Flere og flere danskere bliver hvert år syge, fordi de spiser udenlandsk frugt og grønt, der bærer rester af afføring.
Danskerne skal tænke sig en ekstra gang om, før de lægger udenlandske grøntsager i indkøbsvognen. Hvert år bliver flere og flere danskere syge med opkast, fordi de har spist importeret frugt fyldt med bakterier.
Det skriver Landbrug & Fødevarers magasin FoodCulture.
- Antallet af folk der bliver syge af udenlandsk frugt stiger. Det kan vi blandt andet se med det voldsomme sygdomsudbrud, der ramte 400 danskere her i 2010, siger Annette Perge, mikrobiolog i Fødevarestyrelsen.
Det var salaten lollo bionda fra Frankrig, der blev tilbagetrukket, fordi den gjorde de mange danskere syge. Og det er ikke første gang, at importeret grønt blev taget fra væk fra supermarkedernes hylder.
Der har de seneste år været flere tilbagetrækninger af frugt og grøntsager fra udlandet.
- Det skyldes blandet andet, at man i andre lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager, forklarer Annette Perge.
Hos Fødevarestyrelsen har man ikke set tilfælde på forbrugere, som er blevet syge af danske frugter og grøntsager.
Det skyldes ifølge Annette Perge, at man i Danmark bruger grundvand til at vande frugterne og grøntsagerne. Alligevel mener hun, at der er grund til at skylle også de danske frugter og grøntsager.
- Når vi kommer ud med en anbefaling om at skylle frugter og grøntsager, så synes vi, det skal være en generel anbefaling, som gælder både udenlandsk og dansk frugt og grønt, siger Annette Perge.
/ritzau/