Æg fra udlandet, der kommer på danske spiseborde, bliver fremover garanteret fri for salmonella.
Æg fra udlandet, der kommer på danske spiseborde, bliver fremover garanteret fri for salmonella. For myndighederne kan inden længe stille håndfaste krav om, at importerede æg skal være helt fri for den frygtede fødevarebakterie.
Det står klart efter, at Europakommissionens komité for fødevarer og dyresundhed har godkendt den danske ansøgning om at få EU-særstatus på æggeområdet.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen kalder blåstemplingen fra Bruxelles et "gennembrud" i indsatsen mod madforgiftningen, der rammer tusindvis af danskere hvert år.
- Det er en stor sejr for de danske fødevaremyndigheder og fjerkræbranchen, at EU har valgt at imødekomme den danske ansøgning, siger hun og betegner det som "en anerkendelse af den danske indsats med at nedbringe salmonella i æg".
Jublen fortsætter hos de danske ægproducenter, der betoner det gode samarbejde mellem erhvervslivet og myndighederne. Og også forbrugerne bør juble, mener Lars Lunding, formand for Danske Æg.
- Danske æg kan med det salmonellaprogram, vi udfører, betragtes som verdens sikreste konsumæg, siger han.
Mens danskerne kan se frem til garanterede salmonellafri æg, er der stadig ikke de samme garantier, når det gælder kød fra fjerkræ. Her mangler Danmark endnu grønt lys fra de øvrige EU-lande, som også tænker på at forsvare deres handelsinteresser.
Eva Kjer Hansen tror dog fortsat på, at Danmark vil blive belønnet, hvis erhvervet fortsætter arbejdet med at nedbringe antallet af salmonellabakterier i dansk fjerkræ.
- EU har ved at imødekomme vores ansøgning på æg vist, at man er villig til at belønne medlemslande, der gør et særligt stykke arbejde i forhold til fødevaresikkerhed, siger hun.
Sverige og Finland har helt fra deres indtrædelse i EU i 1995 haft en særstatus, der gør det muligt at afvise udenlandsk fjerkrækød og æg med salmonella.
Ifølge Statens Serum Institut toppede forekomsten af salmonella i Danmark i 1997 med godt 5000 registrerede tilfælde. Men tallet ligger fortsat højt: Mindst 3700 danskere blev syge af bakterien sidste år.
De danske salmonellakrav forventes at træde i kraft til efteråret efter høringer i verdenshandelsorganisationen WTO samt Europaparlamentet.
/ritzau/