Annonce
Guldborgsund

FLERE AMBULANCER TIL LOLLAND-FALSTER

Præhospital direktør i Region Sjælland Benny Steve Jørgensen kunne på informationsmødet for nylig i Sakskøbing også fortælle om de kommende forandringer på akutberedskabsområdet. Foto: Kim Møller Pedersen
1. februar næste år træder forandringer i akutberedskabet i Region Sjælland i kraft. Det medfører et løft i antallet af ambulancer på Lolland-Falster og en ny styring af ambulancekørslerne.

LOLLAND-FALSTER: To-tre yderligere ambulancer og et skift i styringsmodellen for ambulancekørslerne på Lolland-Falster.

Det er to elementer i en ny aftale og her en styrkelse af akutberedskabet på Lolland-Falster, som præhospital direktør i Region Sjælland Benny Steve Jørgensen for nylig kunne præsentere på et aftenmøde i Sakskøbing om det lokale akutberedskab.

Region og Falck i samarbejde

Med "den nye aftale" henvises der til, at Præhospitalt Center fra 1. februar 2024 skal drifte ambulancetjenesten i Region Sjælland i samarbejde med Falck.

Udover en ny akutlægebil i Nykøbing og nyt ultralydsudstyr i lægevagtsbilerne kan akutberedskabet i Region Sjælland også se frem, at ambulancepersonalet opkvalificeres til at kunne hjælpe patienter med psykisk sygdom endnu bedre. Det er de såkaldte paramedicinere, der opkvalificeres på psykiatriområdet.

Der bliver også bygget en ny ambulancestation i Nørre Alslev, så den er klar den 1. februar 2024.

Benny Steve Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland

- Der bliver også bygget en ny ambulancestation i Nørre Alslev, så den er klar 1. februar 2024. I Nykøbing, Sakskøbing, Maribo og Nakskov er der allerede indgået erhvervslejemål, og her samarbejdes der med Falck om fælles faciliteter, hvor det kan lade sig gøre. Men det at vi i regionen nu selv kan bestemme, hvor ambulancerne skal placeres, bliver én af de helt store forskelle fra nu og til det, der kommer til at være akutberedskabet med virkning fra den 1. februar næste år, lyder vurderingen fra Benny Steve Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over til beredskabsmodellen

Den nuværende responstidsmodel indebærer kort fortalt, at Region Sjælland fastsætter krav til, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme. Herefter er det op til ambulanceoperatøren at sammensætte beredskabet på en sådan måde, at kravene opfyldes. Dermed er det ambulanceoperatøren, som beslutter antallet af ambulancer og deres placering.

Beredskabsmodellen, som bliver sat i værk fra den 1. februar næste år, indebærer, at Region Sjælland selv disponerer over og bestemmer antallet af ambulancer samt deres placeringer. Det giver regionen det samlede ansvar for responstiderne.

Responstider

  • Fra februar 2022 til februar 2023 var der henholdsvis 500 ambulancekørsler med udrykning i postnummer 4990 Sakskøbing og 493 tilsvarende kørsler i postnummer 4930 Maribo. 
  • I Sakskøbing var responstiden for den ene ambulance på 6 minutter og 58 sekunder, og for de tre biler i Maribo var der en responstid på 6 minutter og 32 sekunder.
  • Nakskovs to ambulancer havde i samme ovenstående tidsrum 1048 tilsvarende kørsler med udrykning og en responstid på seks minutter rent.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lolland-Falster under regionen

Det er et bredt flertal i Regionsrådet, der helt tilbage i 2021 tog en beslutning om at hjemtage en del af opgaven med ambulancedriften.

Falck Danmark A/S fortsætter således som Region Sjællands eksterne ambulanceleverandør pr. 1. februar 2024 og kører ambulancerne i delområderne ​Holbæk og Slagelse.

Samtidig hjemtager Region Sjælland to delaftaler, som Præhospitalt Center i Næstved skal drifte pr. 1. februar 2024. De to sidste delaftaler betyder, at regionen selv skal køre ambulancerne i Køge og Nykøbing F., og i praksis indgår hele Lolland-Falster i Region Sjællands delområde Nykøbing F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på mere nærhed

Manøvren skulle efter planen gerne skabe mere konkurrence på ambulanceområde og give mere nærhed og mulighed for udvikling af det præhospitale område til gavn for den enkelte patient.

Både Falcks og regionens ambulancer vil indgå i et samlet beredskab, hvor regionens AMK-vagtcentral disponerer ambulancerne på tværs af områderne, så det altid er den bedst placerede ambulance, der bliver sendt til ulykkesstedet eller den akut syge patient.

I øjeblikket fordeler ambulanceredskabet på Lolland-Falster sig til to i Nakskov, en i Sakskøbing, tre i Maribo, fire på hverdage i Nykøbing og tre i weekenderne. Fra den 1. februar næste år bliver der ifølge Benny Steve Jørgensen indsat yderligere to-tre ambulancer på Lolland-Falster.

Hertil kommer der også de såkaldt avancerede ressourcer, som i Region Sjælland består af 24 ambulancer bemandet med paramedicinere samt fire paramediciner-bemandede akutbiler. Dertil kommer et døgndækket back-up af præhospital akutlæge, som også varetager udkørende funktioner i akutlægebil.

1-1-2 opkald i Region Sjælland

  • Alle 1-1-2-opkald i Region Sjælland ryger til Rigshospitalets central i Slagelse, og omkring 80 procent vurderes at være sundhedsfaglige opkald og bliver derfor viderestillet til AMK-vagtcentralen i Næstved. Her har sundhedspersonalet 20 sekunder til at afgøre, om der er brug for ambulanceudrykning.
  • Præhospital direktør i Region Sjælland Benny Steve Jørgensen kunne på informationsmødet for nylig i Sakskøbing også fortælle om de kommende forandringer på akutberedskabsområdet. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

Enormt millionprojekt kan fylde 106 OL-bassiner med sand

Guldborgsund

Claus' unikke 'Nik & Jay'-lastbil: De hjalp ham gennem den store sorg

Annonce
Annonce
112

Alvorlig soloulykke: Mistede herredømmet og endte på sygehuset

Guldborgsund

Enormt millionprojekt kan fylde 106 OL-bassiner med sand

Sport

Efter overraskende sejr: Sådan gik det i Middelfart

Lolland

Se de spektakulære nordlys-billeder

Guldborgsund

Kirsten og Pers stakit-kamp: Nu har politiet afhørt dem

Guldborgsund

Claus' unikke 'Nik & Jay'-lastbil: De hjalp ham gennem den store sorg

Guldborgsund

"Fantastisk" udvikling: De strømmer til i Guldborgsund

Udland

Sjælden solstorm giver nordlys flere steder i verden

Sport

Overraskende målhelt holder City på mesterskabskurs

Indland

Endnu en haj er blevet fundet på cykelsti

112

Umulig at overse: Ung mand foretog farlig overhaling

Guldborgsund

Runder milepæl: Nu er den sat

Lolland

Eventyrligt nordlys: - Jeg er fuldstændig bidt af det

Sport

Kems kamp: - Jeg har masser af tilbud liggende

Indland

Saba efter dansk Eurovision-exit: Jeg er lettet og skuffet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Pernille har kæmpet forgæves i flere år: - Det virker som en lukket verden

Vejret

Weekendens bedste vejr ventes søndag for hele landet

Indland

Venstre vil bruge EU-midler på kystsikring

Sport

Nederlag til reservespækket Esbjerg-hold: - Ikke bekymrende

Sport

Turpals drøm knust efter gyser

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt