347 millioner kroner til strategisk forskning i sundhed, fødevarer og velfærd. Projekterne har de bedste idéer og de skarpeste hypoteser, mener direktør.
Kål lugter og smager bittert, synes mange af os.
Derfor skal et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan bittersmagen kan maskeres ved at ændre på dyrkningsmetoder og måden at opvare kål på. Alt sammen for at få os til at spise flere sunde rodfrugter og grøntsager.
Tendensen er nemlig, at vi spiser mere og mere sødt, og derfor bliver det grønne islæt oftest kun til gulerødder.
Projektet har netop fået 17 millioner kroner i statsstøtte fra Det Strategiske Forskningsråd. 18 projekter har fået bevilget penge, og fælles for dem er, at de alle handler om kost, gener og fedme.
- Der er forskning på makroplan som forskning i kål og grøntsager, og så er der forskning på mikroplan i gener og fedme, hvor forskerne skal undersøge, hvorfor nogle bliver overvægtige af at spise specifikke fødevarer, som ikke feder hos andre, der spiser dem, siger direktør Erik Bisgaard Madsen fra Landbrug og Fødevarer.
Forhåbningen er, at forskningen skal resultere i viden, der gør det muligt at lave nye kostråd baseret på forskellen i genetikken i befolkningen. Projektet løber over fem år og har fået 23 millioner til forskning.
Spændvidden i de 18 projekter, der i alt har fået 347 millioner kroner, er stor, og der er tale om eliteforskning.
- Vi er ude at spise kirsebær med de store, idet vi kombinerer international ekspertise med de bedste danske kompetencer, siger Erik Bisgaard, der mener, at mange af årets projekter faktisk er så tæt på at kunne realiseres, at det ikke kun er vores børn og børnebørn, der får glæde af det.
- Men også vi selv kan få glæde af resultaterne, siger han.
/ritzau/