Fødevareskandalen om dødelige diarré-agurker fra udlandet bekymrer de danske producenter af agurker.
Danske agurkeproducenter holder i øjeblikket vejret i frygt for faldende salgstal, mens fødevareskandalen udfolder sig om livsfarlige tarmbakterier i spanske agurker.
Gasa Odense, en af hovedaktørerne på det danske agurkemarked, er bekymret for, at den udenlandske bakteriesag smitter af på salget af agurker, som er høstet fra drivhuse herhjemme.
- Vi kan ikke andet end frygte, at det går ud over afsætningen, siger administrerende direktør Michael Buskbjerg.
- Vi ved, at forbrugerne er meget påvirkelige af sager i medierne. Så vi holder vejret lige nu og tænker på, hvad det kan betyde.
- Men vi håber, at danske forbrugere har stå stor tiltro til dansk produktion, at det ikke vil påvirker afsætningen, tilføjer han.
Indtil videre er otte mennesker døde i Nordtyskland efter have kommet i nærkontakt med den dødelige colibakterie VTEC, som menes at stamme fra inficerede agurker.
- Jeg opfatter det som meget usandsynligt, at der kan være en smittekilde her i Danmark. Vi er et af de lande i EU med den allerbedste fødevaresikkerhed, vurderer Michael Buskbjerg.
Han mener faktisk, at sagen om de inficerede, udenlandske agurker kan gavne salget af danskproduceret grønt på længere sigt.
- Vi ser en større loyalitet over for danske produkter efter sådanne skandaler i udlandet. Det kan gavne dansk produktion, lyder det.
Gasa Odense henter agurker fra cirka 80 danske producenter og leverer, afhængigt at høstens mængde, mellem fem og otte millioner af de populære grøntsager til danske forbrugere hvert år.
Fødevarestyrelsen advarer mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.
Samtidig er myndighederne i gang med at undersøge spor på danske agurker, og resultaterne ligger klar tidligst tirsdag.
/ritzau/