cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: /ritzau/Joachim Ladefoged

Erhverv

Coop fyrer ungarbejderne

De yngste ungarbejdere mellem 13 og 15 år, skal ikke længere være en del af Coops personalegruppe.
10. september 2018 kl. 11:05 Af Margit Olsen

Annonce
FAKTA
En ungarbejder er over 13 år, og omfattet af undervisningspligten. En ungarbejder må kun udføre let arbejde af forskellig art. Unge der er omfattet af undervisningspligten, må ikke udføre farligt arbejde. Farligt arbejde kan være arbejde med bestemte maskiner, tungeløft over 12 kg eller arbejde med eller i nærheden af kemikalier. Ungarbejdere må kun arbejde to timer på skole dage og 12 timer om ugen, på uger med en eller flere skoledage.
Kilde: Arbejdstilsynet.

På grund af påbud har Coop valgt at opfordre sine 1.200 butikker, blandt andet brugser, Fakta, Irma og Kvicklybutikkerne til at afskedige de omkring 2.000 ansatte mellem 13 og 15 år. Og ikke fremadrettet ansætte de helt unge, skriver DR.

- Det er simpelthen for stor en risiko og for dyrt at få påbud og bøder fra myndighederne, er forklaringen fra Thomas Hermann arbejdsmiljøchef i Coop til DR. Han oplever en ny forvaltning af de gældende arbejdsmiljøregler for de helt unge. Han oplyser til DR, at Coop i 2017 fik otte påbud, og har indtil 6. september i år fået foreløbig fem påbud.

Hos Arbejdstilsynet mener man ikke, at der er tale om skærpelse af reglerne, men derimod en lempelse, således at unge nu også må hjælpe med ekspeditionen i butikker og restauranter.

Lars Tue Toft fra Arbejdstilsynet fortæller, at der, hvor Coop tidligere har fået påbud er, når de unge har udført farligt arbejde.
- Vi ser, at unge arbejder med farlige maskiner, det kan være en flaskeautomat, da der er en risiko for at komme til skade, og det kan udløse et påbud, siger Lars Tue Toft til DR, ligesom han forklarer, at
tunge løft ligeledes kan medføre et påbud, da det kan skade de unge og er en sikkerhedsrisiko.

Coops udmelding er også landet på beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bord. Og han er ked af koncernens beslutning, da fritidsjobbet til de helt unge ifølge ministerens mening er en god måde at stifte bekendtskab til arbejdsmarkedet.

- Jeg er villig til at drøfte ændringer i bekendtgørelsen, hvis det kan gøre den mere forståelig, og vi på den måde kan sikre, at unge fortsat kan få arbejde hos Coop, udtaler ministeren til DR.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce