cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Haveæstetik er vejen frem

Lolland er gået ind i kampen om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Det glæder mig rigtig meget, da jeg for en uge siden erfarede at Lolland lå på plads 91 ud af 96. Det giver et overblik over kommunens arealfordeling og værdien af arealtyperne for biodiversiteten. Der er brug for forbedring. Nu!
03. marts 2021 kl. 19:31 Af Pernille Kruse Pedersen

Vi kan som borgere i kommunen gøre en forskel. Det kan vi via vores haver og ved at påvirke dem som har magten over de større arealer. Lad os starte hjemme.

Vores haver er ordentlige. Det er meget tydeligt når man går rundt i villakvartererne. Nyklippede hække, kort græs og udenlandske blomster. Det er en ørken for vores dyr, omend grøn. Der er langt mellem vand, føde og levesteder.

Vi skal dette forår indfører en ny haveæstetik, hvor naturen hyldes. Vi skal gøre op med den grønne græsplæne (læs: ørken!), brug af gift for at holde det “farlige ukrudt” væk og hække der klippes mens fugleungerne stadig er små, fordi sådan plejer vi.

Dette forår skal vi lave kvashegn, lade kaprifolier slynge sig i hækken og lade græsset stå - og fyldes af hjemmehørende arter, fx mælkebøtter, marguritter og kløver.

Haverne rundt omkring vil denne sommer være frodige og skønne. Fyldt med smukke hjemmehørende blomster og summende bier. Langt flere haveejere vil slå benene op og nyde synet, og til efteråret vil den nye dille være at slå græs med le. Jeg glæder mig!

Annonce

Sådan skaber du mere vild natur i haven med 7 enkle trin

1) Tag udgangspunkt i din have og skab nicher i haven som fremmer forskellige slags biotoper.

2) Planter du nyt, så køb hjemmehørende planter, buske og træer. Og gå efter åbne enkle blomster.

3) Bevar de gamle træer og behold grenafklip og døde stammer i haven.

4) Skab varme i haven med sten og sand på solrige steder. Brug fx ungernes gamle sandkassesand til at lave et nærringsfattigt bed.

Annonce

5) Sørg for vand og fugtighed i haven. I havens mørke hjørne kan du anlægge et blomstrende skovbed med skygge og fugt og sætte underskåle med vand ud.

6) Giv læ, skygge og blomstring med krat og buske. Lad krattet bestå af hjemmehørende arter, som blomstrer igennem hele sæsonen.

7) Skab et smukt græsland i stedet for plæne med højt græs og klippede stier. Slå plænen i det tidlige forår og i det sene efterår og fjern græsafklippet bagefter.

Pernille Kruse Pedersen

Naturfagslærer, Vild-Have mentor og Naturfamilie ambassadør

Annonce

Se mere på “Vild Have Lolland” på Facebook eller følg med hos “havefamilien” på Instagram.

Pernille Kruse Pedersen
Tranevej 13
4900 Nakskov
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49
ANNONCE