Annonce
Bolig og livsstil

Sovsekongen Umut: Derfor blev jeg fascineret af dansk flæsk

Når 31-årige Umut Sakarya ser "Badehotellet", så drømmer han om selv en dag at blive den sure kok, der fastlægger ugemenuen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Umut Sakarya er først stødt på dansk mad og kultur sent i sit liv, og netop derfor mener kendiskokken, at han er den rette til oplære andre nybegyndere.

Han er kendt som manden, der poserer i et badekar fyldt med brun sovs og laver bøfsandwich i et bådkøkken til Lars Løkke og resten af holdet på "Over Atlanten".

Umut Sakarya er indehaver af både Guldkroen og Guldgrillen. Og nu er han aktuel med kogebogen "Guldskeen".

Her vil han tage alle, der har lyst til at kaste sig ud i dansk mad, i hånden. Også alle dem, der har aldrig har prøvet det før. For han er nemlig heller ikke selv vokset op med dansk mad.

- Jeg kom først til Danmark som 12-årig. Og der havde jeg ikke set min mor i lang tid, fortæller kendiskokken Umut Sakarya.

Hans bedsteforældre kom til Danmark som gæstearbejdere fra Tyrkiet og flyttede til Odense-forstaden Sanderum. Og da Umut Sakaryas forældre blev skilt, besluttede hans mor også at forlade Tyrkiet til fordel for Fyn.

Der gik dog to år, før Umut Sakarya og resten af familien også kunne følge med. Og det var her, den tyrkiskfødte knægt for første gang begyndte at stifte bekendtskab med frikadeller og farsbrød.

- Dansk mad har en anden betydning for mig, for da jeg var barn og kom til Danmark, havde jeg ikke set min mor i mange år, og den introduktion, jeg fik til Danmark og dansk mad, er kun forbundet med gode minder for mig.

- Det var vores nabo, der første gang kom med tarteletter til os. Og min mor begyndte at lave flødekartofler, fortæller 31-årige Umut Sakarya.

Det var nu ikke, fordi der var en overflod af brun sovs eller hakkebøffer i Umuts barndomshjem.

Og første gang han prøvede at smage stegt flæsk, blev det lavet af en fransk køkkenchef.

- Så jeg har nok fået det lavet lidt bedre end andre. Så jeg blev fascineret og tænkte, hvor er det godt det her, husker han.

- Jeg tror, at grunden til, at jeg er vild med dansk mad, er, fordi jeg blev introduceret til det på en restaurant og ikke hjemme hos min mor eller mormor, der havde for travlt. Det var ikke en kedelig frikadelle lavet af en, der lige var kommet hjem fra arbejde, fortæller han.

Umut Sakarya har taget en kokkeuddannelse, vundet danske og europæiske mesterskaber som kokkeelev, har stået i lære på fine danske restauranter og susede direkte videre til et job som souschef.

Alligevel var der noget, der trak i ham. Han vidste, at han skulle lave noget andet.

Tiøren faldt en dag, hvor de havde haft julebuffet i restauranten, han arbejdede på.

Umut samlede resterne og lavede lækre flæskestegssandwich til personalet. Alt var hjemmelavet - de lette boller, den hjemmesyltede rødkål og den velstegte flæskesteg.

Det var første gang han smagte en flæskestegssandwich, og det fik englene til at synge.

- Når du samler sådan en, så bliver du klar over, at der er noget i det. Jeg lagde det på Instagram, og det gik fuldstændig amok.

- Jeg fik så mange likes, og jeg kunne ikke forså det. For min torsk, der var bagt ved 56 grader med urter og maltjord, fik ikke nogen likes, siger han og griner.

Han var selv tosset med smagen, og folk på den anden side af skærmene var tilsyneladende også vilde med den. Og så opstod tanken om at lave en grillbar.

- Det er der mange kokke, der har haft lyst til, for det er jo det, vi selv spiser efter arbejde. Men der var ikke nogen, der havde fået raffineret menukortet på den måde før, siger han.

I dag har Umut Sakarya to restauranter, hvoraf Guldkroen særligt kredser om dansk mad og en autentisk oplevelse. Der er gamle originale tapeter på væggene, bordene er snedkerlavet i København og købt af en gammel kro og på væggene hænger gamle fotografier og jagttrofæer.

Gæsterne skal nemlig hensættes til mormors dagligstue.

- Det minder mere om et teaterstykke i dag end en almindelig restaurant. Vi ved, hvornår vi skal spille "Himmelhunden", og hvornår jeg skal begynde at synge med, så hele restauranten står og gynger. For os er det en fest hver dag, fortæller Umut Sakarya.

Og det er altså ikke hans egen mormors stue, han har modelleret interiøret efter. Til gengæld er han helt vild med gamle danske film, som har givet ham masser af inspiration.

- "Familien Gyldenkål" er mine favoritter - både et, to og tre. Dem har jeg set virkelig mange gange over Atlanten, siger han og fortsætter:

- Dengang tog man på restaurant, når man skulle fejre noget. I dag går vi jo bare ud og spiser på en mandag, hvis vi har lyst. Men dengang var det sådan, at når man gik ud, så var man glad, og det førte til en fest ved bordet. Og værten tog hånd om gæsterne. Det er den helhed, vi prøver at genskabe.

Og selv om han altså allerede har et par restauranter på hånden, så stopper ambitionerne ikke der. For så længe omdrejningspunktet er mad, kan Umut Sakarya få øje på potentialet i det meste.

- Jeg vil gerne have mit eget badehotel på et tidspunkt. Og når jeg ser et selskabslokale i "Terkel i knibe", så tænker jeg straks: Kan jeg lave et forsamlingshus, hvor man får rigtig god suppe, rigtig god steg og rigtig god is. Med en tyk mand, der sidder og spiller gode danske sange på keyboard. Kan det laves moderne?

- Man skal ikke gå væk fra det oprindelige, bare fordi man vil lave det bedre, siger Umut Sakarya.

Kogebogen "Guldskeen" udkom den 7. oktober.

- Da jeg tog min kokkeuddannelse, var det ikke for at lave dansk mad, for jeg anede ikke, hvad dansk mad var. Ligesom mange andre ikke ved det. På en eller anden måde har man fået tilkoblet dansk mad noget politisk, så det er koblet til stegt flæsk, flæskesteg og Dansk Folkeparti. Og det tror jeg, har afgrænset folk fra at udforske dansk mad, siger Umut Sakarya. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Ritzau interview med Umut Sakarya
    Når 31-årige Umut Sakarya ser "Badehotellet", så drømmer han om selv en dag at blive den sure kok, der fastlægger ugemenuen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Ritzau interview med Umut Sakarya
    - Da jeg tog min kokkeuddannelse, var det ikke for at lave dansk mad, for jeg anede ikke, hvad dansk mad var. Ligesom mange andre ikke ved det. På en eller anden måde har man fået tilkoblet dansk mad noget politisk, så det er koblet til stegt flæsk, flæskesteg og Dansk Folkeparti. Og det tror jeg, har afgrænset folk fra at udforske dansk mad, siger Umut Sakarya. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet