus 18 grader, siger han og fortsætter:
- Hvis du har 4 grader i dit køleskab, så stiger forbruget ti procent, og hvis du har minus 19 grader, så har du også et merforbrug på ti procent.
Og når regningen til køl og frys hos en gennemsnitlig dansk familie udgør 14 procent af det samlede elforbrug, så er der kolde kontanter at komme efter.
Et andet sted, hvor der også er penge at spare, er ved at købe nyt.
Ifølge Energistyrelsen sparer du 3200 kroner over ti år ved at gå fra et A+ til et A+++ kølefryseskab.
Og har du en kummefryser ved siden af dit almindelige kølefryseskab, så er det meget vigtigt, at den ikke er for stor.
- Hvis du skal have en kummefryser, så skal du vurdere, hvad behovet er. For hvis du har en stor kummefryser, hvor der ikke er så meget i, så spilder du en masse energi, så det er vigtigt at købe en efter sit behov, siger energirådgiveren.
På de nyere kølefryseskabe har du mulighed for at bruge en såkaldt indfrysningsknap, når du har noget, som skal nedkøles hurtigt. Men det er også en skjult energisluger, hvis du ikke husker at slukke den igen, påpeger Benny Hebsgaard.
- Hvis du ikke får slukket den, så kan den godt komme op på 25-30 minusgrader. Så de fleste bør nok holde fingrene fra den, for chancen for, at du glemmer at slukke den, er så stor, at elmåleren begynder at eksplodere, siger han.
Det er også vigtigt at afrime fryseren jævnligt, for et tykt lag is får elforbruget til at stige. Energistyrelsen anbefaler, at du afrimer, hvis der er mere end fem millimeter rim.
/ritzau fokus/