MARIBO: Lørdag blev smagsløgene sat på prøve på Café Vin&Brød i Maribo. 22-årige Isabell Kira Larsen skulle for første gang siden sin uddannelse til sommelier stå for en vinsmagning, og det var der blevet tænkt meget over.
- Jeg kan bedst lide, at folk får noget inspiration med hjem. Så det her kommer til at handle om, hvilken mad vinen passer bedst til. Det er også det, jeg selv synes er mest spændende i faget, fortæller den unge sommelier, som havde besluttet sig for at udfordre gæsternes opfattelse af vin lidt.
- Der er eksempelvis mange, der drikker rødvin til ost. Men det er ikke det match, jeg ville vælge. Man skal ikke have en vin, der overdøver osten. Det synes jeg, at rødvin gør. Så jeg har valgt en sød og syrlig riesling til en fed ost. Det er et lidt anderledes valg. Men jeg forklarer folk, hvorfor jeg har gjort det, siger hun med et afvæbnende smil.
Den unge sommelier havde også hevet en nostalgisk klassiker frem som tilbehør til tapasbrættets oste.
- De får madeira. Jeg synes, det er synd, at den er gået i glemmebogen. Den har sødme, syre og høj alkohol, der renser ganen og passer godt til ost, siger hun.
Fik muligheden
For to år siden, da Vin&Brød åbnede, lå det ikke lige i kortene, at Isabell skulle være sommelier. Gymnasieeleven begyndte på cafeen i et fritidsjob som bagerjomfru og tjener.
Men indehaver Ebbe Frahm så muligheder i den unge pige, der beredvilligt trådte til i de perioder, hvor caféen manglede en leder.
- Jeg sagde til Ebbe, at jeg kunne egentlig godt tænke mig at lære mere om det der vin, og så tilbød han, at jeg kunne få en uddannelse til sommelier. Det har betydet rigtig meget, at han har troet på mig og satset på mig, fortæller hun.
Isabell Kira Larsen, sommelier på Café Vin&Brød og studerende på CBSDet her sted har virkelig vist mig en vej, der giver rigtig god mening.
- Før det vidste jeg slet ikke, hvad jeg skulle. Vi unge har så mange valg. Men det her sted har virkelig vist mig en vej, der giver rigtig god mening, siger Isabell, der også føler, hun har mere med i rygsækken end sine medstuderende, der ikke har meget praktisk erfaring.
- Jeg ved for eksempel, hvad moms er, for det har jeg jo selv siddet og lavet.
Ansættelsen på caféen har også betydet, at Isabell nu ved, hvad hun vil. Sidste sommer begyndte hun på en uddannelse i erhvervsøkonomi og erhvervsret på CBS (Copenhagen Business School, red.). Men selv om skolen ligger i København, har hun slet ikke sluppet cafeen på Lolland.
- Jeg arbejder her så bare på deltid, så jeg kan studere ved siden af. Jeg har det rigtig godt med at lave noget og være i gang, siger Isabell, der stadig bor i Maribo.
Vinsmagningen lørdag blev en stor succes, og derfor planlægger Isabell flere arrangementer i samme stil, og hun arbejder sammen med køkkenets leder Louise om en menu, hvor maden er planlagt efter vinen. Hun planlægger derimod ikke at rykke teltpælene til hovedstaden.
- Jeg tror aldrig, jeg flytter fra Lolland. Der er alt for stressende i København. Og jeg får også svært ved at slippe cafeen. Det er jo her, jeg er startet.