Annonce
Politik

Ekspertgruppe anbefaler at ændre skolers prøver efter ChatGPT

Ekspertgruppen anbefaler, at prøveformerne udvikles, så der både er prøver, hvor eleverne skal tage stilling til kunstig intelligens og prøver, der er helt uden hjælpemidler. (Arkivfoto). Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Undervisningsminister Tesfaye er enig med ekspertgruppe i, at digitale værktøjer vil ændre eksamensformer.

Skolernes prøver skal på sigt udvikles og ændres, i takt med at digitale værktøjer som kunstig intelligens bevæger sig ind i klasselokalet og bliver brugt ved prøver i skoler og institutioner.

Sådan lyder overskriften på en af en række midlertidige anbefalinger fra ekspertgruppen om chatrobotten ChatGPT og andre digitale hjælpemidler, som børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har sat i gang.

ChatGPT kan fremstille en skoleopgave på få sekunder, og elever kan snyde sig gennem eksaminer med den digitale hjælper. Derfor peger de midlertidige anbefalinger på, at der skal udvikles nye prøveformer uden hjælpemidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mattias Tesfaye vil dog endnu ikke tage stilling til, om prøveformerne skal ændres. Han afventer, at de endelige anbefalinger lander i marts 2024.

- Men jeg er enig med ekspertgruppen i, at på længere sig så får det her konsekvenser for vores måde at lave eksaminer på, fordi man skal kunne stole på eksaminerne, og den kunstige intelligens er i rivende udvikling, siger han.

Selv om man kan slå ting op på Google og Wikipedia og spørge ChatGPT, ændrer det ikke ved, at elever i skolen skal lære nogle grundlæggende færdigheder, og at de færdigheder kan testes, uddyber han videre.

I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener man, at undervisningen skal afspejle samfundet, som er præget af sprogmodeller og kunstig intelligens.

- Men indtil videre bliver det udelukkende set som snyd, og det, synes vi, er ærgerligt, siger forperson Asger Kjær Sørensen.

Eksamener bliver brugt som vurdering af, om man kan komme videre på andre uddannelser. Derfor er det vigtigt, at der er et eksamenssystem, der er tillid til, pointerer ministeren.

I DGS tror man ikke, at skolerne er klar til at håndtere de kommende eksamener.

- Det er forståeligt nok, da teknologiens udvikling oftest går hurtigere, end skoler kan følge med. Men vi bliver ikke forberedt på alle de værktøjer, vi kommer til at have til rådighed ude i samfundet, siger Asger Kjær Sørensen.

Ekspertgruppen anbefaler, at prøveformerne udvikles, så der både er prøver, hvor eleverne skal tage stilling til kunstig intelligens og prøver, der er helt uden hjælpemidler.

Men fra midlertidige anbefalinger til eventuelt nye prøveformer er der lang vej. Eksamenssituationen til foråret forventer ministeren ikke vil være anderledes end sidste år.

Tesfaye siger, at det vil have konsekvenser for, hvordan undervisningen tilrettelægges, hvis nye prøveformer skal på plads.

- Jeg tror først, at vi kommer til at se egentlige forandringer i foråret 2025, siger han, men peger på, at ekspertgruppen anbefaler, at uddannelsesinstitutioner nu tager en snak med eleverne om kunstig intelligens.

Derudover anbefaler gruppen også, at institutionerne får styr på de it-systemer, der skal overvåge eleverne i prøvesituationer.

Ekspertgruppen bakker desuden op om regeringens forslag om at lade teknologiforståelse være en del af grundskolen. Men tilføjer, at det med fordel kan udbredes til alle uddannelser under ministeriet.

/ritzau/

  • PLUS Regering skrotter fejlpræget karakterskala
    Ekspertgruppen anbefaler, at prøveformerne udvikles, så der både er prøver, hvor eleverne skal tage stilling til kunstig intelligens og prøver, der er helt uden hjælpemidler. (Arkivfoto). Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Annonce
Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Butikslegende stopper efter 42 år:  - Alting har en ende

112

Natten gemte på flere påvirkede bilister

Sport

Trods øretæve: Tror stadig på guld til NFH

Sport

Ikke flere siddepladser: Tæt på udsolgt til DM-finale

Lolland

Viceborgmester vil i Folketinget

Vejret

Regn på vej: Risikerer op til 50 millimeter på LF

Lolland

Raser over nyt anlæg: - Det er meget overraskende

Lolland

Alice lukker sin pølsebod efter 45 år: - Det har været en livsstil - ikke et arbejde

Sport

Så er det officielt: René Holten Poulsen når sit store mål

112

Politiet lover åbenhed i sagen om Emilie Meng

Kultur

Anmeldere roser film om alkoholisme: Men den kan virke belærende

112

Massiv Novo-brand er ude af kontrol

Guldborgsund

Claus Holm "havde aldrig oplevet noget lignende:" Nu besøger han igen lokal brugs

Lokal nyt

Scandlines i rekord: - Vi oplever en stor interesse

Udland

Ruslands forsvarsministerium forslår justering af grænser i Østersøen

Annonce
Annonce
Rejse

Mikkels "kampvogn" har nu taget ham til Falster: Ét hus skal han opleve på Sydhavsøerne

Sport

Fattet cheftræner: - Der var slukket efter pausen

112

Overfaldet af Korsør-manden: Pludselig kunne mor høre sin datter skrige i telefonen

Nykøbing

NFH fik ørerne i maskinen: Jeg er pisseirriteret

112

Blitzet i fartkontrol: Tæt på vanvidskørsel

Udland

Bekymrende: Israel stopper amerikansk nyhedsbureaus billeder af Gaza

112

Politiet forbyder Bandidos midlertidigt