Annonce
Guldborgsund

SÅDAN GIK 21-ÅRIG 4.300 KILOMETER

Der er over fire måneder og 4.300 kilometers forskel på de to billeder. Jonas Havlykke kom i oktober hjem til Danmark efter at have vandret Pacific Crest Trail hele vejen fra den mexicanske grænse til USA og op til Canada. Privatfoto
Han har vandret igennem ørken og sneklædte bjergtoppe, mødt bjørne i Oregon og vundet over alle statistikker, da han endelig nåede til Canada. Da Jonas Havlykke efter 4.300 kilometers vandring var i mål, var han slet ikke færdig. Hør her hans fortælling om en rejse, som meget få gennemfører af meget gode grunde.

NYKØBING: Han havde ikke vandret i mere end 17 dage, før Jonas Havlykke stod midt i det, der skulle vise sig at være den absolut hårdeste og mest angstprovokerende oplevelse på den over fire måneder lange rejse.

De havde i dagevis bevæget sig igennem et goldt ørkenlandskab, ham og tre relativt nye vandrekammerater, og da de fandt et fint udsigtspunkt, besluttede de sig for at tage en pause. Himlen føltes uendelig, og solen sendte temperaturen op omkring de 40 grader. Det var først, da han havde sat sig, at det gik op for ham, at det var midt i en kaktus.

I løbet af få sekunder begyndte det at sortne for mine øjne, og jeg nåede lige at sige til dem, at jeg ikke kunne se, før jeg besvimede.

Jonas Havlykke

Der var 100 kilometer til de to nærmeste byer, så de tre kammerater gik i gang med at fjerne torne fra Jonas Havlykkes sidderegion med pincetter.

Annonce

- I løbet af få sekunder begyndte det at sortne for mine øjne, og jeg nåede lige at sige til dem, at jeg ikke kunne se, før jeg besvimede.

Et par minutter senere vågnede han igen. Men synet var væk. Det var højlys dag, men der var sort for hans øjne.

- Det var de længste fem minutter i mit liv. Jeg anede ikke, om synet kom tilbage. Min krop havde lukket helt ned.

Imens forsøgte de andre i gruppen at lave lidt skygge til ham, give ham væske og elektrolytter med salt. Det hjalp. Og i løbet af få sekunder var synet tilbage. Ligeså hurtigt som det var forsvundet.

En lang ørkenvandring

Jonas Havlykke bor i Nykøbing og begyndte at planlægge rejsen, da han havde færdiggjort sin uddannelse til tømrer.

Han var bidt af tanken om at afprøve letvægtsvandring, hvor man højst vandrer med fire kilo i bagagen.

Takket være udvikling af nye letvægtsmaterialer kan man skaffe særlige telte, der vejer få hundrede gram, og hvor man bruger sine vandrestave til at rejse det. Det er en industri, og det blev hurtigt en sport.

6.000 mennesker vandrer Pacific Crest Trail hvert år med start fra grænsen til Mexico og til Canada langs den amerikanske vestkyst.

Af hensyn til ekstremt vejr på dele af ruten er det kun tilladt at gå ruten fra marts til maj. Og af hensyn til naturen, er det besluttet, at kun 50 personer kan drage ud på ruten hver dag.

Jeg bryder mig ikke om at være alene sådan helt grundlæggende og heller ikke om at rejse alene. Men meningen var heller ikke, at jeg skulle rejse for at finde mig selv. Jeg vidste, at jeg ville komme til at rejse med andre og møde dem, så snart jeg kom derover.

Jonas Havlykke

Pacific Crest Trail har fået kælenavnet "Vandrernes Mount Everest". For kun 10 procent gennemfører turen, der er hård, farlig og 4.300 kilometer lang. Det begynder med tre-fire ugers ørkenvandring, hvor en del må give op på grund af fysikken.

Fortsætter man, når man til de to bjergkæder Sierra Nevada og Cascades Range, som både byder på is, sne og smeltevand. Et farligt sted at vandre og samtidig enormt hårdt for led og knogler. En del falder fra her, fordi de bliver overmodige eller vrikker om og forstuver en ankel.

"The Knives Edge" kaldes bjerget i Washington. Privatfoto
Mount Whitney er det højeste bjerg i Nordamerika, hvis man ser bort fra Alaska. Her kom vandrene hele vejen til toppen - 4,4 kilometer oppe. Privatfoto
Goat Rock Wilderness i Washington. Privatfoto
Med en uges vandring tilbage inden målet er Jonas her nået til Washington. Privatfoto


Tunnel Falls i Oregon - en stat med masser af frodige skove, myg og bjørne. Privatfoto


Ud af det blå dukkede en såkaldt "trail angel" op.Han havde tændt op i grillen og bød de sultne vandrere på hot dogs. Privatfoto
På toppen af Mount Whitney - 4,4 kilometer oppe i luften. Privatfoto


Herefter går turen igennem det mere flade Oregon med myg, væltede træer og risiko for at møde både bjørne og losser. Og den sidste del af ruten går gennem Washingtons fugtige skovområder med flere bjerge. I løbet af denne sidste del af turen vælger mange at stoppe, fordi de er fysisk udmattede eller simpelthen ikke behøver mere natur.

Annonce

Deres højhed

Jonas Havlykke har altid gået meget. Bevæget sig meget. Og ikke været så bekymret for, om det foregik i regnvejr og med våde fødder. Han har været spejder det meste af sit liv, og med sin familie har han ofte vandret i Norge. Men ikke i mere end fem dage ad gangen. Eller på en uges spejdercamp. At gå i flere måneder uden pause var derfor en markant ny udfordring for ham. Og alligevel var det ikke selve den fysiske anstrengelse, han var mest bekymret for.

- Jeg bryder mig ikke om at være alene sådan helt grundlæggende og heller ikke om at rejse alene. Men meningen var heller ikke, at jeg skulle rejse for at finde mig selv. Jeg vidste, at jeg ville komme til at rejse med andre og møde dem, så snart jeg kom derover, forklarer han.

Ved den enorme rustfarvede, Trump-finansierede mur til Mexico mødte han ret hurtigt en gruppe, han kunne indlede rejsen med. Og med ét blev han en del af en verden, som vi andre ikke kender til. En verden, som man falder ind i, fordi man er på vej ind i ét af sit livs største udfordringer.

På Sierra Nevada-bjergkæden gik man på en halv meter bred sti. Og det kan gå galt. Ulykkeligvis besvimede en 20-årig kvinde på grund af højden og faldt ud over skrænten tre dage før, at Jonas Havlykke ankom til samme sted. Hun døde på stedet, og det fik de efterfølgende grupper til at tænke nøje over deres trin. Privatfoto

For eksempel havde alle et kælenavn. Ingen kendte ens rigtige navn. Og i virkeligheden var de måske heller ikke interesserede. Jonas Havlykke gik altså i over fire måneder under navnet "Your Heigness" eller på dansk "deres højhed".

Den gruppe, man vandrer med, hedder en "tramily", og de ildsjæle, der lægger vand ud, eller som rundt om hjørnet og langt fra alting har stillet op med grill af hot dogs, kalder man for "trail angels".

- Det er det vildeste, når man har levet af frysetørret mad i flere uger, forklarer han.

Annonce

Vablerne var ikke det værste

Han viser et billede af sine fødder efter de første tre ugers vandring. Og egentlig havde de jo plastre med. I starten gjorde man meget ud af at behandle sår og vabler. Men jo længere, man gik, jo mere ligeglad blev man med smerten.

- Man vænnede sig til det, og jeg var jo nødt til at gå mine 50 kilometer. Vabel eller ej. Ellers kom jeg jo ikke i mål.

Sierra Nevada-bjergkæden er farlig men utroligt smuk. Privatfoto

Men vablerne var faktisk heller ikke det værste. Det var knæene, der blev slidt af den konstante elevation i omgivelserne.

- Heldigvis gik det væk cirka 1,200 kilometer inde på ruten. Men de første mange, mange kilometer var virkelig hårde.

Årsagen til, at man skal gå turen, er altså for det sociale, mener han. Der er fantastisk natur undervejs, men det er menneskene, man møder, der gør det største indtryk.

- Hele den her trailkultur, hvor man har sit eget sprog og navne og måden, man giver dem til hinanden. Det er fantastisk.

Da Jonas nåede sit mål i Canada, fortsatte han rundrejsen med en kammerat i et par uger, før han endelig tog hjem til sin familie. Her blev han modtaget med en surprisefest med de nærmeste.

Annonce
Lokal nyt

Fortørnede naboer: Det er manipulerende

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Fortørnede naboer: Det er manipulerende

Sport

TSØ-lazaret fik problemer: Den gik ikke længere

Lokal nyt

Kænguru fundet død på motorvejen

Lokal nyt

Skal du med? En aften i tilflytningens tegn

Lolland

Her blev "Jesus" hyldet som en rockstjerne

Sport

Imponerende bedrift: Hun smadrede maratonrekorden

Sport

Endnu en dårlig start af NFC

Rødby

Her havde politiet en travl dag

Sport

Massakre i Boxen: NFH bagud 0-11

Lotto

En spiller fra Lolland blev millionær i "uhørt vild" lørdag aften

Sjælland

Voldsomme husspektakler: 42-årig mand død under anholdelse

Sport

- Vi vidste, det er et svært sted at spille

Lokal nyt

Udklædningsfest gik galt: Truede garden med legetøjspistol

Erhverv

Stort nedbrud: Den fungerer ikke

Lokal nyt

Mette F. til sit bagland: Pas nu på

Indland

- Det får betydning for dansk grænsekontrol

Lokal nyt

Helt færdig i Regionen: "Fratræder efter gensidig aftale"

Annonce
Nykøbing

Stor donation: Får en million til racerbane og skaterpark

Vejr

Ramt af kraftigt uvejr med hagl og torden

Lokal nyt

13-årig pige forsøgt smuglet ind i Danmark

112

64-årig mand lidt for kæk med sin nummerplade

90 års jubilæum

"Hun tog chokoladen og kylede den hen ad gulvet"

Ugeavisen Lolland

Kan demokratiet tabe?

Ugeavisen Guldborgsund

Har dit barn spist giftige bær?

Lokal nyt

Tavle-ups'er: 'Det skilt har ikke været forbi mig'

Lolland

Kæmpe ferieby-projekt rykker tættere på

112

Motorvejs-ræs: Betinget frakendelse og flere klip

Rødby

Menneskesmugling af 13-årig pige: Ser på det med stor alvor

112

Ups: Narko-pose faldt ud af pas

Lokal nyt

Politi-fejl: Fejl i 70.000 fartbøder gennem flere år

Sport

Efter mål-massakre: - Hjælp mig gud

Lokal nyt

Knap 50 millioner kroner er på vej til landmænd

Guldborgsund

Tvunget til lukning på grund af besparelser: - Vi skal lige synke den

Lolland

Vanvids-udsalg lukker Aldi: - Vi er kede af det

Lokal nyt

Lokal landsholdsspiller skifter til amerikansk fodbold

112

40-årig mand fra Lolland dømt: Voldtog mindreårig steddatter

Falster

Nåede du at spotte kæmpe-brøleren?

Annonce
Annonce
Lolland

Nu skal milliard liter-store bassiner fyldes op

Ugeavisen Guldborgsund

"Mulle" besøger Højskolen Marielyst

112

20-årig narkobilist uden kørekort taget igen-igen

112

Undgå brand: Her er eksperternes bedste råd

Ugeavisen Lolland

Netpriser hos dyrehandleren

Lolland

Ophidsede øboere irettesat af borgmester

Guldborgsund

Bekymret dyrepasser: Ingen tager ansvar

Guldborgsund

Guldborgsund Zoo lukker

112

Flere politibiler til stede ved station: Unge skabte utryghed

Lokal nyt

Voldsom brand i sommerhus: - Vi tør ikke gå ind i det

Nakskov

Strakspåbud efter dødsulykke: - Det skal løses

Guldborgsund

Har store planer: Vil have tocifret millionbeløb

Guldborgsund

98.000 går rundt uden at vide det: Her fandt de fem nye

leder

Hvad foregår der, Heino?