Annonce
Bolig og livsstil

Mor og datter fik en skæv idé: Det var aldrig meningen, at det skulle blive til en forretning

Tine og Emma Braun er sjældent uenige om noget i deres lille firma. Emma tager sig af marketing og lidt af keramikfremstillingen, mens Tine står for størstedelen af produktionen. Foto: Katrine Becher Damkjær
De gik for alvor i gang med at lave keramik under første corona-nedlukning. Men det var aldrig planen, at 18-årige Emma Braun og hendes mor, Tine Braun, skulle lave en forretning. I dag driver de firmaet Skaev Keramik.

Faktisk var navnet Skaev Keramik på plads længe før nogen - også dem selv - vidste, at de skulle drive en forretning med deres egen keramik.

Familien var for et par år tilbage på ferie på Bornholm, hvor de havde bestilt et drejekursus for dem alle fem. Da de var færdige, måtte de udvælge de flotteste af deres ting, som skulle brændes og glaseres. Resten af lertingene blev klasket sammen i en stor bunke. Og det var der navnet opstod.

Skaev Keramik arbejder i bløde pasteller og enkelte pangfarver. Lyserød og pink går igen i flere af kreationerne. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Det blev til sådan en skulptur, der var helt vildt skæv, og så blev vi enige om, at hvis vi nogensinde skulle lave en forretning eller noget, så skulle det i hvert fald hedde Skæv, griner Tine Braun.

Annonce

Det er hende og datteren, Emma Braun, der i dag står bag det succesfulde firma Skaev Keramik, som laver pastelfarvede og skæve kopper, finurlige fade og fine tallerkner.

Tine Braun ved drejeskiven. Foto: Katrine Becher Damkjær

Egentligt var det aldrig planen, at de skulle sælge deres kopper og fade. Skaev Keramik har aldrig været meningen. Alligevel lå det lidt i kortene. De er nemlig begge flasket op med et gedigent købmandsgen og en evne til at lave en forretning ud af det meste. Men kun hvis det er sjovt og hyggeligt.

Det betyder, at de hellere vil sige nej til en forhandler end at blive presset. For selvom Skaev Keramik har syv faste forhandlere og ofte siger nej til flere, er forretningen kun et hobbyprojekt. Tine Braun arbejder stadig som tøjdesigner en del af ugen, og Emma Braun går i 3. g på Middelfart Gymnasium og arbejder i sin fritid som barista.

Tine og Emma Braun sælger deres ting fra privaten i Strib, men små butikker i blandt andet Ribe, Aarhus og Odense har Skaev Keramik i deres sortiment. Foto: Katrine Becher Damkjær

Vi skulle bare hygge os

Fortællingen om Skaev Keramik tager sin begyndelse, da corona første gang i 2020 indhyller landet i nedlukninger og hjemsendelser. På det tidspunkt var ler bare en hobby, som Tine Braun dyrkede i det lille kontor i hjemmet i Strib, hvor drejemaskine, ler og arbejdscomputer var optimistisk presset sammen. Siden er det hele gået meget stærkt.

- Coronaen kom, og nærmest fra den ene dag til den anden havde jeg ikke nogen opgaver. Emma var hjemsendt fra gymnasiet, og så blev vi enige om, at vi rigtigt skulle hygge med ler, griner Tine Braun og kigger på sin datter.

Og så begyndte de ellers at dreje, glasere og brænde, så det stod efter dem.

Da de ikke selv kunne have mere af deres egen keramik på hylderne i køkkenet, begyndte de at give det i gave til familie og venner. Men til sidst havde de foræret så meget væk, at de ikke kunne huske, hvem der havde fået hvad.

Tine Braun har lige været på Formland, hvor der var stor interesse for Skaev Keramik. Selvom hun er fristet, har hun endnu ikke besluttet sig for, om hun skal kaste sig ud i tilværelsen som keramiker på fuld tid. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg tænkte bare, hvad skal vi dog gøre af al den keramik, jeg skal af med noget af det her, griner Tine Braun.

Og den lokale ostebutik i Middelfart ville heldigvis gerne have noget af keramikken stående.

I vinduerne i ostebutikken stod de pastelfarvede kopper og pyntede. Og en lokal kvinde forelskede sig straks i keramikken. Og siden kom hun forbi hjemme hos Tine og Emma for at kigge på udvalget af kopper og fade.

- Så sagde hun på vej ud ad døren, at hun ville smide det på Facebook, fortæller de to.

Og dét fik for alvor snebolden til at rulle og deres hobbyprojekt til at udvikle sig til en lille forretning.

- Så begyndte hun jo at skrive på sms, om vi havde den og den kop og om priser og farver, og det duede jo ikke, det kunne vi jo ikke bruge vores tid på. Så Emma lavede vores Instagram. Og så var der pludselig nogle butikker, der tog fat i os og ville forhandle vores keramik.

- Vi syntes, det gik stærkt, vi havde ikke rigtigt forventet noget, kan man sige. Og at der var butikker, der henvendte sig og ville forhandle os, var stort for os. Jeg havde det bare sådan: Det skal være sjovt det her, jeg vil rigtigt gerne sælge det, men jeg gider ikke stresse rundt, for det har jeg prøvet så rigeligt af førhen, fortæller Tine Braun.

Der er ingen af de to, som er uddannede keramikere. Det var et aftenkursus for mange år tilbage, der fik dem i gang, og derfor er mange af deres kopper også skæve og ligner ikke altid hinanden.

- De er blevet mere lige nu, men vi kan stadig ikke styre højder og bredder. Så det bliver bare, som det bliver, fortæller Emma Braun om de kopper, hun lige har brygget kaffe fra familiens espressomaskine i.

- Det var jo aldrig meningen. Men jeg må sige, jeg ser en forretning i mange ting, og vi elsker at lave forretninger her i familien. Så det var ikke fremmed for mig, at vi måske kunne sælge nogle af dem, det må jeg da indrømme, griner Tine Braun.

Annonce

Når mor overtager de sociale medier

Der er fuld af ro i hjemmet i Strib. Emma brygger kaffen, mens Tine Braun viser det lille kontor frem, hvor det hele startede. Normalt er de to ikke typerne, der skændes eller er uvenner, og tonen mellem dem er fuld af varme og respekt. Faktisk er det kun, når de to generationer skal finde deres vej på de sociale medier, at stemningen kan tage et dyk.

Især når spillereglerne på de sociale medier ikke er klare for Tine Braun, og hun ved et uheld og med en lidt for direkte tone får skræmt en svensk influencer med omkring to millioner følgere væk. Så kan datteren godt blive sur. Derfor har de to også en klar opdeling i forretningen. Tine drejer, og Emma styrer deres sociale medier.

- Jeg kontrollerer dem måske med lidt censur en gang imellem, griner Emma Braun og fortæller om moderens første ukontrollerede møde med deres Instagram-profil.

- Den første dag lagde hun 40-50 billeder op enkeltvis uden nogen skrift, driller Emma.

Emma Braun går i 3. g og har travlt på gymnasiet. Hun ser Skaev Keramik som et fritidsjob, hvor hun hjælper så meget, hun kan. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Åh, ja, du var ovre ved din veninde, og det var hendes far, der opdagede det og kom og sagde: ”Hold da op, din mor er i gang, hva?” Men sådan troede jeg bare, man gjorde, griner Tine Braun, som godt er klar over sine manglende evner, når det kommer til sociale medier.

- De skal da se det hele, kan jeg huske, at jeg tænkte.

- Jeg ved slet ikke, hvordan man opfører sig på det medie overhovedet. Det er helt sikkert megagodt, at jeg har Emma. Ellers var jeg endt som sådan en rigtig hjemmekunstner med masser af små blomster og hæklede klude, griner Tine Braun.

Annonce

Sammen har de en drøm

Det er to år siden, de to startede op, og i dag tager Skaev Keramik 350 kroner for en kop.

- Jeg synes selv, det er mange penge for en kop, fortæller Tine Braun.

- I starten tænkte jeg, at det da aldrig ville komme til at gå.

- Men det har jo faktisk ændret sig lidt for dig i dag, siger Emma Braun henvendt sin mor.

- For efter vi er begyndt at sælge, kan du godt se, hvorfor folk vil give 350 kroner for det.

- Ja, nu har vi lavet det i et stykke tid, og jeg ved jo godt selv, hvor lang tid det tager at lave en kop, og hvor mange processer der er i det, når det kommer til stykket.

Ved siden af 3. g, venner og jobbet som barista får Emma Braun også tid til at lave ler til deres fælles hobbyprojekt. Men ligesom da de begyndte, er det stadig vigtigt for Tine Braun, at deres fælles projekt skal balanceres, så der er tid til at lave andet end at dreje ler.

- Vi siger nej til en masse forhandlere, og det er simpelthen for ikke at blive for pressede af det. Det er ikke meningen med det her. Jeg duer ikke længere så godt til at være presset, så det har jeg været meget opmærksom på, at det ikke gik hen og blev for meget forretning. Det er nok også derfor, jeg er bange for at overgive mig selv fuldstændig til leret, for så mister det lidt af charmen, hvis det pludselig skal køre rundt? spørger Tine Braun sig selv.

Selvfølgelig serverer Tine Braun kaffe i eget stel. Den grønne skål i baggrunden står keramiker Anitta Due bag. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lige uden for hoveddøren ligger deres værksted i en sort træbygning.

- Vi har alt for lidt plads, det må jeg bare sige. Vi kunne bruge en hel hal til bare at gå og eksperimentere med keramikken, griner Tine Braun, mens hun viser rundt i det omkring 15 kvadratmeter store værksted, hvor Skaev Keramik laver deres ting.

Egentligt var skuret, som de kalder det, et decideret skur, som familien brugte til opbevaring.

Men da kontoret inde i huset blev for trangt, blev der ryddet ud og gjort plads til drejeskive, ovn og lager.

Emma Braun har taget et kursus som barista og drømmer om at åbne sin egen kaffebar. Foto: Katrine Becher Damkjær

Emma Braun er kaffenørd dybt ind i hjertet, hun elsker at brygge og drikke kaffen, og efter gymnasiet drømmer hun om at åbne sin egen kaffebar med Skaev Keramik på hylderne.

Tine Braun drømmer om mere plads til keramikken, og sammen drømmer de om en butik med både arbejdende værksted, kaffe og Skaev Keramik.

Familien har sommerhus på Langeland, og derfor har byen Svendborg en særlig plads i deres hjerter. Også når de tænker på fremtiden og deres fælles drøm.

- Det giver så meget mening, at ingen af os skal klare det alene, at vi kan give hinanden kunder, og at vi har sommerhuset at bo i, så vi ikke har ekstra udgifter der også, fortæller Tine Braun om deres drøm.

Emma Braun bliver student til sommer. Og sammen er de to ved at finde ud af, om de til den tid tør overgive sig fuldstændigt til leret og lade det blive deres levevej. Også selv om det aldrig var meningen.

Tine Braun kalder de små bønneformede fade for Spunk-fadet - opkaldt efter de små lakrids- og vingummipastiller. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det er helt sikkert megagodt, jeg har Emma. Ellers var jeg endt som sådan en rigtig hjemmekunstner med masser af små blomster og hæklede klude.

Tine Braun
Nogle af kopperne hos Skaev Keramik er glaseret, ved at kopperne dyppes i glasur - andre kopper og fade males. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det, som startede som et mindre hobbyprojekt, er på kort tid blevet en succes for Tine og Emma Braun, mor og datter, der har Skaev Keramik. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skaev Keramik

Familien er oprindeligt fra Aarhus, men flyttede for 20 år siden til Strib.

Tine Braun arbejder ved siden af Skaev Keramik som tøjdesigner. 

Emma Braun går i 3. g på Middelfart Gymnasium og arbejder som barista på en café i Middelfart. 

Hun er flokkens eneste hjemmeboende barn.

Skaev Keramik har lige nu syv faste forhandlere og har på årets Formland (designmesse i Herning) indgået yderligere 11 forhandleraftaler, som dog endnu ikke har modtaget deres første levering af keramik.

Åbent efter aftale

Man er velkommen til at komme og besøge værkstedet hos Skaev Keramik i Strib. Der er ingen faste åbningstider, men man kan altid aftale et tidspunkt ved at skrive til: tine@tinebraun.dk.

Se mere på skaevkeramik.dk eller Instagramprofilen @skaevkeramik.

Emma Braun er arveligt belastet og elsker kaffe. Hun drømmer om på sigt at åbne en kaffebar - meget gerne med eget stel. Foto: Katrine Becher Damkjær
Tine og Emma Braun i deres værksted. Værkstedet er egentlig bare et skur i haven, som nu er blevet inddraget til at være keramikværksted, efter at Skaev Keramik pludselig tog fart. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Sport

EUROPÆISK FINAL 4-SPÆNDING UDLØST: NFH'S MODSTANDER AFSLØRET …

Annonce
Annonce
112

SKØD TO GANGE MED PISTOL: NU ER HAN VARETÆGTSFÆNGSLET

112

BRUGTE ET TON KATTEGRUS: OLIEUDSLIP SKYLDTES INDBRUD

Sport

EUROPÆISK FINAL 4-SPÆNDING UDLØST: NFH'S MODSTANDER AFSLØRET …

112

FIK STJÅLET 700 SPECIALØL: - DET VIL VÆRE DIREKTE IDIOTISK

112

SVINDEL: PAS PÅ HVIS DU HAR DETTE NAVN

112

PANINO-SAGEN: POLITIET RANSAGER FLERE ADRESSER

112

SIGTES FOR DRABSFORSØG: MAND ANHOLDT FOR SKYDERI MOD RESTAURANT

Sport

SMADRER RUMÆNERE - NFH I EUROPÆISK FINAL4

Lolland

GENVEJ TIL MILLIONEN? DISSE TAL TRÆKKES OFTEST

Lolland

SVINEBONDE BRØD REGLER - DET KOSTER HAM 785.000 KRONER

112

KENDT AF POLITIET: NU SKAL HAN I RETTEN

Udland

PIRATER ANGRIBER DANSK TANKSKIB

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

112

FOLKETIDENDE AFSLØRER NYHED: - JEG FÅR ET CHOK

Indland

UDSÆTTER SOMMERTOGT AF HELBREDSÅRSAGER

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
112

FOTOVOGNENS WEEKEND: 159 BLITZET FOR AT KØRE FOR STÆRKT

112

RYKKEDE UD TIL GARAGEBRAND FOR ANDEN GANG

112

PET: TERRORTRUSLEN ER ALVORLIG OG PRÆGET AF NYE FARER

112

GLATFØREUHELD LUKKEDE BRO

112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Ugeavisen Lolland

NYBYGGERI ER DYREST I NAKSKOV

Ugeavisen Guldborgsund

Solvej Balle fortæller om sit romanprojekt

Lolland

- ALLE MINE BEDSTE VENNER ER FRA LOLLAND

Guldborgsund

NU FORBYDER GULDBORGSUND DET OGSÅ

112

FULDE BILISTER GØR GADERNE FARLIGE

112

BILBRAND VAR TÆT PÅ AT SPREDE SIG

112

UTRYGGE BEBOERE: VOLDSOM RØG OG VARME

112

SE VIDEO: - NÅR BRANDEN GÅR OP I TAGET, GÅR DET STÆRKT

112

INDSATTE AMOK: STUKKET MED SMØRKNIV

Indland

PANDA-PARRING: ZOO TESTER NYT TRICK

112

15 ÅR GAMMEL DRABSSAG DUKKEDE OP IGEN

112

STØRRE FORURENING: BRANDFOLK BRUGTE ET TON KATTEGRUS

Indland

HJERTESIKRE ZONER SKAL ØGE OVERLEVELSE EFTER HJERTESTOP

Lolland

STRØMMEN FORSVANDT I NAKSKOV: ÅRSAG UKENDT

Erhverv

HAR DU OGSÅ FÅET FLERE PENGE? DANSKERNES OPSPARING VOKSER

Annonce
Annonce
112

NYT REGISTER SKAL MINDSKE ANTALLET AF INDBRUD

Ugeavisen Guldborgsund

Kampagnetilbud mere fleksible

Vejret

KOLD OG VARM LUFT I KAMP OM AT STYRE UGENS VEJR

Indland

IMMUNTERAPI MOD LIVMODERKRÆFT IMPONERER FORSKERE

Ugeavisen Lolland

BOLDKLUBBER SKAL UD AF OSTEKLOKKEN

Erhverv

5000 KRONER I DUSØR GIVES: SKAF OS MERE ARBEJDSKRAFT

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Guldborgsund

ADVARER: PLETVIS GLATTE VEJE

Lokal nyt

- HAR ALDRIG SET EN I 40 ÅR SOM NATURFOTOGRAF

Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

Indland

DANSK SKIB SEJLEDE ANGIVELIGT EFTER RUSSISKE NÆR NORD STREAM

Sport

EFTER TURBULENT UGE: - VI ER IKKE ROBOTTER

Lolland

KEN OG CHRISTINA KØRER GÆSTERNE TIL DERES KRO - OG HJEM IGEN

Udland

KVINDE BAG SKOLESKYDERI: FLERE DØDE BØRN OG VOKSNE