Annonce
Indland

Et stigende antal danskere bliver syge af fødevarebakterier

Frygter kyllinger kan sprede bakterier. Arkivfoto: Gitte Hansen
I 2022 er der registreret 5142 tilfælde af campylobacter i Danmark. Antal er nu på niveau før coronapandemien.

Fødevarebakterien campylobacter var i 2022 årsag til 5142 registrerede sygdomstilfælde i Danmark.

Dette er en stigning for andet år i træk. Og antallet af sygdomstilfælde er nu på niveau som før coronapandemien.

Og af disse var 28 procent af tilfældene rejserelaterede. Salmonella var årsag til 899 sygdomstilfælde i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af den årlige rapport for 2022 over forekomsten af zoonoser. Det er sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.

Rapporten er udarbejdet i samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut (SSI) og Fødevarestyrelsen.

Elleve campylobacter-udbrud blev efterforsket af Den Centrale Udbrudsgruppe. Her blev det fundet, at kilden til fem af udbruddene var dansk kyllingekød.

Historisk er det også oftest kyllingekød, som er årsag til sygdom.

- Siden 2019 har Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut overvåget campylobacter i kilder og mennesker med såkaldt helgenomsekventering, som er en metode til at analysere mikroorganismernes DNA.

- Det har betydet, at langt flere udbrud er blevet opdaget, og vi har fundet, at kilden ofte med stor sandsynlighed er kyllingekød, siger epidemiolog Luise Müller ved SSI.

Campylobacter er en bakterie, der giver mave-tarminfektion. Sygdom er karakteriseret ved diarré og generel utilpashed.

Smitte sker overvejende gennem maden. Når kylling er smittekilde, skyldes det ofte, at kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklare madvarer i køkkenerne.

Derfor opfordrer SSI til at være opmærksom på god hygiejne i køkkenerne for at undgå smitte med campylobacter.

På grund af et højt antal campylobacter-infektioner har Danmark i mange år haft fokus på at reducere salmonella og campylobacter i dyr og kød.

I 2022 trådte en ny handlingsplan for campylobacter i kraft.

En af de nye ting er, at hvert enkelt slagteri skal stå på mål for sin evne til at sikre, at forekomsten og koncentrationen af bakterien i kyllingeprodukterne holdes under bestemte mål og sænkes baseret på slagteriets forudgående niveau.

  • Frygter kyllinger kan sprede bakterier. Arkivfoto: Gitte Hansen
Annonce
Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt