Annonce
Debat

Spørgsmål fra ældresagen

Jeg havde forberedt nogle svar til ældresagens paneldebat. Da formatet for debatten blev ændret, fik jeg ikke lejlighed til at bruge det jeg havde forberedt. Jeg vil derfor dele det med jer her.

Åbningstale:

I de kommende år vil antallet af ældre, der er plejekrævende, stige.

Det er derfor vigtigt, at vi har den rigtige struktur samt de rigtige arbejdsgange i den kommunale ældrepleje i Guldborgsund Kommune.

Guldborgsunds ældrepleje er allerede i dag både udfordret af besparelser og af dårlig struktur.

De fleste problemer kan relateres til den omstrukturering, der blev gennemført omkring 2014, så flere penge løser ikke problemet alene.

Vi skal give medarbejderne i den direkte pleje deres faglighed tilbage.

Det skal være medarbejderne i samarbejde med borgerne og evt. deres pårørende,

der finder ud af, hvilke hjælpemidler og hvor meget praktisk hjælp der er brug for.

Selvom flere penge ikke løser problemet alene, så skal vi være klar til at afsætte flere penge i de kommende år.

Det er et prioriteringsspørgsmål, om man vil sikre god ældrepleje, før man afsætter penge til kultur og prestigebyggeri.

For at fastholde personalet, så de ældre ikke ser nye ansigter for ofte, skal vi sikre et godt arbejdsmiljø.

Der skal bruges mindre tid på dokumentation og sagsbehandling.

Personalet skal ikke mistænkeliggøres, når de er på arbejde.

Personalet skal ikke blive frustreret over at bruge tid på dokumentation eller sagsbehandling i forbindelse med visitationer, når der samtidig er borgere, der ikke får den hjælp, de har brug for.

Der skal være større frihed, så borgerne, evt. deres pårørende og det sundhedsfaglige personale i fællesskab kan tilrettelægge, hvilken hjælp den enkelte borger skal have.

Det skal ikke være en visitator fra kommunen, der afgør, om de tildelte minutter skal bruges til etagevask, rengøring eller tøjvask.

Ingen i systemet skal føle sig umyndiggjort af en sagsbehandler, der sidder langt væk.

Jeg mener, at vi når et langt stykke af vejen ved at flytte visitationen tilbage til det sundhedsfaglige personale, der er tæt på borgerne.

Spørgsmål fra ældreplejen:

SPØRGSMÅL: I løbet af nogle få år er vi betydeligt flere ældre i Guldborgsund Kommune. Hvordan vil dit parti tage højde for det?

• Nye Borgerlige vil sikre, at der ikke bruges unødige resurser på visitationer og administration generelt. Vi skal bruge mindre tid på dokumentation og mere tid i den direkte pleje. Når vi har flyttet så mange resurser fra administration til den direkte pleje som muligt, skal vi se, hvor mange penge der mangler for at løfte ældreplejen det sidste stykke og inkludere det øgede antal borgere, der har brug for pleje.

SPØRGSMÅL: Skal Guldborgsund stadig beholde denne dårlige plads?

• Nej, det skal vi naturligvis ikke. Vi skal starte med at sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, da medarbejdere, der er sure, kede af det eller stressede, ikke kan give omsorg og pleje med den værdighed, der er nødvendig.

SPØRGSMÅL: For at holde det samme serviceniveau skal Guldborgsund Kommune i 2022 tilføre ekstra 16 mio. kr. til hjemmehjælpen. I de kommende år bliver det betydeligt mere. Er dit parti klar til det? Hvad er din holdning?

• Nye Borgerlige mener, at ældre borgere, der har brug for pleje, skal have den pleje, de har brug for. Men inden vi investerer flere penge i ældreplejeområdet, er det vigtigt, at vi sikrer, at vi har den rigtige struktur og de rigtige arbejdsgange. Flere penge løser ikke problemet alene. Når strukturerne er på plads, skal der tilføres de penge, der mangler. Hvis vi ender med, at der ”kun” mangler 16 millioner i ældreplejen, så kan vi evt. finde de penge på kulturområdet.

SPØRGSMÅL: Alt for mange ældre, der modtager hjemmehjælp eller bor på plejehjem, er kede af, at der kommer mange forskellige hjælpere i deres hjem. Har du og dit parti gode idéer til at afhjælpe problemet?

• Vi har primært to udfordringer i ældreplejen ift. dårligt arbejdsmiljø, som resulterer i mange nye medarbejdere. 1) Centralt administrerede visitationer. Vi skal flytte flere beslutninger tættere på borgerne. Det skal være det sundhedsfaglige personale i samarbejde med borgerne og de pårørende, der finder ud af, hvad der er brug for af ydelser og hjælpemidler. Det sundhedsfaglige personale og visitatorerne skal ikke modarbejde hinanden som i dag; de er på samme hold og skal hjælpe hinanden. 2) For meget dokumentation. Der skal være mindre fokus på ligegyldige registreringer. Vi skal have indrettet arbejdsdagen, så medarbejderne ikke er stressede eller frustrerede over, at de skal bruge tid på andet end den direkte pleje, når der er borgere, der mangler hjælp.

SPØRGSMÅL: Mange ældre, der modtager hjemmehjælp eller bor på plejehjem, har brug for hjælp til at komme ud i den friske luft. Hvordan skal vi løse det problem i de kommende år? Eller må de ældre bare finde sig i, at sådan er det?

• Jeg har ikke hørt, at private plejehjem har denne udfordring, så hvis de kommunale plejehjem i dag med deres nuværende strukturer ikke kan få det til at hænge sammen, skal de kommunale plejehjem få noget inspiration fra det private. Ellers skal vi arbejde på at få nogle flere private plejehjemspladser til kommunen. Der skal være større frihed, så borgerne, evt. deres pårørende og det sundhedsfaglige personale i fællesskab kan beslutte om den tildelte tid skal bruges på gåture.

SPØRGSMÅL: Rengøring er et af de områder, hvor der er skåret mest i den kommunale ældrepleje. Har du og dit parti intentioner om at øge tiden og hyppigheden med rengøring?

• Det er noget, der skal aftales mellem det sundhedsfaglige personale, borgeren og evt. de pårørende. Politikerne skal blande sig mindre i, hvad ressourcerne bliver brugt på.

SPØRGSMÅL: Ældre Sagen gennemfører i efteråret en kampagne med overskriften ”Værdig ældrepleje nu”. Hvad forstår du ved værdig ældrepleje?

• En værdig ældrepleje er en pleje med forudsigelighed og rettigheder, hvor den ældre ikke behøver at gøre sig mere syg, end han/hun er for at få hjælp. Ingen i systemet skal føle sig umyndiggjort af en sagsbehandler eller visitator, der tager et individuelt skøn på et uoplyst grundlag. Jeg mener, at vi når et langt stykke af vejen ved at flytte visitationen tilbage til det sundhedsfaglige personale, der er tæt på borgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet