Annonce
Lolland

Havørn fundet skudt

Lokal landmand fandt den skudte havørn. Foto: DOF
Politianmeldelse efter røntgenbilleder viste, at havørn er blevet skudt.

LOLLAND: Naturstyrelsen har anmeldt fundet af død havørn til politiet, da det viste sig, at den havde hagl i kroppen og sår på ben, som indikerede, at den fredede fugl var blevet skudt.

I begyndelsen af maj fandt en lokal landmand en død havørn på sin ejendom i nærheden af Maribo. Landmanden fik kontakt til en lokal ornitolog, der via Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn orienterede Naturstyrelsen.

Efterfølgende blev havørnen kørt til undersøgelse hos en dyrlæge, hvor røntgenfotografier viste, at der var hagl i kroppen og sår på klørene, der sandsynligvis også stammer fra hagl, skriver DOF - Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skudt havørn er politianmeldt

Naturstyrelsen har meldt dødsfaldet til politiet, og havørnen er blevet sendt til yderligere undersøgelse og obduktion hos vildtsundhed.dk under Aalborg Universitet.

Der er tidligere fundet havørne på Lolland, som enten er blevet forgiftet eller skudt. Og det gør formanden i Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard vred, at endnu en af de fredede fugle er fundet dræbt.

- Det er helt utilstedeligt, at endnu en havørn er blevet skudt. Vi afventer grundige undersøgelser, men vi må antage, at haglene har dræbt havørnen. Det er ualmindelig trist, at vi gang på gang skal se vores fredede rovfugle blive ofre for uvidenhed, siger Egon Østergaard.

En vrede han deler med formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen.

- Drab på fredede dyr er totalt uacceptabelt, og det strider imod alt, hvad jagten og jægerne i Danmark står for. Men jeg må jo erkende, om end hvor smerteligt det er, at der er nogle mennesker med jagttegn, som aldrig burde have haft det. Det, de mennesker foretager sig, når de tager loven i egen hånd, er så skadeligt for jagtens opbakning og anseelse, at jeg på det allerkraftigste må opfordre alle med viden om sagen til at gå til politiet, siger Claus Lind Christensen.

Jeg må jo erkende, om end hvor smerteligt det er, at der er nogle mennesker med jagttegn, som aldrig burde have haft det.

Claus Lind Christensen. Formand for Danmarks Jægerforbund

DOF BirdLife har tidligere sammen med organisationerne i Vildtforvaltningsrådet opfordret miljøministeren og justitsministeren til at styrke indsatsen mod faunakriminalitet.

Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund er gået sammen om projektet "Fælles fokus på de danske rovfugle". Samarbejdet skal udbrede viden om rovfugle og aflive de myter og misforståelser, der hvert år fører til drab på fredede rovfugle i Danmark.

- Der er i den grad behov for en kulturændring for at komme faunakriminaliteten til livs. Hvis giftsager og skuddrab skal opklares, så er det nødvendigt, at man ikke dækker over hinanden i miljøet, siger formand i DOF BirdLife, Egon Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måske er der efterladte unger

Leder af DOF’s Projekt Ørn, Kim Skelmose, siger, at han er fuldstændig uforstående overfor, at der stadig findes folk med et så tilbagestående natursyn, der hører til i 1700-1800-tallet.

-  De mener, at de selv kan beslutte, hvad der skal være her eller ej. Det har slet ikke sin gang på jorden i dag, siger han.

- Den skudte ørn var adult (voksen red.), så det er ganske sandsynligt, at den kan være ynglende på dette tidspunkt. Der er altså potentielt også et kuld unger i en rede et sted, der nu er gået til, siger Kim Skelmose.

Foto: Lene Taul
Foto: Lene Taul
Foto: Lene Taul
Foto: Lene Taul

Fakta om (DOF)/BirdLife

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en naturbeskyttelsesorganisation med særligt fokus på fuglene. 

DOF arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. 

Foreningen har over 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. 

DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.






  • Lokal landmand fandt den skudte havørn. Foto: DOF
  • Foto: Lene Taul
  • Foto: Lene Taul
  • Foto: Lene Taul
  • Foto: Lene Taul
Annonce
Lolland

Lokal kirke får over 700.000 kroner til istandsættelse

112

Butikstyve scannede selv - men de glemte noget

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal kirke får over 700.000 kroner til istandsættelse

112

Butikstyve scannede selv - men de glemte noget

Dølle

Husker du? Når damerne går fest-amok

Indland

EasyPark får millionbøde: Oplyste ikke tilstrækkeligt om gebyr

Femern

Medie: 41-årig dræbt i ulykke på Femern-byggeplads

Sport

Skæbnekamp for NFH: - Det vil være en kæmpe skuffelse

112

Fuld og påvirket mand blev stoppet to gange på to timer

Lolland

Vestas udvider i Nakskov og søger ansatte

112

Se video af voldsom bådbrand: - Det så grimt ud

Lokal nyt

TV2 Øst-direktør færdig: Her er afløseren

Guldborgsund

Ny redningsbåd til Gedser endelig i udbud

Dølle

Dansk toppolitiker besøger Dølle

112

Se video: Voldsom brand i havn i nat - tre både udbrændt

Indland

Sjællændere indtager frontlinjen i kampen mod sjælden flåtvirus

Udland

Fire betjente er dræbt i skyderi i amerikansk forstad

Annonce
Annonce
Guldborgsund

18-årige Mie blev tabt i psykiatrien: Det blev enden på hendes liv

112

20-årig mand er død efter soloulykke

Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Guldborgsund

Tekniske problemer: Bro lukket

Maribo

Christina siger stop: Lukker sin forretning efter 14 år

Guldborgsund

Fra Lolland til Vendsyssel: Blomsterkongen Mark erobrer Nordjylland

Lolland

Undrer sig over færges sejlmønster: Hvad sker der?