Annonce
Guldborgsund

Håber på at kunne forblive frikommune

Guldborgsund Kommune har været med i forsøget i tre år, og kommunen har gode erfaringer med mindre papirarbejde. Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund Kommune har de seneste tre år været en del af en forsøgsordning med mindre papirarbejde - de håber, at den fortsætter.

GULDBORGSUND Regnestykket er ganske simpelt: Mindre tid brugt på dokumentation og papirarbejde giver mere tid til at se borgerne i øjnene og gøre en forskel for den enkelte.

Guldborgsund Kommune har sammen med Gladsaxe og Ikast-Brande kommuner været en del af en prøveordning, det såkaldte frikommuneforsøg, der har givet kommunen større råderet over egne midler og egen tid på børne- og ungdomsområdet. De har været fritaget for en række krav i serviceloven - primært dem, der øger bureaukratiet og dokumentationskravene i de enkelte sager.

Og det giver rigtig god mening for både Guldborgsund Kommune og de to andre testkommuner. I en sådan grad, at alle tre har forfattet et skriv rettet mod magthaverne på Christiansborg, der i den kommende tid skal færdigforhandle lovgivningen på området. Mads Larsen, centerchef på Center for Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune, har været rigtig glad for ordningen. Den har givet mere tid til de enkelte familier, der har haft behov.

- Vi kan tydeligt se, at der er en effekt i, at vi fra forvaltningens side kan gå i øjenhøjde med børnene og familierne, vi skal hjælpe og have en god dialog med. Vi kan så at sige bruge tiden på at løse udfordringerne i stedet for at gemme os bag et skrivebord og bruge timerne på dokumentation og administration. Al den tid, vi bruger der, fjerner os fra det vigtige - at hjælpe borgerne, der har brug for hjælp.

En klar succes

Interne undersøgelser i Guldborgsund, Ikast-Brande og Gladsaxe kommuner viser, at reduktionen i mængden af regler har givet succes på begge sider af skrivebordene. Både de borgere, der skal hjælpes, og de ansatte, der skal hjælpe dem, oplever processen som værende bedre end tidligere.

- Det er helt tydeligt, at det har haft en positiv effekt for vores ansatte rådgivere og selvfølgelig også for familierne. De tre år, hvor vi har haft mulighed for at løse opgaverne kreativt og fleksibelt uden at skulle holde os fuldstændig til en forudbestemt skabelon, har givet os større mulighed for at gå til den enkelte sag så effektivt som muligt. Det trives vores ansatte også med rent personligt, det er klart, så både borgere og sagsbehandlere trives med det, forklarer Mads Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målrettet indsats

Færre timer bag computerne med dokumentationskrav har gjort, at Guldborgsund Kommune de seneste tre år har kunnet agere hurtigere og mere målrettet på de henvendelser, de har fået hos Center for Familie & Forebyggelse. Det giver i sidste ende bedre resultater. Men de tre års prøveperiode er nu udløbet, og det er centerchef Mads Larsens klare opfordring til politikerne på Christiansborg, at ordningen skal fortsætte.

- Lovgivningen på vores område bliver ofte skrevet på baggrund af enkeltsager som for eksempel "Tøndersagen". Så strammer man al lovgivning på baggrund af enkeltsager. Det kommer der ikke nødvendigvis noget godt ud af. Der foregår forhandlinger på Christiansborg om, hvordan loven (Barnets Lov, red.) skal se ud, så vi ved ikke, hvordan det ser ud lige nu.

- Men det er klart, at vi har et håb om, at de gode resultater fra kommunerne og anbefalingerne fra de mange andre interessenter, der siger, at det her er en god ide, påvirker beslutningsprocessen. Vi håber, at forsøgene bliver indtænkt i lovgivningen. Det er ikke for at sige, at vi har succes i alle sager. Det kan vi aldrig garantere. Men vi får borgerne med, når vi møder dem i øjenhøjde. Og jeg tror, vi alle har siddet i en eller anden situation med en styrelse eller kommunen, hvor man føler, at papirarbejdet og lovene er noget, man kan drukne i, siger centerchefen.

  • Guldborgsund Kommune har været med i forsøget i tre år, og kommunen har gode erfaringer med mindre papirarbejde. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Annonce
Annonce
Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen