cookie-og-privatlivspolitik
Når politiet ved en fejl optager en samtale mellem en sigtet og vedkommendes forsvarer, skal aflytningen slettes med det samme. Men i 35 procent af de sager, hvor en politikreds fra 2017 til 2020 bad Rigspolitiet slette en samtale, skete det ikke. (Arkivfoto).
Når politiet ved en fejl optager en samtale mellem en sigtet og vedkommendes forsvarer, skal aflytningen slettes med det samme. Men i 35 procent af de sager, hvor en politikreds fra 2017 til 2020 bad Rigspolitiet slette en samtale, skete det ikke. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

112

Hver tredje ulovlige aflytning blev ikke slettet af politiet

Politiet ændrer procedurer, efter at ulovlige aflytninger af klientsamtaler ikke blev slettet, som de skulle.
08. april 2021 kl. 18:05 Af Ritzau

Flere end hver tredje ulovlig aflytning af samtaler mellem sigtede og deres advokater fra 2017 til 2020, blev ikke slettet af Rigspolitiet, sådan som loven kræver.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Når politiet aflytter en mistænkt kan det ske, at man ved en fejl aflytter og optager en fortrolig samtale mellem den mistænkte og vedkommendes forsvarsadvokat.

Hvis det sker, skal samtalen ifølge retsplejeloven slettes, så snart politiet bliver opmærksom på, at aflytningen er ulovlig.

Men i juni sidste år kom det frem, at det ikke altid sker. Det fik Rigspolitiets Teledatasektion til at gennemgå de sager, hvor politikredse havde bedt Rigspolitiet om at slette aflytninger.

Annonce

Gennemgangen dækker perioden fra den 1. januar 2017 til den 10. juni 2020.

Det viser sig, at der var tale om mangelfuld sletning i 151 aflytninger. Det svarer til 35 procent af de sager, der er gennemgået.

Desuden har teledatasektionen og politikredsene fundet frem til en række aflytninger, der skulle have været slettet, men hvor Rigspolitiet ikke er blevet bedt om at gøre det.

Det fremgår ikke, hvor mange sager det drejer sig om.

Alle aflytningerne er nu slettet, og de involverede advokater er blevet orienteret.

Annonce

Ingen af de ulovlige aflytninger har, så vidt Rigspolitiet ved, været brugt som bevis i retssager.

Sagen har fået politiet til at ændre sine procedurer og indføre skærpet kontrol i både politikredsene og i Rigspolitiet.

Desuden har Rigspolitiet opdateret uddannelsen i brug af aflytningssystemet, og der arbejdes på at forbedre den it-platform, der bruges til at foretage aflytningerne.

- Muligheden for, at klient og advokat kan føre en fortrolig samtale, er et afgørende princip i vores strafferetspleje, udtaler politidirektør Lykke Sørensen.

- Derfor er det stærkt beklageligt, at vores håndtering af aflytninger i en række sager ikke har været i orden. Det bliver der nu strammet op på.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE