Annonce
Ugeavisen Lolland

NYBYGGERI ER DYREST I NAKSKOV

Michael Bringe kan godt anbefale nybyggeri. Men det er billigere, hvis man kan finde noget næsten helt nyt, som andre har bygget på forhånd og taget tabet på. Foto: Daniel Brøns
Ugeavisen skrev for nylig, at det er blevet svært at finansiere nybyggeri af huse. Men det er ikke umuligt – og kan være en god løsning. Men i Nakskov skal man tænke sig særligt godt om, inden man stikker spaden i jorden.

LOLLAND: Med alle de dårlige nyheder ude i Verden, skal man være opmærksom på, at det ikke er så galt i Danmark endda. Mange mennesker har rimeligt polstrede formuer, langt de fleste har job. Renten svinger mellem 4-5%. Der er fortsat lavt udbud af ejendomme og attraktive grunde til salg.

Derfor mener en af de lokale ledere i Jyske Bank, Lolland-Falster Michael Bringe, at man absolut stadig skal kunne turde drømme.

- Det er ikke blevet dyrere at bygge nyt på det seneste, det skyldes blandt andet også, at byggeomkostninger og materialer er faldet lidt. Som markedet er nu, vil der oftest være forskel mellem prisen på at bygge et hus og værdisætningen efter opførsel – her skal man gøre op med sig selv om man ønsker at bygge. Det er stadig sådan, at man typisk skal have mellem 600.000 og én million kroner i egenfinansiering, hvis man bygger et hus til 3,5 - 4 millioner inklusive byggegrund, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed bekræfter han, at nybyggeri stadig er for de mest velhavende med gode indtægter og formuer, der typisk prioriterer at bygge et hus på 180 til 200 kvadratmeter for pengene.

Energi-rigtigt

Men har man pengene, så kan der være gode grunde til at bygge nyt, vurderer han.

- Du skal tænke på, at du får et nyt hus, der fra starten kræver lav vedligeholdelse og bruger ekstremt lidt energi, og spørgsmålet er om energien bliver markant billigere. Desuden får du præcis det hus, som du drømmer om fra starten, siger han.

Du skal tænke på, at du får et nyt hus, der fra starten kræver lav vedligeholdelse og bruger ekstremt lidt energi, og spørgsmålet er om energien bliver markant billigere. Desuden får du præcis det hus, som du drømmer om fra starten

Michael Bringe

Det er blevet dyrere at finansiere sig på grund af de stigende renter, men nye huse er billigere at opvarme og vi har fjernvarme mange steder på Lolland-Falster.

Og får man ikke det rigtige hus fra starten, så kan det blive meget dyrt at bygge om, siger Michael Bringe, der har set eksempler på lån til udbygninger af eksisterende huse, der løber op i en lille million kroner – for bare 40-50 kvadratmeter.

- Den type byggeri kostede måske tidligere 700.000 kroner, så det er bestemt blevet dyrere med tilbygninger. Selvom tilbygninger ofte er dyrere, så er det en afvejning af hvor man ønsker at bo – beliggenheden af ejendommen kan man af gode grunde ikke ændre på, hvorfor det fortsat er en af de vigtigste overvejelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større prisforskel

Når det er sagt, så erkender Michael Bringe, at det er rigtigt, at markedet for nybyggeri er bremset meget op på Lolland-Falster. Men han mener, at nybyggeri kan være det rigtige for nogen.

- Det er naturligvis klart, at mange måske også er utrygge ved at købe et hus til 3-4 millioner, som straks efter byggeriet er 400.000 kroner mindre værd, siger han og tilføjer, at hans vurdering her gælder byer som Nykøbing og Maribo. For Nakskov kan tabet meget vel være større – måske hele 800.000 kroner, fordi boligmarkedet i Nakskov generelt er billigere.

- Derfor skal man selvfølgelig tænke på, at man jo køber huset for at bruge det i mange, mange år. Betaler man huset over 30 år, så vil boligpriserne over tid udvikle sig. Man bor bare i et dejligt hus, der er blevet, som man drømte om, siger Michael Bringe, der dog erkender, at historien kan blive helt anderledes, hvis man bliver skilt, hvilket gælder for cirka halvdelen af alle ægtepar. Man kan også blive tvunget til at sælge, hvis man mister jobbet eller er nødt til at flytte og derfor må sælge og realisere tabet.

- Totaløkonomisk er det da rigtigt nok, at det ville være mere fordelagtigt, hvis man kunne finde et nybygget hus, hvor tabet allerede er realiseret. Men man skal være heldig, hvis man finder det helt rigtige, og har man en halv eller en hel million, så vil mange måske langt hellere bygge drømmehuset selv – og sætte deres præg på det, siger han.

  • Michael Bringe kan godt anbefale nybyggeri. Men det er billigere, hvis man kan finde noget næsten helt nyt, som andre har bygget på forhånd og taget tabet på. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
112

Tævede løs med glasflasker og spark i hovedet: Nu er teenagere dømt

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Indland

Brand udbrudt i Novo Nordisk i Bagsværd

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej