Annonce
Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

Som fødende kvinde kan du blive overflyttet til Roskilde, hvis din fødsel bliver mere kompliceret. Arkivfoto: David Arnholm
Nykøbing Sygehus mangler fortsat speciallæger. Det forsøger man nu af afhjælpe ved at flytte komplicerede fødsler og operationer til Roskilde for en periode.

Det er ingen hemmelighed, at Nykøbing Sygehus har skreget og fortsat skriger efter speciallæger. Det er endnu ikke lykkedes at rekruttere folk nok, og derfor forsøger man nu at afhjælpe problemet midlertidigt.

Det fortæller Region Sjælland i en pressemeddelelse.

For efter Sjællands Universitetshospital fusionerer med Nykøbing Falsters Sygehus ved årsskiftet er det nu blevet muligt af etablere en fælles afdelingsledelse for de gynækologiske-obstetriske afdelinger i Nykøbing og Roskilde. Det sker for at løse udfordringen med for få speciallæger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indfører prøveperiode

Tiltaget betyder, at fødeafdelingerne hjælper hinanden, sådan så Roskilde Sygehus står klar til at overtage fødende fra Nykøbing, når behovet er der. Det vil ske over en "prøveperiode" på 6-9 måneder.

Der vil fortsat være lægedækning døgnet rundt, så kvinder kan føde og få både planlagte og akutte kejsersnit på Nykøbing F. Sygehus. Fødsler med en særlig risiko for den fødende eller for barnet vil i perioden blive flyttet til Roskilde.

- For halvandet år siden var det Roskilde Sygehus. Der var det dog mere jordemødre end læger, der manglede. Dengang fik de hjælp fra andre hospitaler.

- Nu er det så Nykøbings tur, hvor der er lægemangel. Vi har godt vidst, at der var et generationsskifte på vej, men det er svært at rekruttere i den situation. Nu har vi så gennemført fusionen, og det giver muligheder for at tænke fleksible løsninger. Vi prøver over de næste seks til ni måneder og se, hvor langt vi kan komme med det, siger sygehusdirektør Ricco Dyhr.

Forstår nervøsiteten

- Kan det komme på tale at flytte personale. Så folk fra Roskilde kommer til Nykøbing?

- Kun hvis det er noget, de involverede beslutter frivilligt. Det ved vi ikke, om der er. Men der er i hvert fald ingen tvang. Håbet er, at den her ordning kan skabe nogle løsninger på problemerne i Nykøbing.

- Kan du forstå dem, der måtte være nervøse over, at selvom de er tilknyttet Nykøbing Sygehus skal til Roskilde for at føde?

- Det kan jeg. Men jeg må også sige, at patienter og borgere er vant til at blive fragtet hen til det sted, hvor vi kan tage os bedst af dem.  Her kan vi sige, at er der en risiko forbundet med en fødsel - og vi taler de uvente tilfælde, så er muligheden der for, at Roskilde kan hjælpe til.

- Vi er jo vant til - uanset speciale -når noget har komplikationer eller er særligt vanskeligt, så kommer det hen til det sted, hvor man tager sig af de ting. Det gør vi så også her

Vil undgå at skabe uro

- Men hvis man allerede gør det, hvorfor så melde det ud?

- Det er for at undgå at skabe uro, at vi fortæller. Vi gør det, som vi normalt gør. Men det er også for at sige, at vi flytter ikke fødsler fra Nykøbing Sygehus fremover. Det er kun en lille del af de fødende, der vil opleve at skulle til Roskilde, siger Ricco Dyhr.

I pressemeddelelsen oplyser Region Sjælland, at Nykøbings Sygehus også fortsat vil tilbyde akutte og planlagte gynækologiske indgreb. Herunder de mest hyppige indgreb - aborter, sterilisationer og kikkertundersøgelser.

Men i perioden vil nogle typer komplicerede indgreb blive varetaget i Roskilde. Hvis der er forventning om en kompliceret operation, ved tvivlssituationer eller ved spidsbelastning, så vil patienten blive flyttet til Roskilde af hensyn til patientsikkerheden.

Max ti procent vil blive flyttet

Man vurderer, at maksimalt ti procent af behandlingerne og fødslerne på det lokale sygehus vil blive flyttet til Roskilde, og de involverede kvinder vil blive grundigt informeret, inden det sker.

Med den nye ordning er målet, at Nykøbing Sygehus er tilbage på samme antal fødsler, som før udfordringerne opstod, og man vi løbende vurdere, hvornår fødsler og operationer kan flyttes tilbage til Nykøbing.

- Kan ordningen blive forlænget, hvis det ikke går, som I ønsker?

- Når vi rammer august, og vi er nærmer os mål, så gør vi det op og kigger på det. Det er en ambitiøs målsætning, vi har. Men nu går vi med det, og så ser vi, hvor langt vi kommer, siger sygehuschef Ricco Dyhr.


Flytning til Roskilde

Forventede antal flytninger

7-10 fødsler pr. måned.  Det afhænger af årstiden, da der fødes færre børn om vinteren og flere om sommeren. Samt vurderingen af om den enkelte fødsel bør flyttes af hensyn til mor og barn/børn.

Det kan eksempelvis være i de tilfælde, hvor det skønnes, at fostret er mindre, eller hvis moderen udvikler graviditetssukkersyge

Antal operationer til Roskilde:
Akutte patienter – max. 20 på seks måneder

Planlagte patienter – cirka 50 på seks måneder

For eksempel fjernelse af livmoderen, operation for urininkontinens samt større kikkertoperation i maveregionen.

Kilde: Region Sjælland
  • SYGEHUSET1
    Som fødende kvinde kan du blive overflyttet til Roskilde, hvis din fødsel bliver mere kompliceret. Arkivfoto: David Arnholm
Annonce
Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Guldborgsund

Nu er det afgjort: De skal bygge sygehusets nye sengebygning

Annonce
Annonce
Lolland

Ny ejer vil realisere kæmpe ferieby på Lolland

112

271 taget i fartkontroller

112

Hurtig indsats: Bilbrand slukket før brandvæsnet nåede frem

Indland

Randers Kommune kræver knap 120 millioner fra Nordic Waste

Lokal nyt

Lægemangel: Det står værst til i vores region

Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Guldborgsund

Nu er det afgjort: De skal bygge sygehusets nye sengebygning

Sport

NFC-talent fik første startplads på landsholdet i dansk sejr

Lolland

Lokal forfatter nomineret til fornem pris

Indland

Medicin kan sætte turbo på nedbrydelsen af PFAS i kroppen

Vejret

DMI udsender varsel: Færgeafgange aflyst

Vejret

Voldsomt vejr på vej: Orkanstød rammer om under 24 timer

112

Sigtet for voldtægtsforsøg og vold: Nu er 40-årig bag tremmer

Indland

Første gang i over et årti faldt salget

Lokal nyt

Andre golfklubber drukner - men her holder de åbent

Annonce
Annonce
Lolland

Syrebombe smidt på Bjarnes museum

Sport

Ærlig Cecilie Greve: - Det resultat kan vi godt leve med

Sport

NFC henter tårnhøj spiller i Hillerød

Femern

Nu har Femern-projektet nået lærlinge-milepæl

Guldborgsund

Fredag falder dom: Det er kommet frem under Paninosag

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt