Annonce
Guldborgsund

FARVEL TIL BEDEDAG: HVAD SIGER LOKALE ARBEJDSGIVERE?

Jacob Goldbeck kritiserer den politiske proces omkring bededag og efterlyser respekt for den danske model. Men han forstår også, at velfærdsstaten mangler penge. Arkivfoto: Jan Knudsen
Lokale arbejdsgivere efterlyser generelt respekt for den danske model og viser forståelse for, at Døllefjelde-Musse Marked protesterer over udsigten til at miste bededagsferien. Men de kan også se, velfærdsamfundet står overfor store udfordringer.

GULDBORGSUND: Torsdag behandlede Folketinget første gang et nyt lovforslag om afskaffelse af store bededag.

Et lovforslag, der deler vandene og har pustet til kampgejsten i fagforeningerne. Lønmodtagerne er tossede, men hvordan ser lokale arbejdsgivere egentlig på sagen? Folketidende har ringet til et lille udvalg.

I Rask El er Jacob Goldbeck partner og installatør. Han fortæller, at man ikke har drøftet virksomhedens standpunkt til lovforslaget endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men set igennem virksomhedens øjne pointerer han, at politikerne burde have større respekt for den danske model, hvor vilkårene aftales mellem arbejdsgiver og lønmodtager.

- Det er en god model med nogle spilleregler, der gør, at det er ens for alle. I stedet for at lovgive om det kunne man være gået i dialog og have spurgt, om vi havde ideer til, hvad man kunne gøre i stedet.

I stedet for at lovgive om det kunne man være gået i dialog og have spurgt, om vi havde ideer til, hvad man kunne gøre i stedet.

Jacob Goldbeck, partner Rask El.

Flere får fri

I virksomheden er store bededag, særligt på kontoret i Maribo, rent faktisk en stor dag. På grund af Døllefjelde-Musse Marked.

- Det er noget, som flere af vores medarbejdere er frivilligt engageret i, og jeg ved, at de taler meget om det dernede. Som virksomhed er det noget, vi har været indstillet på, de gerne ville have fri til. Min personlige holdning er, at det er et lidt klodset forslag, som især kommer til at ramme Døllefjelde. Men hvis vi ser tingene i et bredt perspektiv, så mangler vores velfærdssamfund finansiering. Og det er meget nemt at stå på sidelinjen og protestere. Jeg savner nok, at de, der gør det, selv kommer med nogle konstruktive løsninger, lyder det.

Jacob Goldbeck mener allerede, man ser kommunale velfærdsudfordringer med lukninger af boldbaner og kommunale skoler.

- Det er endnu en konsekvens af, at der ikke er penge til alt den velfærd, vi gerne vil have, siger han og understreger, at han er glad for, at det ikke er ham, der skal finde løsningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til at omstille sig

I en lidt anden boldgade end Rask El er Kim Pajor, der har fem ansatte i sit reklamebureau. Kunne han finde på at give sine medarbejdere fri, selv om staten annullerer fridagen?

- Vi har ikke forholdt os til, hvad vi gør endnu. Men som en lille virksomhed, hvor vi hurtigt omstiller os, tænker jeg, at vi tager en snak om det, når vi ved, hvad der kommer til at ske. Flere af de ansatte har små børn og har måske allerede traditioner, såsom at tage på Døllefjelde-marked. Men generelt fungerer det sådan hos os, at vi tager en fridag, når der er brug for det, og vi ved, at kreativiteten ikke kun blomstrer mellem 8 og 16. Derfor har vi nok en anden proces omkring arbejde og fritid, end man for eksempel har i en butik.

Kim Pajor har ikke hørt om ansatte, der deltager i demonstrationer og lignende. I udgangspunktet mener han, det er fair, at alle skal yde en ekstra indsats, når inflationen raser. ¨

Hvis det bliver muligt at få sine børn i skole og børnehave, vurderer han, at traditionerne omkring bededag vil ændre sig, men han udelukker ikke, at hans medarbejdere får lov til at holde fri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke gratis på arbejde

I vvs- virksomheden Sonny VVS er Sonny Bengtsson ejer. Han er enig med Jacob Goldbeck i, at sagen fra politisk side er dårligt løst.

- Det skulle selvfølgelig have været drøftet med arbejdsmarkedets parter, siger han og fortsætter:

- Vi ved jo, vi kan bruge de ekstra penge, men det kunne have været løst på mange måder. For eksempel ved, at vi arbejdede en halv time mere om dagen.

Sonny Bengtsson mener, det har været en rodet proces og uklart, om lønmodtagerne skal have løn de dage.

- Mit udgangspunkt er, at de i hvert fald ikke skal gå gratis på arbejde. Så vil jeg hellere give dem fri. Det vil jeg i hvert fald overveje, siger han.

  • ERH  Rask El nomineret Erhvervspris 4
    Jacob Goldbeck kritiserer den politiske proces omkring bededag og efterlyser respekt for den danske model. Men han forstår også, at velfærdsstaten mangler penge. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet