Annonce
Lolland

Åbner for besøgende til foråret

I den nyskabte Dronningens Sal er de specialfremstillede lysekroner netop blevet hængt op, viser Jytte Frijs. Lamperne på gulvet er til gangarealerne. Foto: Jan Knudsen

Gæsterne kan følge restaureringen af Dronning Sophies Hus i Halsted

HALSTED Restaureringen i Halsted af en af Danmarks ældste bygninger, Dronning Sophies Hus fra 1591, har trukket ud.

Greveparret på Halsted Kloster, der selv bor i den hvide hovedbygning - den vestlige fløj - mellem kirken og den cirka 1.000 kvadratmeter store bygning mod syd, havde en mere optimistisk forventning til arbejdet.

I stueetagen er man ved at nå i mål, men på førstesalen, hvor der indrettes seks dobbeltværelser til udlejning, er håndværkerne nået knap så langt.

I stueetagen har Jytte og Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs fået lov af Kulturstyrelsen til at nedlægge fem rum og i stedet skabe en ny, stor sal, Dronningens Sal, med plads til 150 personer, der eksempelvis kan komme til koncert eller foredrag. Der er desuden køkken, garderobe og toiletter.

- Til salen har vi netop fået specialfremstillede lysekroner hjem, fortæller Jytte Frijs.

De seksarmede lysekroner af metal med forgyldte blade på er skabt af Okholm Lighting fra Tønder med inspiration fra belysningen i kirkesalen i Brødremenigheden i Christiansfeld og hængt op i salen nu.

På den originale kamin fra 1591 for enden af salen skal malerne, der tager den helt store tørn under restaureringen, også male grevskabets våbenskjold, hvor ikke mindst de tre sorte heste, egern, rustninger og kroner, to gyldne løver og nøgler formentlig kommer til at tage sig godt ud.

Da Slots- og Kulturstyrelsen, Aage og Johanne Louis-Hansen Fond, Augustinus Fonden og Realdania har bidraget med beløb sammen med greveparret selv, åbnes Dronning Sophies Hus nu op for offentligheden efter at have ligget i dvale i cirka 170 år.

Fra maj kan man besøge bygningen mod betaling - for der skal også spares op til et nyt tag - og følge restaureringen, mens ansatte i især Malerfirmaet Lysholm fra Nykøbing har travlt.

- Der findes ikke en sådan bygning andre steder i Danmark. I efteråret var der et hold fra Nationalmuseet indenfor restaurering og folk fra Slots- og Kulturstyrelsen på besøg - 35 på én gang, og de var altså virkelig begejstrede og helt benovede, fortæller Jytte Frijs.

Dronning Sophies Hus var igennem de mange år hele familiens pulterrum, og det tog to år bare at tømme bygningen, før restaureringen kunne påbegyndes.

Det har været et stort held, at bygningen har stået ubrugt som en form for tidslomme med en masse af den gamle udsmykning bevaret på væggene.

- I 1843 skulle Christian VIII og dronning Caroline Amalie besøge Lolland-Falster, og de ville kun bo på Halsted Kloster, selvom mange andre gerne ville huse dem. Huset fik en lynhurtig makeover, hvor der bare blev klistret tapet ovenpå de bemalede vægge med udsmykning og borter - og derved er de blevet bevaret, fortæller Jytte Frijs.

- Så nu maler vi ikke bare det hele fint. Der er tale om bevarende restaurering, hvor man kan se tidens tand, påpeger hun.

Hvornår førstesalen kan tages i brug til udlejning, tør Jytte Frijs ikke sætte dato på. For værelserne skal også møbleres med blandt andet himmelsenge, og der skal assistance til at vælge tekstiler til møblerne.

I den fredede bygning er det også lykkedes at trække rørføring og få placeret badeværelser til hvert af de seks dobbeltværelser. Badeværelserne skjules i store, gamle skabe.

Dronning Sophies Hus har sit navn efter enkedronning Sophie - Christian IVs mor - der boede på Nykøbing Slot, der er væk nu, men som altså fik opført et hus i Halsted, den oprindelige hovedfløj.

Berings Tegnestue har udarbejdet renoveringsprojektet til 10,5 millioner kroner for første fase, stueetagen, og 8,5 millioner kroner for næste fase, førstesalen. Målet er, at den istandsatte bygning skal kunne generere indtægter nok til at sikre sin egen vedligeholdelse.

Navnet Halsted Kloster skyldes, at der i 1170'erne blev oprettet et benediktinerkloster på stedet. Ved reformationen i 1536 blev Halsted Kloster nedlagt og underlagt den danske konge og blev herregård.

Efter forhandlinger mellem Frederik IV og baron Jens Juel-Vind blev Halsted Kloster mageskiftet med hovedgården Juellinge på Stevns i 1721, og familien flyttede ind. Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs er den tiende i rækken.

Rummet her er indrettet som i slutningen af 1700-tallet med barokudsmykning og nyt tapet, der er genoptryk af et gammel tapet fundet i huset. Foto: Jan Knudsen
Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
  • I den nyskabte Dronningens Sal er de specialfremstillede lysekroner netop blevet hængt op, viser Jytte Frijs. Lamperne på gulvet er til gangarealerne. Foto: Jan Knudsen
  • Rummet her er indrettet som i slutningen af 1700-tallet med barokudsmykning og nyt tapet, der er genoptryk af et gammel tapet fundet i huset. Foto: Jan Knudsen
  • Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
  • Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet