cookie-og-privatlivspolitik
Danmarks tech-ambassadør, Casper Klynge, har i halvandet år arbejdet på at etablere et samarbejde mellem industrien og myndighederne om regulering af den teknologiske udvikling. (Arkivfoto).
Danmarks tech-ambassadør, Casper Klynge, har i halvandet år arbejdet på at etablere et samarbejde mellem industrien og myndighederne om regulering af den teknologiske udvikling. (Arkivfoto).
Foto: Staff/Reuters

Erhverv

Dansk tech-ambassadør vil have it-giganter til at tage ansvar

Nogle it-virksomheder afviser regulering, men holdningerne er i bevægelse, mener Danmarks tech-ambassadør.
10. januar 2019 kl. 21:28 Af /ritzau/

Annonce

Den teknologiske udvikling går så stærkt, at de folkevalgte beslutningstagere har svært ved helt at forstå omfanget af såvel muligheder som udfordringer.

Det mener den danske tech-ambassadør, Casper Klynge.

- Det skal ikke overlades til industrien selv at definere vilkårene for, hvordan den nye teknologi skal udrulles. Det skal foregå i samarbejde med offentlige myndigheder, siger han.

Casper Klynge, der for godt halvandet år siden tiltrådte som Danmarks første ambassadør for teknologi og digitalisering, er til stede på verdens største messe for forbrugerteknologi, CES, i Las Vegas, USA.

Her handler det for ham ikke om nye gadgets og nye produkter. Det handler om regulering af ny teknologi.

- Vi er her ikke for at kigge på rullende tv. Vi er her for at snakke med de andre lande og snakke med de store virksomheder. Vi arbejder på at skabe en koalition mellem lande og virksomheder om ansvarlig tilgang til teknologi.

- Det handler om et større samfundsansvar i den private sektor og også om at hjælpe vores beslutningstagere med at få en balanceret tilgang til teknologien, siger Casper Klynge.

Han har haft samtaler med store virksomheder som Facebook om læk af data, misbrug af platforme, underminering af valg og fordeling af misinformation eller terrormateriale.

- Vi forsøger at sige til virksomhederne, at det er uacceptabelt, at vi forventer, at de tager et medansvar.

Overordnet handler det om kerneværdier som demokrati, menneskerettigheder, ligestilling, at der ikke er nogen bias - skævhed - i kunstig intelligens.

- I Danmark og i Europa forventer vi, at det foregår inden for nogle spilleregler, som vi alle er enige om. At tage de samtaler ind i virksomhedernes hovedkvarterer er centralt i det, vi laver.

Nogle virksomheder har været "utroligt" interesserede og har ifølge Casper Klynge efterspurgt en samtalepartner på de her områder. Men ikke alle.

- Der er helt klart en lille gruppe virksomheder, som har været fodslæbende og bestemt ikke interesserede i at have de her samtaler, siger han.

Der er virksomheder, der mener, at det ikke er deres ansvar, hvis nogen misbruger deres produkter. Og så er der de virksomheder, som bare helst vil være i fred og foretrækker et ikke-reguleret område.

- Nogle af de skandaler, der har været med datasikkerhed, har flyttet tankegangen - ikke bare i befolkningen, men også i nogle af hovedkvartererne, siger han.

Dog ikke helt så langt, som Casper Klynge gerne så.

- Men på det halvandet år, jeg har været i jobbet, og vi har været i gang, er tingene kommet i bevægelse, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Børn skal have en tryg… 26. januar 2021 kl. 20.14

AF: PER HØYEM

Et meget frisk pust 26. januar 2021 kl. 10.18

AF: J. HANSEN

Teknisk udvalg straffer… 25. januar 2021 kl. 10.46

AF: JOHN WENNERWALD

Et frisk pust 24. januar 2021 kl. 22.49

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

Annonce