En kontrol af kyllingepakker viser, at knap halvdelen af de neutralmarinerede kyllingefileter indeholder mere vand end det fremgår af varedeklarationen.
Kyllingeproducenterne snyder på vægten, når de marinerer kyllingefileter med en såkaldt neutralmarianede. Fødevarestyrelsen har kontrolleret vandindholdet i både fersk og neutralmarineret kylling fra en række danske producenter. Og resultaterne viser, at næsten halvdelen nemlig 46 procent af de neutralmarinerede prøver indeholdt mindre kyllingekød, end producenterne har oplyst på varedeklarationen.
Undersøgelsen får fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at skærpe kontrollen med kyllingeproducenterne. - Reglerne for hvordan producenterne skal mærke og markedsføre deres varer er velkendte, og det skader hele kyllingebranchen, at nogle ikke har styr på, at det, de skriver på pakken, svarer til indholdet i pakkerne, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.
I alt har Fødevarestyrelsen undersøgt 65 prøver. Prøverne er udtaget på fjerkræslagterier og virksomheder, der producerer neutralmarineret kylling, i alt seks virksomheder. Der var ingen problemer med vandindholdet i de ferske kyllinger. - Vi vil nu skærpe kontrollen med de producenter, der vildleder med vandindholdet, og jeg har en forventning om, at de får mere styr på deres tilsætning af vand. I modsat fald rykker Fødevarestyrelsen ud med bøder til de undersøgte producenter, siger fødevareministeren.
Neutralmarinering betyder, at producenten tilsætter en smagsneutral marinade, typisk bestående af vand, salt og sukker, med henblik på at gøre kødet mere mørt og saftigt. Kyllingefileterne bliver typisk neutralmarineret ved stiksaltning. Det skal ifølge mærkningsreglerne fremgå af mærkningen, at kødet har fået denne behandling, og hvor stort kødindholdet er i produktet. /ritzau/