cookie-og-privatlivspolitik
Russiske bombefly brugte en base i Latakia-provinsen i Syrien som udgangspunkt for bombetogter til fordel for Assad-regimet. To danske selskaber er tiltalt for at have overtrådt en EU-forordning, fordi de leverede store mængder flybrændstof, som angiveligt blev anvendt af det russiske luftvåben. (Arkivfoto)
Russiske bombefly brugte en base i Latakia-provinsen i Syrien som udgangspunkt for bombetogter til fordel for Assad-regimet. To danske selskaber er tiltalt for at have overtrådt en EU-forordning, fordi de leverede store mængder flybrændstof, som angiveligt blev anvendt af det russiske luftvåben. (Arkivfoto)
Foto: Alexander Kots/Ritzau Scanpix

112

Selskaber: Vi vil ikke være politibetjente i krigen i Syrien

Danske leverancer af brændstof til russerne betød, at krigslykken for Assad vendte, siger Bagmandspolitiet.
24. november 2021 kl. 14:29 Af Ritzau

Bombardementer af civilbefolkningen i Aleppo i Syrien, Italiens premierminister, traktaten om Den Europæiske Union og en russisk base nær Syriens kyst til Middelhavet.

Emnerne er mange i et retslokale onsdag i byretten i Odense. To selskaber med hjemsted i Middelfart og en administrerende direktør er under anklage for et massivt brud på en EU-forordning, som forbyder leverancer af flybrændstof til Syrien.

Selskaberne, Dan-Bunkering og Bunker Holding samt den administrerende direktør Keld R. Demant, vil have EU-Domstolen på banen for at besvare juridiske spørgsmål. Hvis retten siger ja, vil det sætte processen i stå i mange måneder.

Afgørelsen kommer torsdag formiddag.

I sin argumentation for at sende tre spørgsmål til domstolen i Luxembourg tager en af forsvarerne også fat på nogle af grundene til, at de kræver frifindelse.

Annonce

- Det er vidtgående, at private virksomheder skal være internationale politibetjente og forholde sig til, hvem der er de gode og de onde i Syrien, siger advokat Jacob Skude Rasmussen.

Tiltalen drejer sig om salg af 172.000 ton, der blev pumpet over i russiske tankskibe i den østlige del af Middelhavet. Med slukkede signaler sejlede skibene til den syriske havneby Banias, mener Bagmandspolitiet.

- Bevisførelsen har klart vist, at Dan-Bunkering udelukkende har leveret i europæiske havne. Det afgørende er, at Dan-Bunkering ikke har leveret til Syrien, siger forsvareren.

Hvis de danske selskaber bliver dømt, vil der være tale om et urimeligt kædeansvar, mener han.

Forordningen fra EU forbyder leverancer af jetbrændstof "direkte eller indirekte til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien."

Annonce

De danske selskaber tjente angiveligt næsten 18 millioner kroner på at sælge til det russiske militær. Men det var ifølge forsvareren lovligt, fordi det er tydeligt, at EU ikke har haft til hensigt at ramme Rusland eller andre tredjelande med forordningen - kun Assad-regimet.

- Man kan sige ok, så befinder Rusland sig på Syriens territorium og udfører bombninger. Men så bliver man også nødt til at forholde sig til, hvilken kontrol Assad-regimet har over, hvad Rusland foretager sig, siger forsvareren. Hans pointe er, at Rusland fulgte sin egen agenda.

Bagmandspolitiet har en anden vurdering af Ruslands rolle, da stormagten begyndte at bombe fra efteråret 2015.

- Vi har set dokumenteret, at Rusland vendte krigen til Assads fordel. Der er ingen tvivl om, at Rusland har opfyldt Assads ønske. Efter russerne kom ind, vendte krigslykken, siger senioranklager Andreas Laursen.

Det helt centrale er at se på formålet med EU-forordningen, understreger han.

Annonce

- Tiltaget er et forsøg på at imødegå den undertrykkelse, som Assad-styret praktiserer, siger han.

Ordene "til anvendelse i Syrien" viser, at forbuddet også retter sig mod andre end syriske personer eller ministerier, fastslår han.

Bagmandspolitiet ser ingen gode grunde til at sende spørgsmål til besvarelse i EU-Domstolen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE