Annonce
Lolland

Seniorliv med sammenhold på Smålandshavets perle

Tage Andersen, Inge-Lise Bisted og Arne Andersen nyder sammen med mange andre det gode, aktive seniorliv på Femø. Her foran præstegården, hvor mange af fællesaktiviteterne foregår. Foto: Ingrid Riis

Femø er et af de sogne i Danmark med landets højeste gennemsnitsalder. Her leves det gode seniorliv med nabohjælp, fælles aktiviteter og skøn udsigt.

FEMØ 50 minutters færgesejlads fra Lollands nordkyst ligger Femø. Den lange sejltid er måske svær at forene med skolegang og arbejdsliv, men øens mange seniorer nyder pensionistlivet på øen, hvor "himlen kysser jorden".

Tre af dem er Tage Andersen på 85 år, Arne Andersen på 81 år og Inge-Lise Bisted på snart 66 år.

For et par år siden var Femø Danmarks ældste sogn med en gennemsnitsalder på 66 år. Men trods det faktum, at gennemsnitsalderen er faldet drastisk med en nyfødt og flere yngre tilflyttere, er det stadig et af landets ældste.

Dermed ikke sagt, at Femø er en slumre-ø. Seniorerne her er friskere end de fleste. De myldrer rundt og arrangerer fælles samvær, sætter initiativer i søen og hjælper til i de mange foreninger og hos hinanden.

Tage Andersen har lagt Femø-færgen bag sig og fisker nu fra sin båd, "Skjold". Livet på vandet betyder stadig meget for den tidligere overfartsleder. Foto: Ingrid Riis

Vand hele vejen rundt

Tage Andersen stiftede sammen med sin far og bror Femø-overfarten. Han er født og opvokset på øen. Og når Smålandshavet omgiver en til alle sider hver dag, må bølgen den blå nødvendigvis blive en følgesvend for livet.

- Jeg har været skipper og overfartsleder i 47 år på færgen. Og 13 år før det var jeg ude at sejle. Jeg blev konfirmeret i 1950, og så kom jeg ud at sejle, fortæller Tage, der alligevel ikke savner færgen.

- Jeg havde et rigtig dejligt arbejdsliv. Men jeg har det godt, som jeg har det nu.

Overgangen til pensionisttilværelsen blev lettere ved, at Tage tog nogle afløservagter i nogle år. I dag har han slet ikke noget med færgen at gøre - men han sejler nu stadig hele året rundt.

- Jeg fisker stadig og sejler i min båd, fortæller Tage, der netop har været ude at sætte garn for stenbider for første gang i år.

- Vi spiser mange fisk herovre. Det kan jo godt være derfor, vi holder os friske længe, siger han.

Tage har slet ikke lyst til at forlade sin barndomsø.

- Det er dejligt at bo her tæt ved vandet. Jeg kunne ikke så godt tænke mig at bo inde midt på Lolland. Nej, jeg er godt tilpas med at bo her, hvor der er stille og roligt, siger den 85-årige fritidsfisker.

Fiskene ryges i røgeovnen hjemme, og Tage laver også nogle efter sigende fænomenale fiskefrikadeller. Så der falder også lækkerier af til gode venner og naboer.

Landkrabbelivet nydes i drivhuset og den store have.

- Man sørger jo for at holde sig i gang. Når klokken er otte, så skal dagen helst i gang. Jeg vil gerne lave lidt, så længe jeg kan. Endnu kan jeg jo lave hvad som helst, siger Tage, der også hjælper de femøboere, som ikke selv kan klare det praktiske længere.

- Hvis der er nogen, der trænger til en hjælpende hånd, så træder vi til. Her skal man bare sige til, siger Tage.

Inge-Lise Bisted og hendes mand bor på et senior-landbrug med udsigt ud over de marker, de nu forpagter væk. Femøs vilde natur nydes på turene med hunden. Foto: Ingrid Riis
Annonce

Velkomst med åbne arme

I modsætning til Tage er den 81-årige tidligere politimand og landmand Arne Andersen ikke indfødt femøboer. Han og hustruen boede i Mogenstrup på Sydsjælland, til de gik på pension. Så købte de en båd - og en af turene gik til Femø i 2002.

Det blev til købet af et sommerhus, og sommerhuset blev til helårsbolig.

- Vi synes, her var dejligt, og det er der stadigvæk. Vi kender alle sammen hinanden. Det kommer man hurtigt til, siger Arne.

På Femø lever seniorerne nærmest i et seniorbofællesskab i stor skala - afgrænset af vandet til alle sider.

- Da vi boede i Mogenstrup, blev jeg så skuffet over, at jeg en dag luftede min hund og sagde "godmorgen" til en. Han vendte ryggen til mig og gik sin vej. Det er sådan noget "det er kun mig, der gælder her ... skide være med alle de andre". Og det har vi ikke noget af her. Her blev vi taget imod med åbne arme, siger Arne, der nu har mistet sin hustru.

Et af de få minusser ved flytningen til Femø er, at børn og børnebørn nu er langt væk.

- Da vi boede deroppe, kom børnebørnene lige forbi efter skole. Det er svært at gøre nu. Og det nev en smule. Men ellers er det et dejligt seniorliv her.

Det dejlige seniorliv er et aktivt seniorliv hjemme hos Arne. Hans hus har en stor grund med vinstokke, æbletræer og et særdeles avanceret hønseanlæg. Arne hamrer, banker, saver og høvler løs inde i sit værksted, hvor han bygger grøntsagskasser og Femø-bænke.

Bænkene producerede Arne først til beboerforeningen, som nu har 28 stående rundt om på øen om sommeren. Her kan gående og cyklister finde hvile på turen i det kuperede terræn.

Når turisterne har siddet på de kunstfærdige bænke, kommer de ofte forbi Arnes vejbod og spørger, om de kan købes. Så Arne har lavet lidt om på designet og sælger nu bænkene så langt væk som til Hamborg.

- Når det er for koldt til at gå i haven, så kan jeg gå i værkstedet, siger han.

Arne var tidligere aktiv foreningsmand og har brugt den erfaring til Femøs bedste - blandt andet i ø-kontaktudvalget.

Arne Andersen er manden bag de populære Femø-bænke. Her på gårdspladsen hos Linda Boesen, der selv har malet bænken. Hunden Freddy giver lige en møsser. Foto: Ingrid Riis
Annonce

Femø er blevet passionen

Her sidder også trioens yngste, 66-årige Inge-Lise Bisted.

Heller ikke hun er født på øen, kan man høre på den københavnske dialekt. Inge-Lise kom til øen for første gang på Femølejren i 1978. Og i 1983 flyttede hun til øen som nyuddannet lærer.

- Jeg tænkte, at det kunne da være hyggeligt at få job som lærer og bo på en lille ø. Jeg tænkte vist, det ville være lidt som at være ulandsfrivillig, griner Inge-Lise.

Tages hustru, Agnete, var førstelærer på Femøs lille skole, og hun ansatte den unge Inge-Lise.

- Jeg troede, det kun skulle være i et par år. Men så var der jo den her landmand, der manglede en kone, og så blev jeg jo hængende, smiler Inge-Lise skævt.

- Nu er Femø jo blevet min passion. Jeg kunne ikke overhovedet tænke mig at bo andre steder. Og jeg håber, jeg kommer til at dø i min seng her på øen.

Inge-Lise frygter ikke det at blive rigtig gammel på en ø, hvor der er 50 minutters færgefart til "fastlandet".

- I forhold til sundhed og ældre er Femø et virkelig godt sted. Vi har en fast læge, vi let kan komme til. Så vi har det næsten bedre end de fleste andre. Vi har helikopterberedskab og akuthjælperberedskab. Jeg har selv været afsted med ambulance, og min mand har været med helikopteren. Der er ingen problemer der. Vi føler os privilegerede, fortæller hun.

Inge-Lise lever også et aktivt seniorliv. Hun er formand for beboerforeningen og står for læsekredsen, hun vinterbader, går lange ture med hunden, dyrker yoga, og så er hun i ø-kontaktudvalget, hvorfra hun kæmper de små øers sag.

- Det er jo ikke som sådan noget med, at jeg har så travlt, så travlt. Jeg har jo god tid, og jeg bestemmer jo selv, hvad jeg vil være med i. Det er fordelen ved seniorlivet, smiler hun.

- Her er så mange muligheder for aktiviteter, samvær og fællesskab - mere eller mindre uformelt. Og så kender vi alle sammen hinanden, og her er en kæmpe hjælpsomhed. Det er et lille overskueligt samfund, hvor man kan nå at følge med i det hele. Og man kan tillade sig at være nysgerrig. For det er jo også omsorg. Det er virkelig noget særligt at bo her, siger hun varmt.

Blandt det store antal foreninger er pensionistforeningen, der har arrangement hver onsdag, også den største.

- Jeg kunne forestille mig, at der er tæt op mod de 100 medlemmer i den, siger Arne.

- Ja, men der kommer nok kun 15 stykker til de der arrangementer, siger Inge-Lise.

- Nej, det er jo i arbejdstiden, siger Arne.

- Nej, jeg kommer der heller ikke så meget, for jeg er jo ikke så gammel, griner 85-årige Tage.

Annonce
112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Annonce
Annonce
112

SE VIDEO: - VORES MÅL ER AT REDDE RESTEN AF GARAGEN

112

INDSATTE AMOK: STUKKET MED SMØRKNIV

112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Lolland

- ALLE MINE BEDSTE VENNER ER FRA LOLLAND

Indland

REGLER TJEKKES EFTER KRÆFTSAG: - DET HER ER ET VIGTIGT OMRÅDE

Guldborgsund

NU FORBYDER GULDBORGSUND DET OGSÅ

112

BILBRAND VAR TÆT PÅ AT SPREDE SIG

Sport

SMADRER RUMÆNERE - NFH I EUROPÆISK FINAL4

112

15 ÅR GAMMEL DRABSSAG DUKKEDE OP IGEN

112

STØRRE FORURENING: BRANDFOLK BRUGTE ET TON KATTEGRUS

Lolland

STRØMMEN FORSVANDT I NAKSKOV: ÅRSAG UKENDT

Indland

BAKTERIER I MEDICIN: HER ER ÅRSAGEN

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

Vejret

KOLD OG VARM LUFT I KAMP OM AT STYRE UGENS VEJR

Politik

HAN BLIVER MÅSKE KANDIDAT TIL EUROPA-PARLAMENTSVALGET

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Erhverv

HAR DU OGSÅ FÅET FLERE PENGE? DANSKERNES OPSPARING VOKSER

Guldborgsund

ADVARER: PLETVIS GLATTE VEJE

Sport

"ØRNEN" BLEV DEN STORE VINDER I NAKSKOV

Lokal nyt

- HAR ALDRIG SET EN I 40 ÅR SOM NATURFOTOGRAF

112

NYT REGISTER SKAL MINDSKE ANTALLET AF INDBRUD

lolland

FRANSK SOIRÉ PÅ SALON SVUPSAK

Ugeavisen Guldborgsund

GÅ EN TUR FOR SVANEVIG HOSPICE 1. APRIL

Erhverv

DYBT GODNAT? SKAL VINKE FARVEL TIL 15 MIO OM ÅRET

Erhverv

5000 KRONER I DUSØR GIVES: SKAF OS MERE ARBEJDSKRAFT

Lolland

KEN OG CHRISTINA KØRER GÆSTERNE TIL DERES KRO - OG HJEM IGEN

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Erhverv

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Indland

FRIST FORLÆNGES: DISSE UDLÆNDINGE KAN SØGE OM OPHOLDSTILLADELSE

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

112

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Annonce
Annonce
Sport

EFTER TURBULENT UGE: - VI ER IKKE ROBOTTER

Ugeavisen Guldborgsund

TONIES BAKERY MED SMØRREBRØD OG LEGEPLADS

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

Indland

EFTER EN UGES STREJKE: NU ER DER NYT OM SKRALDEMÆND

Ugeavisen Lolland

SÅDAN FIK RASK SIN SUCCES GENNEM 25 ÅR

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

Politik

GØR FÆRGERNE BILLIGERE: FORMAND KLAR TIL FORHANDLING

Sport

TIDLIGERE KØBENHAVNSPILLER FORSTÆRKER NFH

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT