Vinokourov snyder Cavendish for OL-guldet

Det var Storbritannien og Mark Cavendish mod stort set resten af verden i lørdagens olympiske landevejsløb i cykling, og briterne tabte.

Efter 250 kilometer kunne Alexandre Vinokourov fra Kasakhstan lade sig hylde som ny olympisk mester. Sølvet gik til Rigoberto Uran fra Colombia, der sad og sov i finalen. Norske Alexander Kristoff vandt bronze.

Danske Jakob Fuglsang var med i det afgørende udbrud, men måtte nøjes med en 12.-plads.

De britiske værter havde en klar plan, som alle i feltet kendte på forhånd: Alle udbrud skulle holdes i kort snor, og løbet skulle ende i en massespurt med en guldmedalje serveret på et sølvfad til supersprinteren Mark Cavendish.

Danmark og mange andre nationer havde en anden plan. Massespurten skulle for enhver pris undgås, og så handlede det lidt om held og meget om gode ben i forhold til at have en mand med i det rigtige udbrud.

Briternes plan så længe ud til at virke. I front i feltet sørgede briterne for, at afstanden til de forskellige udbrud ikke blev for stor. Men igen og igen var der ryttere, der prøvede lykken og tvang briterne til at bruge mange kræfter i feltets front.

Danske Jakob Fuglsang var godt kørende og i flere omgange toneangivende, og han ramte det rigtige udbrud. Efter 200 kilometer og ni omgange på stigningen over Box Hill resterede der 50 kilometer før målstregen på The Mall inde i London.

Belgiske Philippe Gilbert satte som første mand kurs mod London, men blev hentet af en gruppe på omkring 30 mand - inklusiv Jakob Fuglsang.

Denne gruppe tog fusen på briterne, der i feltet måtte opgive at nå op.

Tempostjernen Fabian Cancellara var med i udbruddet - men styrtede og slog sig, og så var hans rolle udspillet. Fuglsang forsøgte 10 kilometer fra mål at køre alene væk, men han fik ikke lov.

Sekunder efter kørte Vinokourov og Uran kontra og fik et hul, de bevarede til målstregen.

I finalen sad Uran og sov, kiggede bagud og væk var Vinokourov, der kroner en lang, imponerende - men også plettet karriere med det olympiske guld.

Norske Kristoff vandt spurten i den resterende del af udbruddet og tog dermed bronze, danske Jakob Fuglsang blev nummer 12.