Annonce
Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Den årlige forårsopvisning omkring besøgsgården på Saxenhøj trak i år et ekstra stort publikum til. Foto: Kim Møller Pedersen
Der var frydefuld forårsopvisning af både køer, kalve og Bjarne ved Saxenhøjs besøgsgård, og det blev fotograferet, filmet og beundret af et rekordstort publikum.

SAKSKØBING: Hver ko skulle efter sigende have sit helt eget unikke muh. Det er i hvert fald noget, man hurtigt kan finde frem til, hvis man står og kigger lidt ned i telefonen på sådan en helt almindelig torsdag formiddag ved Saxenhøjs besøgsgård.

Man kunne også kigge op og pludselig se ti køer, ti kalve, en kvie og tyren Bjarne fare hen over Kalkbrænderivej og forbi et større publikum for at give en sand forårsopvisning på det grønne græs ved siden af forsorgshjemmet.

Hurtigløb mod foråret

- Det gik faktisk rigtig godt. Der var lige et hul, hvor der var et par enkelte, som havde lidt besvær med at komme hen over. Men det får vi lappet.

Sådan lød det fra værkstedsassistent ved besøgsgården Jesper Pedersen oven på "hurtigløbet" fra vinter-lokationen til det forårsfriske grønne græstæppe, der nok kunne få køer som kalve til at hoppe og springe i ren fryd.

Det samme kunne man også sige om besøgsgårdshjælper Henrik Iversen. Han havde med andre ord også svært ved at stå stille af ren begejstring og var et stort smil ved synet af det kvæg, som han sammen med medhjælper Hans Ole Henriksen havde været med til at passe i løbet af vintermånederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første vejpassage

Når den "pasning" er overstået, er det traditionen tro tid til at lukke køer, kalve og tyr ud på græs. For første gang i år såmænd også helt over på den anden side af Kalkbrænderivej.

- Dér, hvor vi plejer at lukke dem ud, er der simpelt hen for sumpet i år. Derfor blev vi nødt til at lave en plan for at få dem over på den anden side af vejen, og det gik rigtig godt, understregede Jesper Pedersen om det, der - som altid - var et stort tilløbsstykke i forhold til publikum.

I år var der på grund af "overfarten" på tværs af Kalkbrænderivej ganske gode adgangs- og parkeringsforhold. Måske af den årsag - sammen med et dejligt forårsvejr - var der ekstra mange publikummer i forhold til tidligere forårsopvisninger af kvæget ved besøgsgården.

Nu venter en måneds tid med masser af frisk græs på arealet ved siden af forsorgshjemmet, hvor der tidligere altid gik får. Køer, kalve, kvie og Bjarne skal herefter ned og finde et nyt sammenhold i søfolden resten af sommerperioden.

Lidt om køer

  • Koen starter sit liv som kalv. Hunkalve kaldes kvier, indtil de har fået deres første kalv - herefter kaldes de køer.
  • Kvier insemineres, når de er 13-16 måneder gamle. De er drægtige (gravide) i ni måneder, og kælver første gang, når de er cirka 2 år gamle. Samtidig begynder de at give mælk.
  • De fleste malkekøer i Danmark bliver slagtet, når de har givet mælk i 3-4 år, fordi deres produktion af mælk falder med alderen. En almindelig malkeko får således 2-3 kalve i sin levetid.
  • For at køer kan producere mælk, skal de have født en kalv, og for at blive ved at producere mælk, skal de føde en ny kalv hvert år.


  • Den årlige forårsopvisning omkring besøgsgården på Saxenhøj trak i år et ekstra stort publikum til. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

112

128 taget i fartkontroller

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

Annonce
Annonce
112

Ung kvinde sigtet efter livsfarlig beslutning

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

112

Dramatik ved højlys dag: Fægtede med knive og hoppede ud ad vindue

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning