Annonce
Bolig og livsstil

Penge at hente? Kom af med gammel elektronik

Ledninger kan indeholde kobber, og gamle mobiltelefoner kan indeholde guld. Det betyder dog ikke, at du bliver rig af at skille dig af med gammel elektronik. Foto: Free/Colourbox

Har du også skufferne fyldt med gamle ledninger, computere og mobiltelefoner? Se her, hvad du skal gøre med dem.

393 kilo elektronik.

Så meget ejer hver eneste danske familie i gennemsnit. Og ud af den betragtelige mængde elektronik er 11 procent ikke blevet brugt inden for det seneste år.

Det fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk, med henvisning til tal fra DI.

Og derfor er det altså helt normalt, hvis du og din familie kan nikke genkendende til scenariet med bunker af ledninger, gamle mobiltelefoner og computere, der hober sig op i skuffer og skabe derhjemme.

Men hvad gør man egentlig med det?

- Som udgangspunkt kan man prøve at sælge det, der stadig kan bruges, videre og så sætte prisen billigt, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk og tilføjer:

- Men man skal være opmærksom på, at hvis man sælger sin gamle computer eller mobiltelefon, så skal man have slettet sine persondata og gamle ting, der ligger på den. For det er ikke sikkert, at køberen behandler det ordentligt.

Der er mulighed for at sælge gammel elektronik eksempelvis på Den Blå Avis, i grupper på Facebook, på loppemarked eller til nogle forhandlere.

En række butikker tilbyder en rabat, når man køber en ny telefon mod samtidig at aflevere en gammel model. Andre tilbyder ganske enkelt at købe din gamle telefon.

Det er dog ikke noget, man bliver rig af. En iPhone 5 med 16 GB kan eksempelvis på siden dropnshop.dk indbringe 243 kroner, hvis den virker. Prisen er 33 kroner, hvis den ikke virker.

Elgiganten giver 280 kroners rabat, hvis man afleverer den samme telefon, når man køber en ny.

Men hvad med værdifulde metaller? Kan der være penge at hente her?

- Man skal overveje, at der kan være nogle genanvendelige ressourcer i ens elektronik. Der kan for eksempel være guld i en mobiltelefon, siger Vibeke Myrtue Jensen og fortsætter:

- Der kan være kobber i ledninger, men niveauet af det er nok ikke, så du kan tjene på det.

Vil du aflevere elektronikken til genbrug, kan det gøres på genbrugsstationen. Nogle kommuner har også indført affaldsspande til småt elektronik.

- Det er vigtigt at elektronik, der ikke dur længere eller ikke kan genbruges direkte, afskaffes via de officielle kanaler, det vil sige på kommunernes genbrugsstationer, indsamlingsordninger eller via tilbagetagningsordninger i butikkerne, fortæller Jette Bjerre Hansen fra Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer, Dakofa.

- Det er for at sikre, at elektronikaffaldet ikke havner de forkerte steder, hvor dels værdifulde metaller tabes, og hvor der ikke tages hensyn til, at elektronikaffald også kan indeholde farlige stoffer, som kan skade både mennesker og miljø, tilføjer hun.

Det kan være miljøskadelige stoffer som kviksølv, bly eller PVC, tilføjer Vibeke Myrtue Jensen.

Når man afleverer gammel elektronik, skal man huske at tjekke for og fjerne gamle batterier. Batterierne hører nemlig til i en anden sortering.

- Hvis du absolut ikke kan skille det ad, skal du selvfølgelig ikke stå og fumle med det. Men hvis du kan - for eksempel i et gammelt vækkeur - så tag dem ud, og sortér dem for sig selv, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Fakta: Slet dine data, før du skiller dig af med telefonen

- Gem dine personlige oplysninger med en Cloud-løsning. Så er de lagret i skyen i stedet for på telefonen. Det kan for eksempel være iCloud, Google Drive eller Dropbox.

- Log herefter ud af tjenesten fra din telefon, så forbindelsen er afbrudt fra din enhed.

- Tag SIM-kortet ud. Hvis telefonen har et hukommelseskort som MicroSD, så fjern det, eller tøm det for information.

- Når alt, du skal bruge, er gemt et andet sted, kan du gendanne telefonens fabriksindstillinger. Dermed slettes dine billeder, programmer apps og data.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

  • Apple Charger iPhone
    Ledninger kan indeholde kobber, og gamle mobiltelefoner kan indeholde guld. Det betyder dog ikke, at du bliver rig af at skille dig af med gammel elektronik. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen