Fødevareministeren vil have kvalitetsmærket færdigretter og fastfood. Det søger han rådgivning om hos den franske stjernekok, Paul Bocuse.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) vil have en mærkningsordning for færdigretter og fastfood, så forbrugerne får mulighed for at vælge sund, hurtig mad. Og det vil han kæmpe i regeringen for at få afsat flere penge til på finansloven for næste år.
Det oplyser fødevareministeren forud for en rejse mandag til Lyon, hvor han er stillet et møde i udsigt med stjernekokken over alle stjernekokke, Paul Bocuse. Den 83-årige Bocuse har længe arbejdet med at udvikle billig, men sund og velsmagende mad til at købe med hjem.
- Familierne får mere og mere travlt. Og det skal være sådan, at en familie kan købe sunde færdigretter eller take-away-mad, når man kommer hjem en time eller halvanden senere end planlagt og ikke har tid til at skrælle kartofler, siger Henrik Høegh.
I Lyon vil fødevareministeren drøfte med Bocuse-folkene, hvordan sådan en udvikling fremmes. Fødevareministeren går efter at få en mærkningsordning i stil med det eksisterende ernæringsmærke, Nøglehullet, der stiller sundhedskrav til indholdet af salt, fedt, sukker og fibre.
Fødevareministeren agter også at tage fat i McDonald's og de andre store kæder med fastfood for at få dem til at indrette sig efter mere sunde forbrugerbehov.
- Det er noget, forbrugerne efterspørger. Og hvis de store kæder ikke vil med i en ordning, så er der en stor underskov af leverandører, som helt sikkert gerne vil træde til, siger Henrik Høegh.
Fødevarestyrelsen har i forvejen et arbejde i gang med udvikling af sund fastfood og færdigretter. Blandt andet skal et projekt i samarbejde med fagforeningen 3F sørge for, at håndværkere og småvirksomheder uden egne kantiner får bedre muligheder for at købe sund frokost i detailhandlen.
Regeringen har i forvejen afsat 23,5 millioner kroner til området i årene 2010-2012.
På mødet med Bocuse-folkene vil den danske fødevareminister også forsøge at få det traditionsrige, individuelle verdensmesterskab for kokke, Bocuse D'Or, til København. Det skal den nylige titel til Noma i København som verdens bedste restaurant bruges som argument for, siger Henrik Høegh.
/ritzau/