Annonce
Ugeavisen Lolland

Nye miljøgifte overses i lovgivningen

Flemming Møller (tv) og Poul Erik Rasmussen er her på visit i Søllested Vandværk, som råder over fire boringer. Foto: Lisbet Rasmussen
I dag måler vandværkerne værdier af farlige stoffer i drikkevandet på en måde, som er helt ude af trit med tiden. Det koster forbrugerne penge, som hverken giver værdi eller renere drikkevand.

SØLLESTED: Gennem et par år har vandværksbestyrelserne over det ganske land ligget i forhandlinger med landmænd med jord i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Altså jord, som ligger omkring 300 meter fra en vandværksboring. Tegnet i en cirkel fra selve boringen løber de boringsnære beskyttelsesområder typisk op i en hektar, som kan være ren landbrugsjord eller – som i tilfældet ved Søllested Vandværk – mest ligger i et skovområde.

I alle tilfælde skal den, som ejer jord omkring en vandværksboring, kompenseres for ikke længere at kunne sprøjte i områder, som fremover skal ligge fri for dyrkning med pesticider af hensyn til vandværkernes produktion af drikkevand så rent og giftfrit som overhovedet muligt.

Den enkelte jordbesidder skal fremover hvert år modtage en erstatning for ikke at kunne bruge jorden omkring de enkelte vandboringer. Penge, som vandværkernes brugere ikke får noget som helst ud af, mener Poul Erik Rasmussen og Flemming Møller, bestyrelsesformænd for vandværkerne i henholdsvis Søllested og Tirsted-Skørringe-Vejlby.

Annonce

Indsats må målrettes

- Det er helt hen i vejret at frede et område omkring den enkelte boring, som på forhånd er fastsat fra centrale myndigheder. For det er jo slet ikke sikkert, at miljøfarlige stoffer kan påvises inden for den radius, som lovgivningen fastsætter. Måske befinder ”skurken” sig meget længere væk fra boringen, slår Poul Erik Rasmussen fast og forklarer, hvor meget bedre det ville være, hvis indsatsen mod giftstoffer i drikkevandet blev angrebet mere målrettet i det enkelte tilfælde end som nu, hvor der efter hans mening skydes med symbolske spredehagl.

Han har hørt om en kommune, hvor der blev fundet PFAS (perflouroalkydstoffer) – et af de nye og meget frygtede ”evighedskemikalier” – i spildevandet. I stedet for at indføre generelle regler mod det ene og det andet søgte man tilbage i systemet og fandt hurtigt frem til ”skurken”, som var en fabrik, der brugte rengøringsmidler med PFAS til at afvaske ting i produktionen med.

- Der blev taget hånd om problemet, og så kom der hurtigt og let orden på det, som Poul Erik Rasmussen konkluderer.

Annonce

Pesticider er fortid

Landbrugets sprøjtegifte er nærmest fortid, når vi taler om grundvand.

Lokale vandboringer lukkes stadig på grund af forekomster af giftstoffer over de tilladte grænseværdier. Dog primært efter fund af udfasede pesticider, selvom de i dag er et lille og fortidigt problem i forhold til de nye miljøgifte, som tælles i 100.000-vis og stammer fra alt lige fra imprægnering af køkkenredskaber over rester fra maling til svampedræbende stoffer.

- Pesticiderne er stadig i grundvandet og vil være der gennem mange år endnu. Men der kommer ikke flere til, da alle de problematiske er forbudte i dag, slår Flemming Møller fast og henviser til professor i miljøgifte ved Københavns Universitet, Nina Cedergreen, som i adskillige foredrag har pointeret, at der skal et helt surrealistisk indtag af drikkevand til, før man risikerer at blive syg af pesticidrester: ”Mere end 1.000 liter postevand med rester af DMS, en af de sprøjtemiddelrester, som eksperterne er virkelig bekymrede for, skal dagligt gennem fordøjelsessystemet hos en gennemsnitsdansker, inden risikable aflejringer af giftstoffet truer helbredet”, vurderer professoren.

Annonce

Nye skurke i 100.000-tal

Til gengæld er der et utal af rester fra nye miljøgifte, som truer grundvand og danskernes ellers så højt besungne rene drikkevand.

Vi taler her for eksempel om rester fra medicin, maling og byggematerialer og om skadelige stoffer fra bildæk. Om kobber og plastblødgørere i vandrør – og ikke mindst om de skræmmende evighedskemikalier PFAS. De bruges i utallige sammenhænge og til at imprægnere alt lige fra køkkenredskaber til fritidstøj, til maling og emballage.

PFAS findes i 100.000-vis af forskellige afarter, og første gang danskerne højlydt blev bekendt med et af dem, var for et par år siden, hvor medlemmer af en kogræsserforening ved Korsør blev forgiftet med PFOS efter at have spist kød fra køer, som havde græsset på forurenede marker.

PFOS er en af de kun 20 former for PFAS’er, som i dag overvåges i vores drikkevand – uagtet, at stofferne mistænkes for i høje doser at kunne forårsage nerveskader, fosterskader, hæmme immunsystemet og øge risikoen for visse kræftformer.

Annonce

Symboler eller sund fornuft

Lige nu er Poul Erik Rasmussen og Flemming Møller i gang med at prissætte, hvor meget de enkelte landmænd med jord op til deres vandværkers vandboringer fremover skal kompenseres for ikke at sprøjte på arealerne op til vandboringerne. Penge, som ikke kommer vandværkerne og deres brugere til gode, mener de to formænd. For landbrugets sprøjtegifte er ikke længere de store skurke, når vi taler om rent drikkevand. Det er til gengæld alle de nye miljøgifte.

-

Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Det er politisk besluttet, at der skal være særligt fokus på områder, der ligger omkring vandboringer så de ikke udsættes for forurening fx gennem landbrug.

I den forbindelse indgås der aftaler med jordbesiddere, som kompenseres, når de ikke længere kan bruge sprøjtemidler på den jord, der ligger tæt på en vandboring. Typisk i en radius på 300 meter omkring boringen.

Aftalerne mellem vandværkerne og jordbesidderne skulle have været på plads i 2022. Deadline er dog nu udskudt til 1. marts 2023.

Der findes firmaer, som er eksperter i at uskadeliggøre rester af den slags gifte. Men det koster jo penge, og efter vores mening vil det give bedre mening at investere i at få elimineret rester efter de nye miljøgifte fremfor at kaste en masse penge ind i et symbolpolitisk projekt, som allerede er forældet, nemlig at kompensere ejere af jord, som ligger i boringsnære beskyttelsesområder. Det vil være udgifter, som ikke giver forbrugerne noget tilbage. Til gengæld taler vi om ren politisk symbolpolitik, mener Poul Erik Rasmussen og Flemming Møller, formænd fra vandværkerne i henholdsvis Søllested og Tirsted-Skørringe-Vejlby.

Landbrugets sprøjtegifte er nærmest fortid, når vi taler om grundvand.

Poul Erik Rasmussen og Flemming Møller
Annonce
112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Annonce
Annonce
112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER PÅ LF

112

CHAUFFØR FÆNGSLET: HAVDE OVER 738.000 PILLER MED I BILEN

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

Indland

HOSPITALSANSATTE HAR REKORDHØJT SYGEFRAVÆR

Lolland

INTERNATIONAL HÆDER TIL LOKAL SUCCES

Erhverv

DERFOR LUKKER KVICKLY OG SUPERBRUGSEN

Sport

NFH DUKKET I EGEN HULE

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

112

STOPPET VED FÆRGEN: NU RISIKERER HAN EN LANGVARIG FÆNGSELSSTRAF

112

VOLD OG TVANG PÅ OPHOLDSSTED: NU ER DOMMEN FALDET

Indland

MINISTER ÅBNER FOR AT LADE PRIVATHOSPITALER LAVE SPECIALOPERATIONER

Erhverv

DET SKER DER MED DIN LOKALE KVICKLY OG SUPER BRUGSEN

Lolland

SÅ ER DET NU: SYDHAVSSTAFET ÅBNER FOR TILMELDING

Annonce
112

75 TAGET I FARTKONTROLLER

Lolland

FORMAND RASER: VIL IKKE LUGE UKRUDT

Guldborgsund

AFFALD SKAL BLIVE PÅ STRAND

Sport

KAN NFH SLÅ DØREN IND TIL TOP-3?

Lolland

SPAREPLAN VIL RAMME SMÅ FORENINGER HÅRDEST

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

MANGE PLANER HOS GALLERI

112

HAN HAVDE KØBT DEN, MEN POLITIET TOG DEN ALLIGEVEL

Lolland

- MAN KAN IKKE SE EN PIND!

112

BIL I FLAMMER PÅ PENDLERPLADS

112

LOKALTOG RØGET AF SPORET

Erhverv

SÅ MANGE STILLINGER NEDLÆGGES

112

VESTAS-ANSATTE FÅR ROS EFTER BRAND

Vejret

STORMFULD AFTEN FORUDE

Guldborgsund

KÆMPEKRAN SKAL HJÆLPE BROBYGGERI

Indland

TID TIL TJEK: LUS GØR COMEBACK EFTER CORONA-ÅRENE

Guldborgsund

OMBEJLET GÅRD: - DET ER GÅET LIDT AMOK

Udland

DET ER SNART SLUT MED AT GÅ UD AT SE PÅ STJERNER

112

VEJ IGEN FARBAR EFTER LUKKET SPOR

Guldborgsund

- DER ER RIGTIG MEGET PÅ VEJ

Annonce
Annonce
Sport

SYDHAVSØERNE VINDER NØGLEKAMP

Ugeavisen Guldborgsund

Først Ikast hjemme og så en tur til Balkan

112

STAK AF FRA TOTALT PROPPET BUS

Guldborgsund

NEDRIVNING: - VI ER KLAR TIL AT HOLDE LIDT IGEN

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

Sport

NFH FIGHTER SIG TIL VIGTIG UDESEJR

Guldborgsund

UNGE PÅ FORSØRGELSE SKAL HAVE GARANTI

Lokal nyt

STOR LOKAL OPBAKNING TIL LANDSDÆKKENDE BEDEDAGS-PROTEST

Guldborgsund

- DET GÅR FREMRAGENDE

Lolland

BRAND PÅ PLEJECENTER: STRØMMEN VIRKER STADIG IKKE

Guldborgsund

VERDENSBERØMT LOKAL KUNSTNER INDGÅR AFTALE MED FESTIVAL

Guldborgsund

MASSIV INTERESSE: DU SKAL IKKE VENTE FOR LÆNGE

Lolland

HOV ... VANDET FORSVANDT

Lolland

LÆKAGE-SAG: STOR OPBAKNING TIL BRIAN