cookie-og-privatlivspolitik

112

Høj bøde til Politiken skyldes bevidst overtrædelse af forbud

PET skød dog langt over målet med påstand om fængsel til chefredaktør, mener professor fra SDU.
13. februar 2020 kl. 14:31 Af Ritzau

Annonce

De forhøjede bøder til chefredaktør Christian Jensen og JP/Politikens Hus skyldes især, at dagbladet Politiken med fuldt overlæg blæste på rettens afgørelse.

Det vurderer juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra SDU efter Østre Landsrets dom torsdag.

Mediekoncernen og chefredaktøren er idømt bøder på henholdsvis 250.000 og 100.000 kroner. Årsagen er, at Politiken valgte at offentliggøre bogen "Syv år for PET", selv om en dommer havde nedlagt et forbud mod det.

Tidligere mente Københavns Byret, at bøderne skulle fastsættes til 100.000 og 50.000 kroner.

- Det er en høj bøde, det er en markant skærpelse, siger professoren om torsdagens dom.

- Det skete med fuldt overlæg og med åbne øjne, og det er noget, der indgår i straffastsættelsen, siger Sten Schaumburg-Müller.

Desuden har det betydning, at der ikke er formildende omstændigheder. Der var ikke et stærkt presserende behov for at offentliggøre bogens oplysninger på trods af dommerens forbud.

Undervejs i sagen har Politiets Efterretningstjeneste krævet, at koncernen skulle idømmes en bøde på 15 millioner kroner, og at chefredaktøren burde have fængsel i fire måneder.

- Det vurderer jeg til at være ude af proportioner, siger Sten Schaumburg-Müller.

Han henviser til, at Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har signaleret, at man skal holde igen med straffen i sager, som handler om ytringsfrihed.

Årsagen til den forholdsvis milde kurs er pressens rolle som vagthund i samfundet. En voldsom straf kunne have en generel negativ virkning. Risikoen for fængsel og millionbøder kunne få medier og journalister til at blive for nervøse for at bringe oplysninger.

I øvrigt ser professoren ikke det store behov for, at Højesteret kommer på banen - hvilket i øvrigt kun vil være muligt efter en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.

- Både byretten og landsretten er jo nået frem til det samme resultat, de er meget enige. Selve bødestørrelsen er man uenige om, men strafudmåling er ingen eksakt videnskab, siger Sten Schaumburg-Müller.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce