Annonce
Debat

Historisk bymidte i Maribo skal behandles med respekt

Konservative er konstruktive kritiske over for byggeriet på Grandfeldts Gård. Vi er ikke imod nybyggeri, men vi er bekymrede over for processen og over for kulturarven i området.

På en af byens mest attraktive placeringer, har kommunen tænkt sig at give dispensation ift. den gældende bygningshøjde samt sø- og åbeskyttelseslinjen. Dette for at skabe rum for 25 lejemål samt forskellige erhvervsmål.

Det bekymrer os, at man afviger fra lokalplanen og vil opføre store bygninger mod søen. Bygninger som i højden er langt højere end nabohuset, hvormed kontrasten mellem det hvide hus i daglig tale kaldet ”Bryggerens hus”, vil være enorm og ødelæggende, på tros af en eventuel mindre korrektion af bebyggelsens placering. Vi må konstatere, at der vil komme både mere skygge mod det hvide hus, samt en hel del ”naboers øjne” ind mod det hvide hus terrasse og husets rum. Værdien af huset vil blive kraftigt forringet. Hvem skal betale den erstatning?

At der ikke har været noget gennemgående bygningstræk mod søen gennem tiderne, skal ikke komme søen til skade. Det bør netop være nu, at man retter op på dette misforhold. I forslag til kommuneplantillæg 25, bliver der lavet en sammenligning mellem de påtænkte ladebygningerne ved nybyggeriet og ladebygningerne ved Qvades gård. Vi finder ikke, at der er nogen sammenligning at drage. Det er både materialevalg og historisk indhold, der er forskelligt.

Lokalplansområdets kulturarv er os på sinde. Som udgangspunkt må der ikke ske ændringer inden for en fortidsmindebeskyttelseslinje. Dette finder vi vil ske, da man både bygger for højt, i dybden grundet kælder, og for tæt på søen. Dermed skal der piloteres ret grundigt. Alt det nævnte medfører fra start, at byggeriet fra start af skal ske ved dispensationer fra gældende lokalplanen. Det er beskrevet, at Museum Lolland Falster skal undersøge området inden, at der bygges. Det finder vi betryggende.

Ud til Lille Torv finder vi at byggeriet samlet set falder naturligt ind i det eksisterende bymiljø med gule farver og de røde tagsten.

Det er bygningerne mod søen, der falder os for brystet. Byggeriets størrelse samt de valgte materialer, forekommer ikke harmoniske, med den tænkte placering i forlængelse af bygningerne ved Lille Torv samt omgivelserne mod søen. Derfor foreslår vi, at man enten opfører en skalvæg, i den skala, som til bygningen vil fremstå i, alternativt, at man får udformet 1:1 skala plancher (evt. båret af en kran) ophængt identisk med den måde, som man havde tænkt sig, at bygningerne skulle opføres i. Vi er overbeviste om, at dette vil kunne anskueliggøre, hvordan byggeriet vil tage sig ud, således, at vi finder en konstruktiv måde at komme videre i diskussionen på.

Vi mangler i prospektet en beskrivelse af de afværgeforanstaltninger, som skal hindre oversvømmelse af bygningerne. Hvad vil man lave / gøre? Vil det ændre på synet fra søen op mod byen?

Der står i materialet, at der skal være en rapport fra kompetent konsulent, som beskriver hensynet til dyrelivet, når man fælder historiske træer. Træer er fældet, og der er ikke fremlagt nogen rapport fra en professionel konsulent om dyrelivet.

Vi vil gerne bede om følgende oplysninger: hvilke forespørgsler omkring bygningsopførelser (herunder også skure), der er givet tilladelse til eller dispensation til i forbindelse med ansøgninger om opførelse af ovennævnte, inden for de seneste 10 år i den historiske bymidte / fra domkirken og over til Maribo Søpark.

Hvis det ikke bliver bygget på grunden, vil det være oplagt at lave en grøn kile fra Lille Torv mod Maribo Søndersø. En helt ny mulighed for at få åbnet op for den naturskønne perle, som bymidten indeholder.

På vegne af de konservative byrådskandidater til KV21

Henrik Jacobsen

Linda Sommer og Karsten Vie

Østervang 28, 4930 Maribo

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Chokeret over ny aftale: - Det er ærgerligt og uambitiøst

112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Ny aftale om folkeskolen: Mere lokal frihed

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Annonce
Annonce
Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster