Det franske cuisine har fået plads på Unescos liste over verdenskulturarv. Det er første gang, at gastronomi medtages på listen.
FN-organisationen Unesco har optaget det franske køkken på sin liste over verdens kulturarv.
Unesco-eksperter, der i denne uge er samlet i Kenyas hovedstad, Nairobi, siger, at "franskmændenes gastronomiske måltid" lever op til betingelserne for at komme med på listen.
En af begrundelserne for at lade Frankrigs "cuisine" komme på listen er, at fransk gastronomi er en "social tradition rettet mod at fejre de vigtigste øjeblikke i individers og gruppers liv".
- Franskmændene kan godt lide at mødes, drikke godt, spise godt og more sig. Det er en del af traditionen med at leve godt, siger den franske Unesco-ambassadør, Catherine Colonna, til Radio France International.
Det er første gang nogensinde, at gastronomi har fået en plads blandt verdens uvurderlige kulturarv, der normalt tæller bygninger, monumenter og naturparker.
Siden 2003 har Unesco imidlertid også registreret verdens "uhåndgribelige" kulturarv. Betegnelsen dækker over en række kulturformer lige fra uddøende sprog og dialekter til sang, dans og andre former for kunstarter.
Den franske regering har siden 2008 lobbyet for at få Frankrigs gastronomi på listen over verdens kulturarv.
Den Unesco-komité, der godkendte anmodningen tirsdag, drøftede sagen intenst og vil fremover holde grundigt øje med, at optagelsen på listen ikke misbruges i kommercielt øjemed, rapporterer Radio France International.
/ritzau/AFP