Italiens fiasko sender Sverige til VM i fodbold

Sverige sendte Italien ud i VM-mørket efter en nulløsning i Milano. Foto: /ritzau/AP/Luca Bruno

Sverige forsvarede sig til VM, mens Italien må notere en af de største fiaskoer i landets fodboldhistorie.

For første gang siden 1958 kommer Italien ikke med til VM i fodbold.

De firedobbelte verdensmestre måtte mandag aften nøjes med 0-0 hjemme mod Sverige, der tager VM-billetten med samlet 1-0 efter to playoffkampe.

Italien dominerede stort i returkampen på San Siro i Milano.

Det kunne dog ikke forhindre fiaskoen, der uden nogen som helst tvivl kommer til at koste landstræner Gian Piero Ventura jobbet.

Det er blot tredje gang siden VM's begyndelse i 1930, at Italien ikke kommer med.

I 1930 var det store fodboldland heller ikke med, men dengang afstod Italien selv fra at deltage. Dernæst kiksede landet også kvalifikationen til VM i 1958.

Italienerne har vundet VM fire gange, i 1934, 1938, 1982 og 2006.

Sverige kan til gengæld glæde sig over, at landet skal med til slutrunden i Rusland næste år.

Sverige, der senest var med ved VM i 2006, har endda sikret deltagelsen, efter at holdet sidste år mistede sin stjernespiller, Zlatan Ibrahimovic, der sagde farvel til landsholdet efter EM i Frankrig.

Svenskerne har haft en flot VM-kvalifikationsturnering, hvor holdet blev nummer to i sin gruppe efter Frankrig, men foran Holland.

Der var gang i den allerede under nationalhymnerne til mandagens afgørende kamp på San Siro.

En del af de omkring 80.000 publikummer valgte at buhe under den svenske af slagsen, hvilket fik Italiens målmand, Gianluigi Buffon, til demonstrativt at klappe for at tysse på fansene.

Den 39-årige målmandsveteran, der fik debut for Italien i 1997, spillede sin 175. landskamp, og den indeholdt to mulige scenarier.

Enten ville Italien komme til VM, så Buffon kunne blive den første spiller i historien til at være med ved seks VM-slutrunder.

Eller også ville de azurblå altså misse kvalifikationen til VM for første gang siden 1958.

Første halvleg indeholdt ingen mål, men alligevel en masse dramatiske situationer. Herunder tre appeller for straffespark og en sandsynligvis alvorlig skade til Sveriges Jakob Johansson.

Matchvinderen fra fredagens kamp i Stockholm kom efter knap 20 minutter galt af sted i et solouheld og beskadigede sit ene knæ, så han måtte udgå.

Italien mente sig snydt for et straffespark, da Ludwig Augustinsson fik ram på Marco Parolo, men den spanske dommer Antonio Mateu Lahoz' fløjte var tavs.

Det var den også to gange senere i halvlegen, hvor svenskerne ville have straffespark for arm på bolden fra først Matteo Darmian og dernæst Andrea Barzagli.

Italien dominerede massivt spillemæssigt, og ikke mindst efter udskiftningen af Jakob Johansson fik hjemmeholdet kreeret nogle gode muligheder.

Den største i første halvleg tilfaldt angriberen Ciro Immobile, men FC København-målmanden Robin Olsen fik delvist blokeret afslutningen, hvorefter Andreas Granqvist sparkede bolden væk foran målstregen.

Med 0-0 ved pausen var alt åbent før de sidste 45 minutter, hvor Italiens ekstremt gode hjemmebanestatistik skulle stå sin endelige prøve.

Siden Italien i september 1999 tabte 2-3 hjemme til Danmark i en EM-kvalifikationskamp - i øvrigt med Gianluigi Buffon på mål - havde italienerne spillet 44 kvalifikationskampe på hjemmebane i VM- og EM-regi uden at tabe.

Det havde resulteret i 36 sejre og 8 uafgjorte kampe.

Italien fortsatte dominansen fra begyndelsen af anden halvleg, og efter 53 minutter havde Alessandro Florenzi en flyvende helflugter, der gik tæt forbi mål.

Sverige forsømte at få udnyttet de få kontrachancer, som italienerne tillod, og det var tydeligt, at svenskerne blev mere og mere trætte.

Nærmest som et symbol på kampens betydning og den opgejlede stemning flåede Italiens forsvarer Leonardo Bonucci efter en times spil den ansigtsmaske af, som han bar efter at have brækket næsen i den omvendte kamp i Sverige.

Italien sendte angriberne Andrea Belotti og Stephan El Shaarawy på banen, og presset fortsatte.

Efter 65 minutter var det tæt på et svensk selvmål, da bolden ramte overliggeren.

Mod slutningen blev det italienske spil lidt mere forkrampet, efterhånden som skandalen set med italienske øjne kom nærmere og nærmere.

Stephan El Shaarawy havde et drøn af en afslutning fire minutter før tid, som Robin Olsen parerede. Men hjemmeholdet formåede ikke at score, og til sidst kunne den svenske jubel bryde løs.