Annonce
Tema

Palle husker gardertiden med ny regent

Der er mange gode billeder at vælge mellem i en lille rød fotobog, som Palle Jørgensen passer rigtig godt på. Billederne er alle fra gardertiden og altså 50 år gamle. Foto: Anders Knudsen

Nogle af os har aldrig levet uden Dronning Margrethe som regent, mens andre husker 15. januar 1972.

SAKSKØBING Kong Frederik den 9. var - kan man forstå på andre, når man nu selv "kun" er en årgang 1972 - kendt for at være en munter mand. Det samme kunne man også sige om Palle Jørgensen fra Rønnebærvej i Sakskøbing. Og hvad har det så med hinanden at gøre?

Jo, Kong Frederik den 9., Palle Jørgensen fra Rønnebærvej samt Dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent skal nu nok finde hinanden i én og samme fortælling, som følger herefter.

Men selv om stort set alle danske medier - ikke mindst i går - på mange forskellige måder og faconer tunede ind på et 50 års jubilæum som regent i Danmark og her naturligvis Dronning Margrethe, starter vi lige med at sætte en anden scene fredag formiddag.

Her tog tidligere garder Palle Jørgensen cykelturen fra Rønnebærvej til Åparken i Sakskøbing. Måske ikke umiddelbart den store revolutionerende nyhed i sammenligning med, hvad der ellers udspandt sig af historiske begivenheder i hovedstaden samme fredag formiddag, hvor Dronning Margrethe blev fulgt fra morgenstunden og rundt i sin færden til Christiansborg osv.

Palle Jørgensen følger også lidt med i Dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent. For én gang garder, altid ... Foto: Anders Knudsen

En lille rød fotobog

Men nævnes skal alligevel Palles tur til Åparken og et helt bestemt enderækkehus. For her bor Hanne, som Palle selv kalder for "min dame". Sådan er det.

Frem på stuebordet kommer en lille rød fotobog. Den har også taget turen til Åparken denne fredag formiddag, hvor kaffesnakken hurtigt tager på en lille tidsrejse til 1972 og nøjagtig 50 år tilbage til en historisk regentindsættelse. Og den røde fotobog er fuld af gallauniformer, bjørneskindshuer, sabler og en 65-68 kilo spændstig Palle, der startede gardertiden som 19-årig og sluttede den af som 20-årig.

Fotobogen kan man se mere fra på billlederne her på siderne, men ellers tager vi her tilbage til også månederne op til den 15. januar 1972 samt nogle måneder efter. Tilbage til Amalienborg, tilbage til minderige oplevelser i ikke mindst gallauniform og tilbage til Palles tid som garder.

- Jeg var inde som garder i 12 måneder, og efter de første fire måneder i Sandholmlejren, startede jeg i min første tiltrædende vagt på Amalienborg i november 1971, husker Palle.

Det er ikke hver dag, han lige bliver bedt om at huske tilbage til gardertiden. Og det er heller ikke, fordi han hænger hele fredagen ved fjernsynet for at følge med i regentjubilæet, som det foldes ud time efter time på landsdækkende tv.

15. januar 1972 gik Dronning Margrethe den svære gang ud på Christiansborg Slots balkon for at modtage folkets hyldest. Oven på faderen Kong Frederiks død aftenen før, var det nu tid til at blive udråbt som Danmarks anden kvindelige regent, og det ganske kort tid efter meddelelsen om, at Kong Frederik den 9. var død.
Som de i dag historiske og i denne uge allestedsværende billeder viser, var det statsminister Jens Otto Krag, der dengang - for præcis 50 år siden - fik opgaven med at hilse Danmarks nye statsoverhoved velkommen på balkonen foran tusindvis af mennesker i centrum af hovedstaden og her præsentere Danmarks dronning.
Efter dansk statsskik blev det også til tre gange udråb af den historiske sætning "Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.".

I tiden som garder blev det også til gallauniform ved forskellige begivenheder. Palle nåede både en tiltrædende vagt ved nytårstaffel og ved eksempelvis Dronning Margrethes fødselsdag. Foto: Anders Knudsen
Annonce

Masser af stolthed

Men der er stadig masser af stolthed forbundet med at have været garder for 50 år siden. Og selvfølgelig vil Palle da gerne fortælle lidt om at have været en lille del af livet omkring Amalienborg i den historiske tid, som det vitterlig var - dengang i 1972 og i dagene op til udråbelsen af et nyt kvindeligt statsoverhoved fra balkonen på Christiansborg Slot.

- Det var da ind imellem, vi som gardere kunne følge lidt med i, hvad der skete i kongehuset. Det var ofte, man kunne være heldig at se Dronning Margrethe og Prins Henrik med deres to små gravhunde gå ud og komme tilbage efter at have været ude og handle. Eller også skete det, når de to små prinser skulle i børnehave. På den måde kunne man ind imellem godt få nogle glimt hist og pist, husker Palle og mindes oplevelserne af at være lidt i "nærkontakt" med kongehusets medlemmer som ganske spændende.

Det samme kan også siges om de byture, der samtidig skulle passes med de andre garder-gutter, når Gothersgade lokkede med sine mange forskellige fristelser og tilbud.

Der skulle også slappes af, når pligterne var overstået. For der var - også dengang - masser af ind imellem måske også lidt sure pligter i Den Kongelige Livgarde.

- Man blev voksen. Vi lærte at lægge vores ting ordentligt på plads, at gøre rent og at opføre os ordenligt. Jeg tror, at alle unge mennesker ville have godt af at få sådan en tid, som man kan få som garder, mener Palle, der i øvrigt ikke var på arbejde den dag, da Kong Frederik den 9. afgik ved døden eller da Dronning Margrethe dagen efter blev udråbt som ny regent og statsoverhoved:

- Det var lidt mærkeligt, synes jeg, da der blev råbt fra balkonen, og man hyldede vores nye dronning. Hun havde jo lige mistet sin far, så det har ikke været nemt at stå dér foran alle de mennesker.

Også denne uniform - med tilnavnet "den blå uniform" - har Palle haft tiltrædende vagter i. Det blev til hele 52 af føromtalte vagter, som foregik i hele døgn med ture til Amalienborg. Foto: Anders Knudsen
Annonce

52 tiltrædende vagter

Det blev til hele 52 tiltrædende vagter på Amalienborg for Palle. Så der blev rig lejlighed til at følge en ny regent i de første måneder af den periode, som nu foreløbig er endt ud med et imponerende 50 års jubilæum. Men inden vi vender tilbage til dem, er der et par helt uudslettelige tal og fakta fra gardertiden, som presser sig på hos Palle:

- Jeg kan huske, vi fik 2,52 kroner til kost, og så fik vi 2,32 til lommepenge. Det var, hvad vi fik dengang som gardere.

Udover en knap så "fyrstelig gage" var der dog også som nævnt de uvurderlige minder fra 52 tiltrædende vagter på Amalienborg. Og ni vagter som garder på Sorgenfri Slot, hvor Palle husker de dengang bosiddende medlemmer af kongehuset i skikkelse af Frederik den 9.'s bror Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde.

Også her blev det til gode minder, men det største af alle minder i løbet af Palles gardertid skal hentes i april:

- Det var - i min gardertid - helt sikkert Dronning Margrethes fødselsdag i 1972, som jeg husker som en meget stor oplevelse. Der var 25.000 mennesker i gaderne, og der var ridende politi, som banede vejen for os gardere, når vi skulle gå turen til Amalienborg.

Det er ikke ofte, den røde gallauniform er fremme foran Amalienborg. Der bliver passet godt på de gamle uniformer, og naturligvis måtte også Palle aflevere sin efter gardertiden. Akkurat som sokker og alt andet. Foto: Anders Knudsen
Annonce

En gammel soldat

Rutinerne fra gardertiden sidder stadig dybt forankret i Palle. Hans bedre halvdel, Hanne, har fortalt, at hun godt kan se, hun har fundet sammen med en gammel soldat, når der skal lægges tøj på plads. Og hos Palle selv - på trods af at han hellere følger med i sport end i nyheder fra kongehuset - er der også en ting eller to, som helt klart har lange "føletråde" tilbage til gardertiden og stadig ligger dybt forankret:

- Når vi skal høre nytårstalen fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe, og det er tid til nationalmelodien, så skal jeg stå op. Det er helt sikkert. Og alle dem, der kender mig, de ved, at sådan skal det være. Jeg skal hverken ryge eller drikke, mens jeg står dér. Og sådan er det.

Respekten for en regent med 50 års erfaring i at være statsoverhoved er til at tage og føle på hos en gammel garder sådan en fredag formiddag, hvor der med et enkelt øje lige følges med i Dronning Margrethes afgang med tog klokken 11.11 og det videre program på en stor historisk dag. Der passes også godt på en lille rød fotobog. Foruden at rumme flotte uniformer, sabler og nypudsede sko er den også et kært minde om en tid, hvor en ung sakskøbingenser kom til hovedstaden og fik små som store oplevelser fra at være tæt på kongehusets medlemmer.

Og her ganske tæt på både en aldrende og munter konge, en indsættelse af en ny regent, et par ganske små prinser samt en ung monarks første fødselsdag i en periode som helt nyt statsoverhoved.

Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

112

Midterrabat i flammer: Snarrådige bilister slukkede brand

112

37 taget i fartkontroller

Erhverv

Landmændene spejder stadig efter regn

Politik

Regeringen vil stoppe sprøjtemidler ved drikkevandsboringer

112

Brandvæsnet om tørken: Vi vurderer tingenes tilstand løbende

112

Det kostede bilen: Tredje gang var ikke lykkens gang

Sport

Hjulmand forlænger kontrakt og fortsætter som landstræner

Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise bør du kende

Femø

Skyhøje renter på leasing: - Kunne bruge pengene på skoler og ældrepleje

Rødbyhavn-bortførslen

Vendt tilbage til Frankrig: - Hendes mor har ikke levet i to dage

Lokal nyt

Revykøbing bliver til TV-serie

Rødbyhavn-bortførslen

Bortført 10-årig genforenet med familie

Lolland

- Landbrug, jagt og dyr er min spidskompetence

Annonce
Guldborgsund

Vejtræ pløjet ned: Trafikuheld i høj fart

Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

Lokal nyt

Runes tennisdrama: Forrygende femsætssejr i Paris

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

lolland

Kongen og hans ganger skuer nu igen ud over Torvet

Ugeavisen Guldborgsund

Nu kan man komme i form i Systofte

Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Indland

Båd eksploderede under tankning i Rungsted Havn

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Annonce
Annonce
112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Ugeavisen Guldborgsund

Kan NFH fremtvinge et tredje bronzeopgør?

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det