Efter et par dage med voldsom debat og referencer til fortidens tosserier om EU's overdrevne detailregulering af agurkers krumning dropper EU's landbrugskommissær nu et kontroversielt forbud mod mange restauranters måde at servere olivenolie på.
Landbrugskommissær Dacian Ciolos erkender på et pressemøde torsdag i Bruxelles, at kommissionens "indsats nok ikke har været tilstrækkelig" for at forklare de europæiske forbrugere, hvorfor forbuddet var til deres bedste.
Idéen var at forbyde restauranter at stille olivenolie frem på bordene i flasker, småkarafler og skåle, som restauranterne selv fylder op.
Argumentet var, at man ved at insistere på servering fra flasker med etiketter kunne modvirke svindel og garantere forbrugerne den bedste kvalitet og hygiejne.
Forbuddet havde stor opbakning i de olivenolieproducerende lande i Sydeuropa, mens det er blevet latterliggjort i flere nordeuropæiske lande.
Da der ikke kunne skabes kvalificeret flertal for det blandt medlemslandene i det fagudvalg, der behandler den slags sager, besluttede kommissionen i sidste uge at benytte sin ret til at trumfe det igennem.
Inden kommissærens kovending meldte blandt andre to danske europaparlamentarikere sig blandt kritikerne.
Løsgænger Anna Rosbach skrev sammen med en lang række andre parlamentarikere til kommissionsformand José Manuel Barroso med opfordring til at skrotte idéen.
- Vi står midt i en krise, hvor befolkningerne vender sig mod EU, fordi de oplever, at EU-Kommissionen er mere optaget af sig selv end af at repræsentere borgerne. Det er dette forbud desværre endnu et eksempel på, sagde Rosbach.
Dan Jørgensen (S) var "målløs" over idéen.
- Det her giver ikke bare minder om sagen med de krumme agurker; det er langt værre. Det her sætter nye standarder. De bureaukrater burde vist komme lidt uden for kontoret og se virkeligheden, sagde Jørgensen i en pressemeddelelse.
Landbrugskommissær Ciolos siger, at han stadig ønsker at sikre forbrugerne bedre garanti for olivenoliens kvalitet.
Men inden han kommer med et revideret forslag, vil han nu vende sagen med repræsentanter for både forbrugere, restauranter og olivenolieproducenter.
/ritzau/