Annonce
Lokal nyt

Har vakt bekymring: Men de frygter det ikke i Rødby og Gedser

Det er endnu alt for tidligt at sige, hvilken betydning legaliseringen af hash i Tyskland får i Danmark. Arkivfoto: Jan Knudsen
Det er nu blevet lovligt at have cannabis på sig i Tyskland. Men i Danmark har det ikke givet anledning til ekstraordinær politimæssig opmærksomhed.

Pr. 1. april er det blevet lovligt at være i besiddelse af hash i Tyskland, efter de tyske politikere har legaliseret brugen af cannabis i landet, dog under forudsætning af, at det sker på bestemte vilkår. Blandt andet skal du være tysk statsborger, over 18 år, og det må ikke bruges i nærheden af skoler og sportshaller, ligesom videresalg er forbudt.

Selvom der altså er sat regler op for brugen af rusmidlet, har den tyske legalisering skabt bekymringer blandt flere eksperter i Tyskland.

Også i Danmark har beslutningen skabt postyr, hvor to kriminologer har vurderet, at det kan få en markant betydning for både forbruget og kampen mod det sorte marked, også i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen ekstra indsats

Hos politiet, der står for at skulle holde øje med eventuel ekstra indsmugling af cannabis, har den tyske lovændring pr. 1. april ikke givet anledning til at foretage en ekstra indsats.

Sådan lyder det fra Anton Havegård, vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Han arbejder for specialenheden UKA Øst ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har ansvaret for grænsekontrollen til og fra Tyskland via Rødbyhavn og Gedser.

- Selvfølgelig har vi gjort os tanker om det, og vi er naturligvis opmærksomme på det. Men vi har ikke ændret procedurer på grund af det. Vi har jo i forvejen stor fokus på indsmugling. Vi har fokus på besiddelse, og vi har fokus på, om folk kører med narkotiske stoffer i blodet, så vi gør allerede en hel masse på det område, og vi tror, at det er tilstrækkeligt, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke bekymret

- Så når nogen udtrykker bekymring over legaliseringen, så er det ikke noget, der fylder set ud fra et politimæssigt synspunkt?

- Jeg tænker ikke, at vi vi kommer til at se en markant øget trafik over grænsen hos os på grund af det. Vi kommer måske til at se nogle flere sager med folk, der har det på sig, fordi de har haft lov til det i Tyskland, men ikke må i Danmark, og det kan give nogle udfordringer, som vi må se på, når det kommer. Men indtil videre har vi intet at bemærke.

- Jeg er ikke bekymret. Jeg kan være mere bekymret for, om folk er påvirkede af det, når de kører i bil, fordi de kan bruge det i Tyskland og så skal være opmærksomme, når de skal hjem igen.

- Jeg tror ikke, det er sindssygt attraktivt at have hash med over grænsen i Rødby og Gedser, når der også skal købes færgebillet, så bliver prisen for det alligevel højere, lyder det fra Anton Havegård.

Ny lov om legalisering af cannabis i Tyskland

23. februar 2024 stemte det tyske parlament for en legalisering af cannabis. Her er hovedpunkterne i den nye lovgivning:

Hjemmedyrkning: Tilladelse til at have op til tre hampplanter og i alt 50 gram tørret cannabisblomst i hjemmet.

Besiddelse: Tilladelse til at gå rundt med op til 25 gram cannabis på gaden.

Cannabisklubber: Mulighed for at oprette foreninger med op til 500 medlemmer, som sammen kan dyrke cannabis og distribuere det til hinanden. Medlemmerne skal have bopæl eller almindeligt ophold i Tyskland i mindst seks måneder, og de må maksimalt købe 50 gram cannabis om måneden gennem klubben.

Desuden indeholder loven en række forsøg på at begrænse børn og unges adgang til cannabis:

Tilladelse til hjemmedyrkning gælder kun personer over 18 år, og planterne skal beskyttes mod adgang for børn, unge og andre personer end den, som selv dyrker.

Begrænsning af offentligt forbrug af cannabis: intet forbrug i umiddelbar nærhed af personer under 18 år. Intet forbrug i fodgængerzoner mellem kl. 07.00 og 20.00. Intet forbrug inden for synsvidde af skoler, børne- og ungdomsfaciliteter, legepladser og offentligt tilgængelige idrætsfaciliteter.

Cannabisklubber skal være placeret mindst 200 meter fra skoler og andre børne- og ungdomsfaciliteter samt legepladser.

Unge mellem 18 og 21 år må maksimalt købe 30 gram cannabis om måneden gennem en cannabisklub, og i det cannabis, som de køber, må indholdet af det psykoaktive stof tetrahydrocannabinol (THC) maksimalt være 10 procent.

Loven skal i marts 2024 igennem det tyske Forbundsråd, og hvis politikerne her ikke har nogen indvendinger, kan den første del, hjemmedyrkning og besiddelse, blive implementeret fra 1. april. Hele loven, herunder tilladelse til at oprette cannabisklubber, forventes at være fuldt vedtaget fra 1. juli 2024.

Kilder: Bundesministerium für Gesundheit, Politico.eu/ Videnskab.dk
  • Det er endnu alt for tidligt at sige, hvilken betydning legaliseringen af hash i Tyskland får i Danmark. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Sport

Claus Jensen: Vi skal lære af de her perioder

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder