cookie-og-privatlivspolitik
En tidligere chef og en tysk forretningsmand er tiltalt for at have forsøgt at sælge forretningshemmeligheder om Velux til den polske konkurrrent Fakro. De har begge nægtet sig skyldige. (Arkivfoto)
En tidligere chef og en tysk forretningsmand er tiltalt for at have forsøgt at sælge forretningshemmeligheder om Velux til den polske konkurrrent Fakro. De har begge nægtet sig skyldige. (Arkivfoto)
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

112

Vidne: Tiltalt ville have en million euro for Velux-papirer

En tysk forretningsmand er tiltalt for at have hjulpet en chef i Velux med at sælge hemmeligheder til rivalen.




21. oktober 2020 kl. 13:22 Af Ritzau

Med en stor stak papirer om vinduesvirksomheden Velux på bordet mødtes en tysk forretningsmand, et bestyrelsesmedlem i den polske Velux-konkurrent Fakro og en polsk kvinde på Hotel Rio i Karlsruhe i Tyskland.

Mødet fandt sted 31. marts 2016, og den polske kvinde fortæller onsdag om det i Retten i Helsingør.

Her bliver hun afhørt som vidne i sagen mod den tyske forretningsmand og en daværende Velux-chef, som er tiltalt for at forsøge at sælge forretningshemmeligheder om Velux.

Den polske kvinde fortæller, at forretningsmanden havde bedt hende om at arrangere mødet. De kendte hinanden fra omkring 30 år tilbage.

- Han sagde (på mødet red.), at han har alle disse dokumenter, som vedrører Velux, men han kan skaffe mange flere dokumenter, siger hun i retten.

Annonce

På mødet mellem den nu tiltalte forretningsmand og Krzysztof Kronenberger fra Fakro agerede kvinden tolk.

Stakken af dokumenter målte ifølge kvinden 30-40 centimeter i højde. De handlede blandt andet om nogle nye produktionsanlæg i Velux og indeholdt tal for virksomheden. Nogle oplysninger var dog overstreget.

Ved mødet fortalte den tyske forretningsmand ifølge vidnet, hvad han ville have for dokumenterne:

- Alle papirer blev pakket i den store mappe, og så sagde (tyskeren, navn slettet, red.), at han forventer at få betaling på en million euro, siger kvinden.

Det polske bestyrelsesmedlem fra Fakro sagde ifølge kvinden, at han ikke var interesseret, men ville viderebringe oplysningerne fra mødet til Ryszard Florek, der har etableret Fakro.

Annonce

Da den polske kvinde blev afhørt af politiet i sagen, fortalte hun, at der ikke blev talt om beløb på mødet, pointerer forsvarer Stefan Reinel.

- Det kan godt være, at jeg har sagt det sådan, men efter mødet har vi snakket om beløbsstørrelse, siger hun og tilføjer, at hun er 100 procent sikker på, at de talte om beløbet.

Kvinden fik 500 euro for sin indsats, men der var tale om, at hun skulle have 5000 euro, forklarer hun. Hun afviser dog, at hun var sur over ikke at få flere penge.

Ifølge anklagemyndigheden var det den daværende chef i Velux - nu også tiltalte - som skaffede oplysningerne og ville have forretningsmanden til at sælge dem.

Oplysningerne endte ikke med at blive solgt, og i slutningen af april gik det op for den polske kvinde, at salget af dokumenterne kunne være ulovligt. Derfor skrev hun en mail til Velux, og sagen begyndte at rulle.

Annonce

Den tyske forretningsmand har dog et noget anderledes billede af mødet.

Han har ifølge erhvervsmediet Finans på et tidligere retsmøde forklaret, at han mødtes med Fakro af forretningsmæssige årsager. Han ville gerne have en opgave til det firma, han repræsenterede og også ejede en betydelig del af.

Forretningsmanden fortalte desuden, at han for 20-25 år siden havde et forhold til den polske kvinde. Det bekræfter kvinden onsdag i retten.

Krzysztof Kronenberger og Ryszard Florek fra Fakro skal også vidne i sagen. Fakro har ifølge Finans tidligere oplyst, at firmaet aldrig har købt materiale om Velux.

Både den tyske erhvervsmand og den tidligere chef i Velux nægter sig skyldige og er begge beskyttet af et navneforbud.

Annonce




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE