Annonce
Ugeavisen Lolland

SYDLOLLANDS MARITIME LIV SKAL KORTLÆGGES

Anne Marie Larsen, Henning Frederiksen og Christian Løye er tre af dem, der vil kortlægge havnens liv, inden det er for sent. Foto: Daniel Brøns
En arbejdsgruppe i Sydlollands Lokalhistoriske Arkiv er gået godt i gang med at undersøge de skibe og det liv, der har været omkring havnen i Rødbyhavn. Og offentligheden må meget gerne hjælpe med.

RØDBYHAVN: Hvordan var det at være fisker i Rødbyhavn i 50’erne? Hvordan var det at være ansat på et fragtskib? Og hvordan påvirkede havnelivet dagligdagen for børn, voksne og ældre?

Spørgsmålene er mange, så lige nu har en arbejdsgruppe bosat i Rødbyhavn sat sig for at finde alle svarene. Gruppen består af aktive, der er meget engageret i emnet, heriblandt Christian Løye, der har arbejdet i det maritime det meste af sit liv- blandt andet som matros på Scandlines. Han står bag flere lokalhistoriske bøger om emnet og har gennem tiden beskrevet en stor mængde fotos og fakta fra perioden 1915-1987.

Han glæder sig over, at temaet nu skal kortlægges i alle detaljer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har fulgt havnen i hele mit liv og har faktisk selv i 60’erne stået og fileteret fisk på filetfabrikken, der jo ikke er der mere – ligesom alle de andre følge-erhverv til fiskeriet, siger han og fortæller, at han har levet i en tid, hvor skibsprovianteringen og fiskerhytterne er forsvundet i takt med, at fiskerbådene blev ophugget. Den livlige trafik med mindre fragtskibe er også blevet mindre i takt med, at mere fragt er flyttet til landevejen.

- Jeg kan huske, at tømmer og mursten blev fragtet med mindre fragtskibe. Den slags transport er der ikke meget af mere. I dag er havnelivet domineret af arbejdsskibene til Femern, der ikke har noget med det lokale at gøre. Og så er der jo lidt andre skibe, hvoraf nogle har ærinde i de to værfter Rødbyhavn Bådeværft og Bredgaard Boats, fortæller den pensionerede matros, der har boet i et hus, der især blev bygget med materialer fra fragtskibene.

- Min far havde en god aftale om at købe sten af 2. sortering fra et af fragtskibene, så det gjorde det muligt at bygge et hus lidt billigere. Det er den slags historier, som vi gerne vil have flere af, forklarer lokalhistorikeren, der trods det faktum, at tysklandsfærgerne fra Scandlines stadig sejler – ikke mener, at de påvirker dagliglivet i Rødbyhavn på samme måde, som fragt og fiskeri har gjort det.

Farvel til hyttefad

Kortlægningen af havnelivet kommer nok især til at handle om det manglende fiskeri, der har ændret havnens kultur markant, fortæller Henning Frederiksen, der også har begravet sig i alle detaljerne om havnen.

- Børn legede jo på havnen, hvor deres forældre måske havde job – og alle kunne nemt købe fisk, der blev opbevaret i det store ”hyttefad”, som var en stor kasse ved anløbsbroerne, hvor fiskerne kunne losse deres fisk, så de forblev friske i vandet, indtil de skulle bruges, siger han og peger på, at man dengang ikke behøvede at fryse fiskene ned inden filetering, fordi kuttere og produktion fandtes det samme sted.

- Naturligvis har sådan en industri påvirket livet i Rødbyhavn, så vi prøver at indsamle alt fra billeder til fortællinger fra de lokale, siger Anne Marie Larsen, der håber at kunne indsamle endnu flere billeder og endnu flere fortællinger i den kommende tid, hvor der planlægges at invitere lokale ind, der kan bidrage med billeder, tekster eller personlig viden om livet dengang.

- Det er måske ved at være sidste udkald – især hvis vi vil have fortællinger fra voksne, der levede i 50’erne, siger den aktive i lokalarkivet, der håber, at det kan lade sig gøre at starte nogle arbejdsgrupper op, der kigger på forskellige temaer, såsom fragt, dagligliv, fiskeri – eller lignende, der har interesse.

Sydlollands Lokalhistoriske Arkiv holder åbent hus 1. marts fra 14-16, hvor man kan se arkivets billeder – og indlevere materiale. Man kan også komme i åbningstiden i øvrigt for at få en sludder i åbningstiden mandag mellem 8 og 12 og tirsdag mellem 13 og 17.

  • Anne Marie Larsen, Henning Frederiksen og Christian Løye er tre af dem, der vil kortlægge havnens liv, inden det er for sent. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof