Annonce
Femern

VÆLGER LAVENERGI-LØSNING TIL MIDLERTIDIGE FEMERN-BOLIGER

Adapteo arbejder i øjeblikket på at etablere 500 modulboliger til Femernprojektet ved Lalandia. Arkivfoto: Anders Knudsen
Adapteo vælger lavenergiløsning til 500 modulboliger ved Lalandia, som skal huse folk på Femernbyggeriet. Valget er faldet på lavenergi for at undgå fjernvarmetilslutning, da det ikke er lykkedes at forhandle en dispensationsordning med Rødbyhavn Fjernvarme.

RØDBYHAVN: Ved Lalandia i Rødbyhavn arbejder virksomheden Adapteo i øjeblikket på at sætte 500 midlertidige boliger op til folk på Femernbyggeriet.

Adapteo bygger og leverer et stort udvalg af fleksible modulbyggerier og har valgt at skyde 200 millioner ind i det midlertidige boligprojekt ved Lalandia. I forbindelse med erhvervelse af byggetilladelsen til projektet er der i lokalplanen stillet krav om fjernvarmepligt hos Rødbyhavn Fjernvarmeværk. Det har man forsøgt at få dispensation fra hos Rødbyhavn Fjernvarmeværk, men uden held.

- Fjernvarmeværket har bedt om at fastholde fjernvarmepligten, hvor vi skal sætte en midlertidig camp op. Vi var nysgerrige, hvorfor man fra fjernvarmeværkets side ønsker at fastholde det. Vi ville også gerne have haft tidshorisonten for at etablere fjernvarme til 500 enheder, når projektet skal i drift til februar, fortæller Jens Schmidt, der hos Adapteo er projektleder på de midlertidige boliger ved Lalandia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jeg ret sikker på, at man ikke kan nå at etablere fjernvarmen, og det har nogle økonomiske konsekvenser for os, at vi ikke kan komme i gang. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Lolland Kommune, der har hjulpet med det, de nu kan, men de kan ikke fravige fjernvarmepligten. Det er fjernvarmeværket, der skal det, fortsætter han.

Det kan godt være, der er fjernvarmepligt, men der er ikke pligt til at aftage fjernvarmen. Men vi skal så stadig betale tilslutningsafgift og stadig betale det årlige gebyr. Umiddelbart står der 2.100 kroner pr. forbruger, og der kan man i værste tilfælde sige, at det er 500 forbrugere og en million kroner om året.

Jens Schmidt, projektleder hos Adapteo

Varmepumper og solceller

Boligerne bliver allerede leveret med varmepumper og solceller, og vil derfor kunne opvarmes uden brug af fjernvarmen.

- Vi havde antaget, at man ville fravige fjernvarmepligten, da det er et midlertidigt byggeri. Fordi boligerne kommer med varmepumper og solceller giver det ikke mening at begynde at bruge en masse ressourcer på at etablere en fjernvarmeledning ud til noget, der ikke bliver brugt. Det kan godt være, der er fjernvarmepligt, men der er ikke pligt til at aftage fjernvarmen. Men vi skal så stadig betale tilslutningsafgift og stadig betale det årlige gebyr. Umiddelbart står der 2.100 kroner pr. forbruger, og der kan man i værste tilfælde sige, at det er 500 forbrugere og en million kroner om året. Så kan det godt være, at rentabiliteten fra vores side begynder at se lidt forkert ud, når man skal betale for ingenting, fortæller Jens Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye modulboliger

Derfor arbejder man i øjeblikket på at lave de nye modulboliger til lavenergiklasseboliger, hvilket ifølge lokalplanen undtager dem fra fjernvarmepligten. Lavenergiklassebygninger har en række krav, de skal opfylde, til blandt andet isolation, hvilket vil gøre projektet dyrere end først antaget.

- Men hvis man har udsigt til at få en regning på toppen på 10 millioner, så er der jo lidt at gøre godt med. Vi bruger ikke 10 millioner på at opgradere, men vi skal ud og finde lidt penge, fortæller Jens Schmidt, der dog flere gange forgæves har forsøgt at kontakte fjernvarmeværket om projektet.

Hos Rødbyhavn Fjernvarme er man i øjeblikket til fjernvarmeværkernes landskonference og har ikke mulighed for at svare på, hvorfor man opretholder fjernvarmepligten. Formand for fjernvarmeværket Agner Jensen henviser i den forbindelse til driftsleder Arne Petersen.

  • 00 LOL F Rød Nyt hotel 5
    Adapteo arbejder i øjeblikket på at etablere 500 modulboliger til Femernprojektet ved Lalandia. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret