Annonce
Indland

For mange unge med problemer søger ikke hjælp

Foto: DALSGAARD MIRIAM

Hvis unge har problemer hjemme eller i omgangskredsen, søger mange ikke hjælp, viser ny undersøgelse.

Langt de fleste unge vil ikke søge efter hjælp, hvis far slår, mor drikker eller en fra omgangskredsen begår overgreb.

Det viser en ny undersøgelse, som Børnerådet har lavet blandt deres Børne- og Ungepanel via et spørgeskema.

Børnerådet har spurgt cirka 1500 elever i 8.-klasse om deres erfaringer med vold seksuelle overgreb og misbrug af alkohol eller stoffer i hjemmet eller omgangskredsen. Og dernæst om de i så fald har opsøgt hjælp.

Otte procent af de unge svarer, at de har haft behov for hjælp i forbindelse med vold i hjemmet, men det er kun under halvdelen af dem, der har opsøgt hjælp.

Seks procent af de unge i panelet har haft behov for hjælp i forbindelse med alkohol og stoffer, og her har lidt under halvdelen opsøgt hjælp.

Mens fem procent af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med seksuelle overgreb, og der har præcis halvdelen opsøgt hjælp.

Og det er bekymrende, at de unge ikke søger hjælp, hvis de har brug for det, mener formanden for Børnerådet, Per Larsen.

- Undersøgelsen viser, at mange børn og unge ikke får den hjælp, de skal have. Det er meget trist at konstatere, at så mange sejler rundt og har det skidt i sjælen uden at vide, hvad de skal gøre.

- Derfor må vi prøve at opspore dem så tidligt som muligt. Så vi hurtigt kan sætte ind med indsatser, der kan afhjælpe, at de unge går rundt med problemer uden at tale om det, siger han til Ritzau.

Undersøgelsen viser ifølge Per Larsen, at alt for mange unge simpelthen ikke ved, hvor de skal henvende sig, hvis de har brug for det. Og det er alarmerende.

- Vi skal være bedre til at formidle, hvor unge kan hente hjælp, for det virker åbenbart ikke tilstrækkeligt lige nu. Vi bliver nødt til at lave et reklamebrøl omkring børns rettigheder.

Han foreslår et samarbejde med eksempelvis undervisningsministeren, hvor man kunne få en årlig dag op at stå, så de unge kan få mere information om, hvad de kan gøre, hvis de af den ene eller anden grund har brug for hjælp.

- Børn og unge skal have den hjælp, de har brug for, siger Per Larsen.

Ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at mange af de unge, der oplever vold, seksuelle overgreb eller misbrugsproblemer i hjemmet eller i omgangskredsen ikke søger hjælp.

I undersøgelsen bliver cirka 1500 unge i 8.-klasse i 15 års alderen spurgt om deres erfaringer.

* Otte procent af de unge svarer, at de har haft behov for hjælp i forbindelse med vold i hjemmet, mens det er under halvdelen af dem, der har opsøgt hjælp.

* Seks procent af de unge i panelet har haft behov for hjælp i forbindelse med alkohol og stoffer, og her har lidt under halvdelen opsøgt hjælp.

* Fem procent af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med seksuelle overgreb, og der har præcis halvdelen opsøgt hjælp.

* 35 procent af pigerne og 24 procent af drengene vil opsøge hjælp hos deres forældre, hvis der er problemer med vold i hjemmet eller hos andre.

* 12 procent af de unge, der ikke bor i kernefamilier, har haft behov for at opsøge hjælp på grund af vold i hjemmet. Kun 6 procent af de unge fra kernefamilier har haft samme behov.

* 15 procent af de unge med anden etnisk baggrund end dansk har haft behov for at opsøge hjælp i relation til vold i hjemmet. For etnisk unge er det syv procent.

* 12 procent af de unge, der oplever, at deres familie har færre penge end gennemsnittet, har haft behov for at opsøge hjælp i relation til vold i hjemmet. Det er kun seks procent hos unge, der vurderer, at de kommer fra en økonomisk gennemsnitsfamilie.

* 12 procent af de unge er i tvivl om, hvor de skal søge hjælp i tilfælde af vold i hjemmet. 15 procent er i tvivl i tilfælde af seksuelle overgreb, og 21 procent i tilfælde af misbrug af alkohol eller stoffer i hjemmet.

* 1,1 procent af de unge har haft brug for hjælp i relation til både vold i hjemmet, seksuelle overgreb og alkohol eller stoffer. Det svarer til 752 unge på landsplan.

* De kvantitative data er resultatet af en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel.

* Panelet er etableret ved en stikprøve foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitet, og består af 2337 8.-klasses-elever fordelt på 114 skoler. 1537 unge har besvaret spørgeskemaet.

Kilde: Børnerådet

  • Foto: DALSGAARD MIRIAM
Annonce
Indland

Ung mand tiltalt for drab på massageklinik

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Annonce
Annonce
Lolland

Kommune på jagt efter drøvtyggende hjælp

Guldborgsund

Lotte er paf over kommunen: - Det er så grotesk. De ved jo, det er farligt

Kultur

Naji har massiv succes i Somalia

Sport

Tæt på udsolgt til finalebraget

Erhverv

Kommune inviterer tusindvis af ansatte til kæmpe fest: Så meget koster det

Sport

Trods øretæve: Tror stadig på guld til NFH

Guldborgsund

Butikslegende stopper efter 42 år:  - Alting har en ende

Vejret

Regn på vej: Risikerer op til 50 millimeter på LF

Sport

Så er det officielt: René Holten Poulsen når sit store mål

112

Politiet lover åbenhed i sagen om Emilie Meng

Kultur

Anmeldere roser film om alkoholisme: Men den kan virke belærende

Lolland

Alice lukker sin pølsebod efter 45 år: - Det har været en livsstil - ikke et arbejde

112

Natten gemte på flere påvirkede bilister

Lokal nyt

Scandlines i rekord: - Vi oplever en stor interesse

112

Massiv Novo-brand er ude af kontrol

Annonce
Annonce
Lolland

Viceborgmester vil i Folketinget

Sport

Fattet cheftræner: - Der var slukket efter pausen

Udland

Ruslands forsvarsministerium forslår justering af grænser i Østersøen

Nykøbing

NFH fik ørerne i maskinen: Jeg er pisseirriteret

Lolland

Raser over nyt anlæg: - Det er meget overraskende

Udland

Bekymrende: Israel stopper amerikansk nyhedsbureaus billeder af Gaza

112

Overfaldet af Korsør-manden: Pludselig kunne mor høre sin datter skrige i telefonen