Annonce
Danmark redder liv

Flere borgere skal kunne redde liv

Det er denne app FirstAED, som de frivillige akuthjælpere bliver registreret i. Det er også via denne app, at de bliver kaldt ud til førstehjælp. Det er i øvrigt Randi Hovmand fra Utterslev, der er på vej til at blive uddannet frivillig akuthjælper. Foto: Claus Hansen

Projektet "Danmark redder liv" skal sikre, at endnu flere borgere i regionen overlever hjertestop.

LOLLAND-FALSTER Flere borgere på Lolland-Falster og i hele Region Sjælland skal nu uddannes til at kunne redde liv.

Det er målet for projektet "Danmark redder liv", der i denne tid rulles mere og mere ud i offentligheden - og som skal sikre, at endnu flere personer overlever hjertestop.

- For os handler det om, at vi i Danmark er gode til at yde førstehjælp og har bevågenhed på det område. Og det er vi efter et langt stræk. Det nye er, at vi nu kan kombinere den nyeste teknologi med førstehjælpen og dermed arbejde med det frivillige aspekt på en ny og meget effektiv måde, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp.

Hjælpeorganisationen er en af aktørerne i "Danmark redder liv", der i første omgang skal udbredes i Region Sjælland og Region Syddanmark - og med økonomisk støtte fra de to regioner samt Østifterne.

- Selve teknologien er udviklet af ildsjæle fra Langelands Hjertestarterforening, der var drevet af at gøre indsatsen mest mulig effektiv. Og i dag er systemet helt gennemtestet under navnet FirstAED, siger Klaus Nørlem.

Besked via app

Teknologien gør, at når alarmcentralen modtager opkald om et hjertestop, så sendes der via en app på mobiltelefonen besked ud til de geografisk nærmeste borgere, der er tilmeldt projektet og har den fornødne førstehjælperuddannelse.

Systemet udvælger tre af førstehjælperne, der får adresse og rutevejledning til hændelsesstedet samt rollefordeling tilsendt på telefonen. En skal søge direkte mod hændelsesstedet, en skal afhente nærmest tilgængelige hjertestarter, og den tredje førstehjælper skal assistere de to andre. Det hele koordineret af teknologien.

Hvert år får cirka 4.000 personer pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital i Danmark.
Andelen af hjertestop, hvor der er givet hjertelungeredning af tilstedeværende personer inden ankomst af ambulance, er mere end tredoblet på 14 år - fra 19,4 procent i 2001 til 65,8 procent i 2014.
Andelen af personer, der overlever hjertestop, er i samme periode mere end tredoblet. Hovedparten af hjertestop sker i private hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et supplement

- Det her handler om, at vi skal have højnet overlevelsen efter hjertestop her i regionen. Og det er en gave at få frivillige med til denne opgave, samtidig med at teknologien nu også kan udnyttes fuldt ud. Dette skal ikke erstatte det almindelige beredskab. Det skal være et supplement til beredskabet, fordi vi ved, at tid er en helt afgørende faktor i forbindelse med hjertestop. Og her kan borgere, der er tæt på en person med hjertestop, være med til at gøre en forskel, indtil ambulancen når frem, fortæller Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frivillige uddannes

Nu er teknologien helt på plads - og det er nu, at de frivillige førstehjælpere skal findes og uddannes blandt frivillige borgere. Målet er inden for få måneder at have hvervet 2.000 frivillige i regionen og på Lolland-Falster at have skabt 20 såkaldte klynger rundt om, hvor grupper af borgere går sammen om at blive uddannet til førstehjælpere.

På Langeland har man flere års erfaring i, at frivillige akuthjælpere træder til, når alarmen lyder - og i 94 procent af tilfældene er en frivillig førstehjælper fremme før ambulancen på Langeland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder noget

En af de frivillige er Henrik Bønnelykke fra Rudkøbing, der i 2010 blev såkaldt akuthjælper som blot 16-årig.

- Jeg var faktisk så ung, at en af mine forældre skulle uddannes sammen med mig. Så min mor og jeg blev akuthjælpere på Langeland. Dengang var teknologien ikke så udviklet som i dag, så de første år var det begrænset, hvor meget vi blev kaldt ud. Men efter FirstAED er kommet til, så er der bud efter os. Nogle gange er jeg fremme som den første, andre gange som hjælper. Og jeg har fire gange været med til at sikre, at en person overlevede hjertestop. Og det gør noget ved en at være med til at hjælpe andre. Det betyder noget.

- Men der kan også være hårde ture iblandt, det skal man være forberedt på. Men vi er gode til at tale om tingene bagefter, og vi får også god støtte fra centralt hold. Det giver en god tryghed, fortæller Henrik Bønnelykke, der er studerende og snart søger ind på uddannelsen som ambulanceredder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionsråd på kursus

Forleden blev der sat fokus på "Danmark redder liv" under en øvelse i Vordingborg - og her deltog regionsformand Heino Knudsen (S) som førstehjælper.

- Tiden er afgørende, når det gælder hjertestop. Der skal ydes hjælp inden for få minutter, så det gælder om, at flest mulige kan træde til med førstehjælp. Og man får som frivillig førstehjælper et grundigt kursus, så man ved, hvad der skal gøres. Og i forhold til eksempelvis en hjertestarter, så guides man igennem med info undervejs, fortæller Heino Knudsen.

I nær fremtid skal hele regionsrådet også på førstehjælperkursus og vil på den måde være med til at gå forrest for at udbrede "Danmark redder liv".

- Det giver tryghed, at man kan hjælpe. Og det giver et særligt sammenhold at være sammen om at kunne hjælpe. Det giver fællesskabet en ekstra dimension. Jeg håber, at projektet vil brede sig som en folkebevægelse, siger Heino Knudsen.

  • Det er denne app FirstAED, som de frivillige akuthjælpere bliver registreret i. Det er også via denne app, at de bliver kaldt ud til førstehjælp. Det er i øvrigt Randi Hovmand fra Utterslev, der er på vej til at blive uddannet frivillig akuthjælper. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof