Annonce
Landbrug

Den tavse viden går tabt

Niels Quist-Jensen slog i sit utraditionelle indlæg om krav til de unges kompetencer til lyd for, at der skal meget mere fokus på de ikke målbare kompetencer i uddannelserne. Foto: Jens Henrik Nybo

Tidligere landbrugsskoleforstander slog til lyd for at få almen dannelse og dømmekraft prioriteret højere på landbrugsuddannelserne, hvis unge landmænd skal kunne klare fremtidens krav om kompetencer.

- Jeg kan være i tvivl om, hvorvidt vi overvurderer de formelle kompetencer i landbrugsuddannelsen, så vi ikke ruster den unge tilstrækkeligt til at kunne klare de krav, som venter forude.

- Vi fokuserer nok for meget på de kompetencer, der kan måles og vejes, og som udtrykkes i et tal på et eksamensbevis. Personligt har jeg aldrig tillagt mine egne eksamensbeviser ret meget. Endnu mindre har karakteren haft betydning i de mange ansættelsessituationer, jeg har været i. Min interesse har de seneste år mere kredset om de uformelle kompetencer.

Sådan udtrykte Niels Quist-Jensen det i sit indlæg ”Krav til kompetencer og kompetenceudvikling for fremtidens landmænd” på Landhusholdningsselskabets efterårskonference på Landbohøjskolen.

Hans tilgang til emnet var ikke den traditionelle, som de fleste andre talere sikkert ville anvende, som ville dreje sig hen imod de eksakte, målbare faktorer. Derimod var Niels Quist-Jensen omkring parametre, som mange sikkert vil kalde for de bløde.

Den usynlige del af isbjerget

Niels Quist-Jensen har en baggrund som forstander i 25 år på Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk og har derfor en solid baggrund for at kunne vurdere de krav og kompetencer, som fremtidens landmænd skal kunne tackle. Sideløbende har han drevet - og driver fortsat - et landbrug på 150 hektar.

Tillige har han været formand for Danske Landbrugsskoler og har dermed været med til at skabe rammerne og indholdet i landbrugets uddannelser. Og der er en del, som bekymrer ham netop omkring uddannelserne.

- Jeg elsker at bruge isbjerget som billede. Som bekendt er det kun en tiendedel af isbjerget, som rager op over vandet. Hvis vi siger, at de formelle kompetencer, som er den del af isbjerget, vi ser over vandet,
så er der altså en masse kompetencer under vandet, sagde Niels Quist-Jensen.

Blandt de uformelle kompetencer - den del af isbjerget under vand - nævnte han områder som erfaring, dømmekraft, ordentlighed, samarbejdsevne, dannelse og refleksion.

De uformelle kompetencer kan også kaldes for ”tavs” viden, som ikke får lov at vægte i det omfang, den bør. Det er den viden, man opnår igennem sine egne oplevelser, mente han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vær engageret i omverdenen

- Det bekymrer mig også, at der er så få elever, som engagerer sig i omverdenen, læser aviser, bidrager i debatten og deltager i kulturelle arrangementer på landbrugsskolen og i lokalsamfundet. Mit råd til de unge er derfor: Følg med i samfundsdebatten og i kulturlivet. Deltag i netværksgrupper, skab relationer, gå til koncerter, rejs ud, sagde Niels Quist-Jensen.

Landbrugsskolerne rådede han til at ansætte lærere, der ikke er bange for at tage kulturelle, politiske og filosofiske emner op i undervisningen, for meget fagligt stof kan klares hurtigt, hvis det er sat ind i den rigtige sammenhæng.

- Hvis ikke landbrugsskolerne selv vil prioritere dannelse højere - ud over at lære eleverne at sidde pænt ved spisebordet og møde til tiden - så er det vist på tide, at Landbrug & Fødevarer opretter et omrejsende korps af filosoffer, psykologer, teologer og kunstnere til at putte lidt almen dannelse og dømmekraft ind i elevernes - og lærernes - hjerner, pointerede han.

  • landhus2
    Niels Quist-Jensen slog i sit utraditionelle indlæg om krav til de unges kompetencer til lyd for, at der skal meget mere fokus på de ikke målbare kompetencer i uddannelserne. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Så er markedspladsen åben

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Lokal nyt

Meget har ændret sig: Dette er nyt på Dølle

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Morten er betjent på Dølle: - Her er vi meget mere på

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Annonce
Annonce
Stubbekøbing

Rystet over opdagelse: Hvem f***** stjæler fra en kirkegård?

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Dølle

I tvivl før dit Dølle-besøg? Her skal du bruge din tid

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen