Annonce
Lolland

Mysteriet om Toves hus: Det gik af mode midt i 1500-tallet

Det er lidt svært at fornemme det med højstolpe-konstruktionen på Tove Hagens hus. Her ses et hus i højstolpe-konstruktion i byen Quedlinburg i Sachsen Anhalt i Tyskland. Det er Quedlinburgs ældste hus og opført i midten af 1350-tallet. Foto: Henrik Schilling
Huset er bygget som en højstolpe-konstruktion - 200 år efter, at det gik af mode.

Toves Hagens hus på hjørnet af Blindestræde og Havnegade har skabt rod i Nakskovs arkitekturhistorie.

Det gule bindingsværkshus i Nakskov narrede museumsinspektør og arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster og restaureringsarkitekt Peter Bering.

De stod og betragtede huset, fordi Tove Hagen har søgt om tilskud til istandsættelse af taget hos Nakskov Bymidtefond under Nakskov 2030. Sammen med fondens øvrige del af indstillingsudvalget skulle arkæologen og arkitekten behandle ejerens ansøgning, og som en del af det, var de ude at kigge på huset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og de undrede sig, da de så baghuset, fortæller Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse:

"Er det ikke en højstolpe-konstruktion," spurgte Leif. "Jo," svarede Peter Bering.

Det er en ældgammel byggeskik med rødder helt tilbage i middelalderen.

"Højstolpekonstruktioner gik af mode engang midt i 1500-tallet, og det lille baghus ved Havnegade kunne derfor være Nakskovs ældste hus. Måske var det helt tilbage fra middelalderen, og kunne derved også være et af Danmarks ældste bindingsværkshuse," fortæller Leif Plith Lauritsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Man ser bedst, at der er tale om en højstolpe-konstruktion fra Daubjergs gård, viser Tove Hagen, der nu er ekstra glad for sit hus fra efter 1787. Foto: Marianne Knudsen

Årringe daterer tømmer

Det er forholdsvis let at datere træværket i en bygning, og sammen med byplanlægger Malene F. Borgny fra Nakskov 2030 fandt Leif Plith Lauritsen midler fra Nakskov Bymidtefond og Museum Lolland-Falster til at bore træprøver ud af husstolperne til en såkaldt dendro-kronologisk datering, som med lidt held kunne datere huset så præcist som til byggeåret.

Så jo, selvfølgelig er jeg stolt af den nye opdagelse vedrørende mit hus.

Tove Hagen

Heldigvis var Tove Hagen med på idéen, og i oktober fik hun besøg af Leif Plith Lauritsen og håndværker Martin Rosenkrans Larsen fra museet, der sammen med dendro-kronolog Jonas Ogdal Jensen fra Moesgaard Museum borede prøver ud af bindingsværket, så de kunne undersøge træets årringe.

På den måde kan man finde ud af både, hvor i verden træet har vokset, og hvornår træet til tømmeret er fældet. Dermed var det muligt at få en datering på, hvornår huset er opført.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et mindre detektivarbejde

For Jonas Ogdal Jensen gjaldt det om at få årrings-stregkoden fra huset i Nakskov til at passe med en årrings-stregkode i laboratoriets referencemateriale, men det blev lidt af en udfordring og endte i et mindre detektivarbejde.

Artiklen fortsætter under boksen...

Kan læse træernes "stegkode"

  • Dendrokronolog Jonas Ogdal Jensen kan datere tømmeret ved at sammenligne årringene i træet med årringene i træ, som han kender alderen på. Det kræver, at man har tilpas mange årringe i boreprøven.
  • Årringene vil have forskellig tykkelse. I gode vækstår danner træet nemlig brede årringe, mens det i dårlige vækstår danner smalle årringe.
  • Det betyder, at træer, som vokser inden for et geografisk område, får deres helt egen årringssignatur med tykke og tynde årringe, der minder om en stregkode.
Museum Loland-Falster

Byggetømmeret viste sig at være af nåletræ, hvilket er usædvanligt for bindingsværkshuse fra 1500-tallet og før. Her benyttede bygmestrene oftest egetræ.

Det lykkedes ikke i første omgang for ham at finde et match til årrings-stregkoden fra Nakskov.

"Der var ingen af laboratoriets referencekurver for fyrretræ, som passede på signaturen fra Nakskov, men et skibsvrag fra Nordjylland bygget af egetræ fra Norge var det tætteste, jeg kom noget, der lignede et match," fortæller Jonas Ogdal Jensen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grantræ fra Norge

Kunne tømmeret være norsk fyr? Det spurgte han sine kollegaer på Nationalmuseet om. De har et stort referencemateriale af norsk fyrretræ, men de måtte skuffe ham. Der var ikke tale om fyrretræ fra Norge.

"Jeg var tæt på at opgive, men ved nærmere undersøgelse af prøverne så slog det mig, at nåletræet måske slet ikke var fyrretræ, men grantræ, som ganske vist er usædvanligt i bindingsværk fra 1500-tallet," siger dendrokronologen.

Og rigtigt nok. Det var gran. Årringssignaturen fra Nakskov passede som hånd i handske med gran som voksede i Sydnorge, men der var alligevel noget, som ikke passede. Træet til bygningstømmeret var fældet i vinteren 1786/87.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddød byggeskik

Tømmeret er altså godt 200 yngre, end det Leif Plith Lauritsen og Peter Bering havde regnet med og forudsagt. Dermed er baghuset ved Havnegade ikke Nakskovs ældste hus, men det gør ikke historien mindre interessant, tværtimod.

"Dateringen viser sort på hvidt, at huset ikke er bygget i 1500-tallet, som bygeskikken tilsiger, men efter 1787, hvor traditionen med højstolpekonstruktioner for længst skulle være uddød, hvis man spørger bygningsarkæologer og arkitekter, og det er ret mystisk," konstaterer Leif Plith Lauritsen.

For ham er der to forklaringer. Enten tager fagkundskaben fejl, og højstolpe-konstruktioner fortsatte med at være i brug i lang tid efter, den ifølge fagfolk gik af mode. Eller også er der tale om en enkelt bygmester i Nakskov, som har ladet sig inspirere af tidligere tiders byggeskik.

"Måske har han haft særlige udfordringer, da han skulle opføre det lille baghus, eller han stod med nogle lange, gode norske bjælker af gran og valgte en gammel, men ikke helt glemt byggeskik. Måske lod han sig inspirere af de højstolpe-konstruktioner, som dengang stadig var udbredt i Nakskov," lyder det fra Leif Plith Lauritsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal arkitekturhistorien justeres?

Måske betyder opdagelsen, at arkitekturhistorien skal justeres. Leif Plith Lauritsen har fået mod på at undersøge, om andre danske huse bygget i højstolpekonstruktion også er yngre end 1500-tallet, og byggeskikken dermed havde et længere liv end arkitekturhistorikerne antager.

Tove Hagen der selv stammer fra det sydlige Norge modtager nyheden med glæde:

"Som nordmand bliver jeg sjældent overrasket over de bånd, der er mellem de nordiske lande. Grundfjeld, skove og hav, og så er det mennesket og de mange aktiviteter, der har skabt forbindelserne blandt andet igennem en havneby som Nakskov. Jeg har hele tiden følt, at jeg hører til i husets historie, og når jeg nu ser på stolperne i mit hus, kan jeg næsten mærke suset fra de norske skove og se de høje graner for mit indre blik," fortæller hun i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stolt husejer

- Så jo, selvfølgelig er jeg stolt af den nye opdagelse vedrørende mit hus, siger Tove Hagen til Folketidende.

Hun er i øvrigt så stolt, at hun ikke rigtig synes, at huset skal fotograferes nu. Det skal vente til næste sommer, hvor der er nyt tegltag på, zinktagrender og ny skorsten, hvis det stod til hende.

  • Det er lidt svært at fornemme det med højstolpe-konstruktionen på Tove Hagens hus. Her ses et hus i højstolpe-konstruktion i byen Quedlinburg i Sachsen Anhalt i Tyskland. Det er Quedlinburgs ældste hus og opført i midten af 1350-tallet. Foto: Henrik Schilling
  • Nak Tove Hagen
    Man ser bedst, at der er tale om en højstolpe-konstruktion fra Daubjergs gård, viser Tove Hagen, der nu er ekstra glad for sit hus fra efter 1787. Foto: Marianne Knudsen
Annonce
Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud