Annonce
Erhverv

Regionen får fire erhvervsklynger

Erhvervsklyngerne skal styrke samarbejde om innovation og videndeling mellem forskningsinstitutioner og virksomhederne, blandt andet inden for life science, hvor Region Sjælland står stærkt med virksomheder som Novo Nordisk. Foto: Mik Eskestad/Polfoto/Arkiv

Region Sjælland får nu fire viden- og erhvervsklynger efter at være forbigået i første omgang.

Det vakte opsigt, da Uddannelses- og Forskningsministeriet for cirka et år siden præsenterede 14 viden- og erhvervsklynger fordelt over Danmark. Altså lige bortset fra Sjælland, som var blevet fuldstændig glemt.

Det blev voldsomt kritiseret fra flere sider, og nu har Region Sjælland så fået fire viden- og erhvervsklynger. En alliance af kommuner, Region Sjælland, RUC og Erhvervshus Sjælland har presset på for at få erhvervsklynger til Region Sjælland, og resultatet er, at regionen nu skal huse fire erhvervsklynger inden for områder, hvor regionen står stærkt erhvervsmæssigt.

De fire nye erhvervsklynger skal udvikle erhvervslivet inden for byggeri, cleantech, life science og fødevarer. Det giver regionens virksomheder nye muligheder inden for innovation, nye teknologier, netværk med ligestillede og samarbejde med vidensinstitutioner i hele Danmark.

- Først og fremmest er det rart, at Region Sjælland bliver en del af klyngestrukturen. Men vigtigst er det, at klyngerne vil bidrage til at skabe vækst i virksomheder i Region Sjælland. Klyngerne vil også bringe virksomheder fra Region Sjælland tættere på nationale og internationale netværk, og de muligheder skal man ikke undervurdere, påpeger Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, som har koordineret indsatsen for at få erhvervsklynger til Region Sjælland.

Konstruktivt samarbejde

Da det stod klart, at ingen klynger blev etableret i Sjællandsregionen, fandt kommunerne, regionen og erhvervshuset hurtigt sammen for at finde en løsning. I dialog med RUC, Sjællands Udviklingsalliance og Uddannelses- og Forskningsministeriet fandt man sammen for at sikre etablering af klynger i Sjællandsregionen.

- At fire erhvervsklynger bliver etableret i regionen, er en sejr for det konstruktive samarbejde. Det viser, at når så mange relevante parter går sammen om et fælles mål, så kommer der bevægelse i tingene, fortæller Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune og formand for KKR Sjælland, som er et samarbejde mellem kommunerne i regionen.

De fire klynger, cleantech, life science, fødevarer og bygge- og anlæg, er medfinansieret af regionens kommuner. Region Sjælland bidrager til finansieringen af life science-klyngen. Herudover har Uddannelsesministeriet lavet et udbud for klyngerne i Danmark, som er fokuseret på aktiviteter i Region Sjælland.

- Som øverst ansvarlig for sygehusene og sundhedsområdet har det været naturligt at støtte op om særligt klyngedannelsen omkring life science og sundhed, hvor vi både har en meget stor produktion af medicin bl.a. hos Novo Nordisk, Lundbeck og Pharmacosmos, en stor gruppe af virksomheder inden for medico og hjælpemidler, men også højt specialiserede sygehuse med stor innovativ kapacitet, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adgang til forskning

Erhvervsklynger skaber og udbreder viden. Det er baggrunden for, at Roskilde Universitet engagerede sig i arbejdet for at trække klynger til Region Sjælland.

- Det er betydningsfuldt for os på Roskilde Universitet at bidrage med viden til det omgivende samfund. Erhvervsklyngerne er en god platform til samarbejde på tværs, så forskningen kan komme regionens virksomheder til gavn så direkte som muligt, siger RUC's rektor Hanne Leth Andersen.

Den fysiske tilstedeværelse af klyngerne gør virksomhedernes adgang til klyngerne nemmere, og det har betydning for virksomhedernes muligheder, forklarer Mads Váczy Kragh.

- Det er velkendt, at tættere erhvervsnetværk, samarbejde med vidensinstitutioner og innovationsprojekter er med til at styrke konkurrencekraften i dansk erhvervsliv. De nye klyngeplaceringer øger tilgængeligheden for virksomhederne og skærper klyngeorganisationernes blik for de sjællandske virksomheder, siger han.

  • Erhvervsklyngerne skal styrke samarbejde om innovation og videndeling mellem forskningsinstitutioner og virksomhederne, blandt andet inden for life science, hvor Region Sjælland står stærkt med virksomheder som Novo Nordisk. Foto: Mik Eskestad/Polfoto/Arkiv
Annonce
Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Millionfremgang hos lokal brugs

Dølle

Kæmpe p-kaos på Dølle: - Har aldrig oplevet noget lignende

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Lørdag på Dølle: Masser af mennesker og traktortræk

Guldborgsund

Præst til rørt familie: - Han kan stadig være jeres forbillede

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Bikerpiger og "bøndernes dødsdruk": Se billederne fra årets Damefrokost

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Nu ryster Dølle igen: 1600 damer går fest-amok!

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Annonce
Annonce
Dølle

Ødelæggende vejr skaber problemer: Dølle kæmper for farbart marked

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Kunne ikke se sig selv fortsætte: Stopper efter træneruro

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag